خبرگزاری شبستان، زیرگروه سیاست خارجی- پریسا رهنما: امروز و تا دقایقی دیگر ایران به صورت رسمی گام دوم کاهش تعهدات خود در برجام را به صورت رسمی از طریق سخنگوی دولت، معاون وزارت امور خارجه و معاون سازمان انرژی اتمی اعلام خواهد کرد و قرار است بر این اساس ایران درصد غنی سازی اورانیوم خود را افزایش دهد. هنوز میزان این درصد مشخص نیست اما این اقدام ایران واکنش های جهانی را به دنبال داشته است. به منظور آگاهی بیشتر نسبت به این واکنش ها و تاثیر اقدام ایران بر آمریکا و اروپا با «منصور حقیقت پور»، نایب رییس سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به گفت و گو نشسته ایم تا ابعاد این مسئله را برای شبستان توضیح دهد. مشروح گفت و گوی حقیقت پور با شبستان را در زیر می خوانید:
آیا کاهش تعهدات برجامی ایران و افزایش درصد غنی سازی اورانیوم با اجماع ملی صورت می گیرد؟
این یک اقدام مبارک و میمونی است و از نقطه اقتدار انجام می شود و از آنجایی که دفاع از حقوق بر ما واجب است، منتظر اذن هیچ کشوری نمی مانیم. ما بر پایه دریافت های منطقی و دینی مان منفعت مان را تشخیص می دهیم و بر آن پایه عمل می کنیم. این اقدام، اقدام مبارکی است. وقتی طرف ها، عناصر و مجموعه هایی هستند که به تعهدات شان عمل نمی کنند و اجرای برجام صرفا با برداشت و هزینه کرد از جمهوری اسلامی ایران انجام می شود، دلیلی ندارد که ادامه یابد و ما بر پایه منابع ملی مان چون اینها به تعهدات شان عمل نکرده اند از تعهدات در برجام کاهش می دهیم و این یک اقدام مبارک است که تمام مقامات، مسئولان و مردم از آن حمایت می کنند.
آیا این اقدامات ایران تاثیری بر طرف های مقابل خواهد داشت؟
قطعا این اقدامات تاثیراتی بر طرف های مقابل ما خواهد داشت و آنها متوجه خواهند شد زمانی که تعهدات خودشان را اجرایی نمی کنند و به همین راحتی از این اصل می گذرند، جمهوری اسلامی ایران از این اصل نخواهد گذشت و با آمادگی کامل برای هرگونه برخورد آنها در زمینه های اقتصادی، سایبری و فرهنگی و بخش های مختلف به دفاع خواهیم پرداخت.
آیا فکر نمی کنید این اقدام ایران باعث خواهد شد که اروپایی ها هم به آمریکا در اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران بپیوندند؟
عدم توفیق برجام که پیش بینی می شود به نفع آمریکاست که در این راستا اروپایی ها هم با آمریکا شریک و مقصر هستند. ایران نمی تواند بیش از این از جیب مردم خود هزینه کند، مگر قبل از این آمریکایی ها و اروپایی ها در برجام با هم همراه نبودند، پس در آن زمان چه اقدامی انجام دادند؟ آنها نتوانستند خواسته های ما را برآورده کنند و حتی فعال شدن تعاملات بانکی ما را با کشورهای دیگر جهان اجرایی کنند لذا ما نگرانی ای نداریم و معتقدیم اروپایی ها و آمریکایی ها هستند که باید در این زمینه نگران باشند و این جهان است که باید نگران باشد که اگر قیمت نفت به 150 دلار در هر بشکه برسد چه بلایی سر آنها خواهد آمد. این کلید در اختیار جمهوری اسلامی ایران قرار دارد که بتواند بازی را طراحی کند.
ایران اعلام کرده که تا زمانی که فروش نفت آن به زمان بیش از خروج آمریکا از برجام یعنی روزانه سه میلیون بشکه نرسد از این اقدامات خود دست نخواهد کشید؛ آیا فکر می کنید اروپا توانایی برآورده کردن این خواسته ایران را دارد؟
ما از اروپایی ها صداقت می خواهیم، اگر توانایی این کار را ندارند باید اعلام کنند که ما توانایی نداریم، بعد ما آنها را بی عرضه خطاب خواهیم کرد زیرا از طرفی ادعا می کنند که مهمترین اتحادیه سیاسی جهان هستند اما از طرفی توانایی آن را ندارند که تضمین کنند ما روزانه سه میلیون بشکه نفت به فروش برسانیم. اروپایی ها باید به جایگاه واقعی خودشان بازگردند. مهم نیست می توانند این کار را انجام بدهند یا خیر، مهم این است که در پاسخ به ما صداقت داشته باشند. ما کار خودمان را بلدیم و می توانیم این میزان نفت را به فروش برسانیم و تنها از اروپایی ها صراحت و صداقت در مواضع شان می خواهیم./
نظر شما