عزیز میرزایی، رییس میراث فرهنگی شهرستان خوی در حاشیه مراسم رونمایی سکه های ضرب خوی که با حضور والی وان و مسوولین ارگان های دولتی در موزه این شهرستان برگزار شد، در گفتگو با خبرنگار شبستان، با بیان اینکه با توجه به شعار سال ۲۰۱۹ موزه ها در جایگاه کانون های فرهنگی آینده، شیوه های نوین موزه داری در دنیای امروز پرداخته، اظهار کرد: با توجه به اهمیت موضوع در مسله اجتماعی و رویدادسازی به صورت ویژه مشکلات اجتماعی را مورد بررسی و راهکار ارائه می نمایند و با زبان موزه و هنری راهکارهای عملی را به جامعه القا می کنند.
وی اقزود: وقتی ما موزه را اجتماعی می کنیم یعنی موزه ها با موضوعات جامعه درگیر می کنم و هر روز براساس نیاز جامعه روش ها و رویکردمان را عوض می کنیم.
رییس اداره میراث فرهنگی شهرستان خوی بیان کرد: 7 عدد سکه تاریخی مربوط به خوی از موزه ملی به موزه این شهرستان انتقال یافته است.
میرزایی گفت: در ميان انواع مختلف منابع مهم برای شناخت پيشينه تاريخی يک فرهنگ، سكه به عنوان سندي برجای مانده از پيشينيان در شمار مهمترين اين دست منابع مستند شناخته شده است؛ اين سند پرارزش به روشن شدن تاريخ و سير تمدن درگذشته كمكي شايان ميكند.
این مسوول تصریح کرد: ميزان ارزش تحقيق و سنديت سكه، آن را از منابع ارزشمند و قابل استناد مورخ و پژوهشگر برای نيل به نتيجه قطعی میسازد. طرح، نقش، قطع و حالت ضرب سكه در هر زمان فارغ از جنبههای هنري، بيانگر شكل و شيوه حكومتی زمان و دوره مورد مطالعه و نشان دهندۀ بخشی از حيات فرهنگی ـ تاريخی آن است.
میرزایی تصریح کرد: آگاهیهای ما از تاریخ خوی و حکومتهای محلی آن در قرون اول هجری بسیار کم و محدود است. شادروان احمد کسروی در اثر گرانقدر خود شهریاران گمنام، گامهای نخستین را برداشته و قسمتی از زوایای تاریک تاریخ آن را نمایانده است.
رییس میراث فرهنگی خوی اذعان کرد: ترقی خوی از روزی آغاز می شود که دولت سلجوقی بنیاد میگیرد، و به دنبال آن تیرهای از آنان به نام سلجوقیان روم به آسیای صغیر تسلط مییابند و از آن به بعد خوی بر سر شاهراه شرق و غرب قرار میگیرد، و ثروت و آبادی مییابد و یکی از مراکز مهم فرهنگی میشود و شاعران و دانشمندان نامداری از آن برمیخیزند.
این مسوول بیان کرد: بدین ترتیب معلوم میشود، این شهر از قرن ششم هجری دارای ضرابخانه بوده، گرچه نمونههایی از سکههای ضرب خوی از آن دوره تا به امروز به دست ما نرسیده است.
بنابراین باید گفت تاریخچة ضرب سکه در خوی از عهد سلجوقیان عراق و اتابکان آذربایجان آغاز میشود. منابع و مآخذ سکهشناسی و مسکوکات (تا حدی که در دسترس بوده) از دارالضرب یا ضرابخانه خوی از دوره ایلخانیان، جلایریان ، تیموریان ، قراقوینلوها، صفویه، افشاریه، زندیه و قاجاریه سخن گفته و به معرفی سکههای چندی از ضرب خوی مبادرت نمودهاند. مضافاً طوری که میدانیم از دورة صفویه به بعد برخی از شهرهای مهم کشور دارای لقب و عنوانی شدهاند؛ مانند خوی (دارالصفا) ، تبریز (دارالسلطنه)، اردبیل (دارالارشاد) و ارومی یا ارومیه (دارالنشاط) که این القاب بعضاً بر روی سکههای مضروب این شهرها نقش بسته است.
گفتنی است مراسم بعداز ظهر فرهتگی موزه، بزرگداشت هفته کرامت و روزدختر و اهدای جوایز و اجرای مسابقه از دیگر برنامه های این مراسم بود.
همچنین در ادامه این مراسم والی وان همراه با هیئت همراه و مسووولین و ارگان های دولتی از موزه شهرستان خوی بازدید کردند.
نظر شما