به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مقامات ایران و ارمنستان بر توسعه روابط اقتصادی و تجاری تاکید دارند و اقدامات متوالی و گام های اساسی را نیز در این زمینه تاکنون برداشته اند و در آخرین اقدامات انجام شده از سوی 2 کشور روز گذشته (11 تیر) اسناد همکاری اقتصادی، تجاری ایران و ارمنستان در حاشیه شانزدهمین کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور با حضور «رضا اردکانیان»، وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران و «مهر گریگوریان»، معاون نخست وزیر جمهوری ارمنستان به امضا رسید.
بنابراین گزارش تفاهمنامه تبادل انرژی الکتریکی به ظرفیت ۳۵۰ مگاوات بین دو کشور، احداث نیروگاه برق آبی ۱۰۰ مگاواتی مغری، تفاهم برای ایجاد کریدور چهار جانبه برق شمال- جنوب، توافق برای همکاری در زمینه کریدور جادهای و ریلی، توسعه همکاریهای بهداشتی، هماهنگی برای برگزاری همایشها و نمایشگاههای متعدد تجاری-اقتصادی، توسعه همکاریهای گمرکی، فرهنگی و علمی و پژوهشی از جمله مواردی بود که از سوی مقامات دو کشور اجرای آن مورد تاکید قرار گرفت.
وزیر نیرو درباره جزئیات تفاهمنامه های امضا شده میان دو کشور اینطور گفته است: «در راستای تبادل انرژی الکتریکی به ظرفیت ۳۵۰ مگاوات بین دو کشور خط سوم را در دست اجرا داریم و در این اجلاس توافق شد که حداکثر تا پایان سال ۲۰۲۰ میلادی خط سوم وارد مدار بهرهبرداری شود. ظرفیت خط سوم ۷۰۰ مگاوات خواهد بود و در نتیجه با کامل شدن آن، ظرفیت تبادل بین دو کشور به بیش از ۱۰۰۰ مگاوات می رسد.»
پایگاه خبری وزارت نیرو به نقل از اردکانیان آورده است: «در این اجلاس درخصوص احداث نیروگاه برق آبی ۱۰۰ مگاواتی مغری در خاک ارمنستان توافق شد. این نیروگاه با سرمایه بخش خصوصی ارمنستان و سایر کشورهای علاقهمند احداث و برق تولیدی آن با نرخ تضمینی توسط جمهوری اسلامی ایران خریداری می شود.»
همچنین توافق شد مذاکرات چهارجانبه در سطح معاونان وزرا بین ایران، ارمنستان، گرجستان و روسیه تحت عنوان کریدور شمال- جنوب برای ارتباط الکتریکی ادامه یابد.
اردکانیان در ادامه با بیان اینکه در حال حاضر ایران به ارمنستان گاز صادر و در مواقع مورد نیاز انرژی برق وارد میکند، اضافه کرده است: «ظرفیت انتقال گاز ایران به ارمنستان قابل افزایش است و در این اجلاس توافق شد که مذاکرات چند جانبه بین دستگاههای مسئول در دو کشور برای افزایش صادرات گاز و تهاتر گاز با برق و کالاهای مورد نیاز جمهوری اسلامی ایران انجام گیرد.»
وزیر نیرو اضافه کرده است: «در بخش آب و محیط زیست با توجه به رودخانه مرزی ارس و زمینههای مشترک همکاری بین دو کشور توافق شد که هر چه سریعتر همکاران ارمنی در خصوص کنترل کیفیت آب در بالادست و با توجه به مصرف شرب و کشاورزی در پایین دست اقدام لازم را به عمل آورند. همچنین توافق شد نسبت به ایجاد مناطق حفاظت شده ویژه مرزی، دو کشور با هم همکاری کرده و برای حفظ تنوع زیستی و تولید مثل گونههای در معرض خطر در شرایط طبیعی تجربیاتشان را در اختیار یکدیگر قرار دهند.»
رییس ایرانی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور، تجاری با عنوان اینکه در بخش صنعت، معدن و تجارت نیز توافق شد کارگروه مشترکی تشکیل و هر شش ماه در دو کشور جلساتی برگزار شود، گفته است: «مقرر شد با توجه به موافقتنامه اقتصادی اوراسیا همایشهای مشترک تجاری برگزار و زمینههای تهاتر کالا با کالا و تبادل لیستهای مورد نیاز صورت گرفته و گزارش آن ظرف سه ماه منتشر شود.»
این گزارش می افزاید: در حاشیه شانزدهمین کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی همچنین توافق شد سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی ایران و پژوهشکده علوم زمین با انستیتوی زمینشناسی آکادمی علوم از ارمنستان پروژههای پژوهشی بینالمللی مشترکی در بخشهای مختلف تعریف و اجرا کنند. در بخش گمرک نیز نصب سیستمهای تبادل اطلاعات اولیه الکترونیکی و سایر فعالیتها در چهارچوب آنچه قبلاً توافق شده مورد تاکید قرار گرفت.
همچنین اتاقهای بازرگانی دو کشور در بخشهای مختلف مربوط به فعالیتهای خودشان تصمیمهای مشترکی گرفتند که گزارش پیشرفت آن تا قبل از اجلاس بعدی ارائه می شود. در زمینه استاندارد نیز مفاد یادداشت تفاهم استانداردسازی و سایر فعالیتهایی که قبلا به امضا رسیده بود مورد تاکید قرار گرفت و برنامههای اجرایی برای عملیاتی شدن آن ارائه شد.
بنابراین گزارش، دو طرف تاکید کردند که رویدادهای مشترکی را برای سرمایهگذاری و تجارت در مناطق آزاد خودشان تشکیل داده و از ظرفیتهای قابل توجه گردشگری در ابعاد فرهنگی، سلامت و درمان در مناطق آزاد ایران و همچنین ظرفیتهای گردشگری در ارمنستان استفاده شود.
همچنین با توجه به وجود مرز مشترک زمینی میان ایران و ارمنستان، منطقه آزاد تجاری، صنعتی ارس اعلام آمادگی کرده تا برای بررسی ظرفیتهای همکاری ایران و اوراسیا با حضور کشورهای عضو اتحادیه (روسیه، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان ارمنستان و جمهوری اسلامی ایران) در منطقه آزاد تجاری، صنعتی ارس سمینار بینالمللی برگزار کند.
بنابراین گزارش، دو طرف تفاهم کردند کمیته مشترک حمل و نقل جادهای دو کشور با نمایندگان ارگانهای بیمهای هر چه زودتر در تهران تشکیل شود و بخشهای مختلف مربوط به حذف یا کاهش عوامل متعدد جادهای، تسهیل و رونق حمل و نقل و سایر مسائل مورد بررسی قرار گیرد. در زمینه مدیریت وضعیتهای اضطراری و مدیریت شرایط بحران دو طرف توافق کردند برای اقدامات مشترک بهویژه در خصوص وضعیتهای اضطراری فرامرزی سازوکارهای لازم را تدارک دیده و دورههای تمرینی و آموزشی مشترک برگزار کنند، همچنین هیئتهایی بین وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران و سرویس نجات وزارت وضعیتهای اضطراری ارمنستان با هدف تبادل تجربیات مبادله شود.
این گزارش می افزاید: در زمینه بهداشت، فرهنگ، ورزش و جوانان، اسناد و کتابخانه ملی، فناوری نانو، علوم تحقیقات و فناوری، کشاورزی و همکاریهای استانی بهویژه مرزی نیز توافقهای مناسبی در این اجلاس انجام شد.
یادآور می شود: مراسم افتتاحیه شانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی و تجاری جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان 10 تیر با حضور اعضای کمیسیون دو کشور در ساختمان ستادی وزارت نیرو آغاز شده بود و در این مراسم که با ریاست «فرهاد یزداندوست»، مشاور وزیر نیرو در امور بینالملل از طرف ایران و «هاکوپ وارتانیان»، معاون وزیر زیرساختهای انرژی و منابع طبیعی جمهوری ارمنستان برگزار شد، اعضای دو هیئت در قالب چهار کمیته تخصصی شامل «کمیته انرژی، آب و محیط زیست»، «کمیته علمی، فرهنگی، اجتماعی و بهداشتی»، «کمیته تجاری، صنعتی، سرمایه گذاری، بانکی و مالی»، «کمیته حمل و نقل، ارتباطات، کشاورزی، همکاریهای امنیتی و استانی» مفاد اسناد همکاری اقتصادی، تجاری دو کشور را تهیه و تنظیم کردند.
بنابرگزارش شبستان، با توجه به اقداماتی که از سال گذشته با جدیت و اهتمام بیشتر از سوی مقامات اقتصادی ایران و ارمنستان صورت می گیرد در آینده نزدیک شاهد رونق و توسعه فعالیت های تجاری میان تهران و ایروان باشیم. اقدامات و برنامه ریزی های صورت گرفته از سوی کشورمان برای توسعه مناسبات اینچنینی در راستای تاکیدات مقامات اقتصادی همچون وزیر صنعت، معدن و تجارت و وزیر اقتصاد برای افزایش مناسبات تجاری با کشورهای همسایه و ایجاد دروازه های مشترک تجاری صورت گرفته است تا با این اقدامات شرایط توسعه اقتصادی فراهم شود./
نظر شما