به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، موضوع اعزام نیروی کار به خارج کشور در کشور ما موضوع تازه ای است و سابقه طولانی ندارد و در سال های 48 تا 51 توسط وزارت كار و امور اجتماعي به اجرا در آمد و در اين فاصله 3 ساله 1493 نفر كارآموز به كشورهاي مختلف اعزام شدند و پس از آن برنامه اعزام نيرو به خارج از كشور متوقف شد.
بنابراین گزارش موضوع اعزام نیروی کار به خارج کشور مجدد در سال 73 بر اساس مصوبه هیئت وزیران آغاز شد. بر اساس اين مصوبه هيئت وزيران وزارت خانه هاي امور خارجه و كار و امور اجتماعي فعاليتهاي مربوط به ساماندهي نيروي كار و اعزام آنها به خارج از كشور را عهدهدار شدند. طبق اين مصوبه فقط 600 نفر نيروي كار به خارج از كشور اعزام شدند.
این گزارش می افزاید: اعزام نیروی کار به خارج کشور یکی از منابع تامین ارزی برای کشورها محسوب می شود که در چند سال اخیر توجه بیشتر نهادهای متولی این حوزه را برانگیخته و باعث شده تا اقدامات موثرتری در این زمینه انجام شود تا جایی که بانک جهانی اعلام کرد درآمد ارزی ایران از محل صدور نیروی کار در سال ۲۰۱۸ به ۱.۴ میلیارد دلار رسید و ایران رتبه هشتم منطقه را از این نظر کسب کرد.
تسنیم در خبری در این باره آورده است: «بانک جهانی در گزارشی از درآمد ارزی کشورها با صدور نیروی کار به خارج در سال 2018 اعلام کرد کشورهای جهان در این سال 529 میلیارد دلار از این محل درآمد کسب کردند. پیش بینی شده است این رقم در سال 2019 با رشد 4 درصدی به 550 میلیارد دلار برسد.
بر اساس این گزارش درآمد ارزی ایران از محل صدور نیروی کار در سال 2018 به 1 میلیارد و 400 میلیون دلار رسیده و ایران در رتبه هشتم در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از نظر میزان جذب درآمد ارزی از صدور نیروی کار قرار گرفته است.
در این منطقه، مصر با درآمد 28.9 میلیارد دلاری در رتبه نخست قرار گرفته و مراکش با 7.4 میلیارد دلار، لبنان با 7.2 میلیارد دلار، یمن با 3.4 میلیارد دلار، فلسطین با 2.6 میلیارد دلار، تونس با 2 میلیارد دلار، و الجزایر با 1.9 میلیارد دلار به ترتیب در رتبه های دوم تا هفتم از این نظر قرار گرفته اند. عراق نیز با 1.1 میلیارد دلار پس از ایران در رتبه نهم قرار گرفته است.
میان کشورهای جهان، هند رتبه نخست را از این نظر به خود اختصاص داده است. درآمد ارزی این کشور از محل صدور نیروی کار در سال 2018 بالغ بر 78.6 میلیارد دلار اعلام شده است. چین با 67.4 میلیارد دلار و مکزیک با 35.7 میلیارد دلار بهترتیب رتبههای دوم و سوم را از این نظر به خود اختصاص دادهاند.»
یادآور می شود: در برنامه ششم توسعه اولویت اقتصادی در سیاست خارجی کشور جذب دانش و نوآوری از کشورهای صاحب فناوری، توسعه بازارهای صادراتی، خدمات فنی و مهندسی و کالاهای ایرانی و اعزام نیروی کار به خارج عنوان شده است. شناسایی بازارهای هدف شغلی و تسهیل اعزام نیروی کار ایرانی به خارج از جمله وظایف و ماموریتهای پیش بینی شده برای دفاتر هدایت و حمایت از نیروی کار ایرانی در کشورهای خارجی است./
نظر شما