به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بورس کالا درابتدای سال گذشته در راستای کمک به اقتصاد ملی تصمیم گرفت با استفاده از پتانسیلهای خود گامی عملی برای کمک به حل برخی از مشکلات موجود و گسترش بازار زعفران برداشت و بازار قراردادهای آتی بر پایه دارایی زعفران نگین را راه اندازی کرد.
بر این اساس فروردین ماه سال جاری بورس کالا با صدور اطلاعیه ای از راه اندازی سر رسید جدید در قرارداد آتی زعفران نگین برای تحویل تیر ۹۸ خبر داده بود. بر اساس اطلاعیه مدیریت توسعه بازار مشتقه، قرارداد آتی زعفران نگین تحویل تیر ماه ۹۸ از روز چهارشنبه ۲۱ فروردین ماه راه اندازی شده و تا تاریخ ۲۵ تیر ۹۸ قابل معامله است.
حالا در ادامه این مسیر بورس کالا با انتشار یک اطلاعیه اعلام کرد: سررسید جدید قرارداد آتی زعفران نگین برای تحویل شهریور ماه ۹۸ راهاندازی میشود.
بر اساس اطلاعیه مدیریت توسعه بازار مشتقه، قرارداد آتی زعفران نگین تحویل شهریور ۹۸ از روز شنبه ۱۵ تیر ماه راه اندازی می شود و تا تاریخ ۲۴ شهریورماه ۹۸ قابل معامله است.
در جزییات این اطلاعیه آمده است : قراردادهای آتی در نخستین روز معاملاتی بدون حد نوسان قیمتی، با دوره پیش گشایش به مدت ٣٠ دقیقه در ابتدای جلسه معاملاتی آغاز و پس از انجام حراج تک قیمتی راس ساعت ۱۰:۳۰ با دوره عادی معاملاتی و اعمال حد نوسان قیمت روزانه ادامه مییابد.
قیمت پایه قرارداد آتی، همان قیمت کشف شده در حراج تک قیمتی خواهد بود که مبنای حد نوسان قیمت روزانه برای ادامه معاملات در حراج پیوسته قرار خواهد گرفت. بدیهی است در صورت انجام نشدن معامله در حراج تک قیمتی، قرارداد آتی متوقف و مجدداً همین فرآیند، روز کاری بعد تکرار میشود.
یادآور می شود: قراردادهای آتی یکی از مهمترین ابزارهایی است که بورسهای کالا برای کمک به مدیریت ریسک نوسانات قیمتی در اختیار فعالان بازارهای کالایی قرار میدهند. قرارداد آتی قراردادی است که فروشنده بر اساس آن متعهد میشود در سررسید معین، مقدار معینی از کالای مشخص را به قیمتی که الان تعیین میکنند، بفروشد و در مقابل طرف دیگر قرارداد متعهد میشود آن کالا را با آن مشخصات خریداری کند.
قراردادهای قابل معامله در بورس باید از استاندارد و مشخصات معینی برخوردار باشند از این رو، هر دارایی که به عنوان دارایی پایه قراردادهای آتی در بورس کالای ایران انتخاب میشود باید شرایط خاص و استانداردهای لازم را داشته باشد. پس برای راهاندازی قرارداد آتی روی هر کالا باید آن کالا در هیأت پذیرش کالا و اوراق بهادار مبتنی بر کالا مورد بررسی و پذیرش قرار گیرد.
بازار معاملات آتی مکانی معین برای خریداران و فروشندگان است و از طریق سامانه الکترونیکی دارای استاندارد بورس، معاملات آتی صورت میگیرد و این معاملات برای همه شرکتکنندگان در بازار به یک مفهوم عادلانه عرضه میشود. مسئولیت بورسها ایجاد بازاری عادلانه، بانظم و امنیت معاملاتی است. تمام بورسهای دنیا توسط مقام ناظر کنترل و اداره میشوند. معاملات در بورسها در اتاق پایاپای تسویه و تضمین میشوند؛ اتاق پایاپای در برابر خریدار نقش فروشنده و در برابر فروشنده نقش خریدار را ایفا میکند./
نظر شما