به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، روابط تجاری ایران و هند به صورت سنتی از واردات نفت خام ايران شكل گرفت. صادرات هند به ايران شامل فراورده های نفتی، برنج، ماشين آلات، محصولات فلزی، مواد اوليه آهن و فولاد، آهن و فولاد، دارو، مواد دارويی، مواد شيميايی عالی، مواد معدنی پردازش شده، نخ و پارچه مصنوعی، چای، مواد شيميايی آلی، غيرآلی و كشاورزی، فراورده های ساخته شده از لاستيك است.
بنابراین گزارش، براساس آمارهای گمرک در بین مقاصد صادراتی ایران در سال ۹۵ هند جایگاه ششم را به لحاظ ارزش صادرات داشته است. حجم تجارت ایران و هند در سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۱۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار بود که در مجموع، حجم تجارت خارجی ایران با هند در این سال، حدود یک و هشت دهم درصد از حجم کل تجارت خارجی ۷۴۰ میلیارد دلاری آن کشور را تشکیل دادهاست.
از مجموع روابط تجاری دوجانبه در سال ۲۰۱۷، کل صادرات ایران به هند بالغ بر ۱۱ میلیارد و ۵۷ میلیون دلار بوده که نسبت به سال قبل ( ۸ میلیارد و ۲۵۳ میلیون دلار ) ۳۴درصد رشد نشان می دهد. یکی از محصولاتی که در حجم قابل توجهی از صادرات هند به ایران را تشکیل می داد «برنج» بود که به دلیل تحریم های آمریکا مشکلات بانکی بر سر صادرات آن به کشورمان ایجاد شده بود حالا در آخرین خبرها از مراوردات ایران و هند در این زمینه گویا صادرات برنج باسماتی به ایران که به خاطر تحریم های جدید آمریکا علیه ایران با مشکل مواجه شده بود، به شرایط طبیعی بازگشت.
طبق ترجمه ایبنا از بیزینس استاندارد، پس از آنکه آمریکا تحریم های جدیدی علیه ایران اجرا کرد، صادرکنندگان باسماتی در هند به خاطر مشکلات پرداختی از یک سو و نگرانی از بی ثباتی پدیدآمده از سوی دیگر، با مشکلاتی مواجه شدند و برای مدتی روند صادرات باسماتی به ایران با مشکلات مواجه شد.
با این حال پس از تضمین های لازم ارائه شده از سوی دولت هند به صادرکنندگان مبنی بر این که اعتبار کافی در حساب مشترک ایران و هند وجود دارد، صادرات باسماتی همچون تجارت دوجانبه در سایر کالاها به شرایط عادی بازگشت.
هند پیشتر یک مکانیزم پرداخت با روپیه راه اندازی کرده بود که براساس آن شرکت هایی که نفت ایران را وارد میکردند پرداخت خود را در قالب روپیه در حسابی ویژه سرمایه گذاری میکردند. از سوی دیگر صادرکنندگان کالاها به ایران مانند برنج یا اقلام دارویی میتواند پول صادرات خود را از این حسابها برداشت کنند.
برآوردها نشان میدهد حساب مشترک ویژه دو کشور فعلا برای چند ماه آینده اعتبار کافی دارد و مشکلی در تسویه حساب صادرکنندگان کالا به ایران نخواهد بود.
یادآور می شود: سازمان توسعه صادرات محصولات كشاورزي و غذايي فرآوري شده هند، برنج باسماتي يكي از بزرگترين كالاهاي كشاورزي صادراتي هند بوده و ايران نيز يكي از اصلي ترين مصرف كنندگان اين محصول به شمار مي رود. به گفته كارشناسان، نياز ايران به واردات سالانه يك ميليون تن برنج و به طور متوسط هر ماه 100 هزار تن ، بازار پرسودي را براي صادركنندگان برنج به كشور فراهم كرده است./
نظر شما