به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و ارمنستان در بخشهای مختلف اقتصادی، فرهنگی و در حوزههایی از جمله حمل و نقل، انرژی، گردشگری، ترانزیت کالا و سرمایه گذاری درمناطق آزاد همکاری های فراوانی دارند. در سال 96 تفاهمنامه ای در خصوص توسعه همکاری مناطق آزاد تجاری دو کشور به امضا رسید. این تفاهمنامه 17 اگوست، بین دو منطقه آزاد «ارس» در ایران و «مغری» در ارمنستان به امضای «اکبر ترکان» دبیر وقت شورای هماهنگی مناطق آزاد تجاری ایران و «سورن کارایان»، وزیر توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری ارمنستان رسید.
با امضای این تفاهمنامه علاوه بر ایجاد ظرفیت های تازه در روابط تجاری و اقتصادی؛ زمینه های انتقال گاز به منطقه آزاد مغری و احداث کارخانههای مشترک در بخش صنعت و سرمایهگذاریهای مشترک نیز فراهم شده است. یکی از مزیت های این سطح از همکاری ها ایجاد زمینه برای تاسیس شرکتهای مشترک است که موجب توسعه روابط تجاری ایران با کشورهای حوزه مشترک المنافع نیز می شود.
بنابراین گزارش، اواخر سال گذشته نیز نخست وزیر ارمنستان سفری به ایران داشت و در حاشیه این سفر ۲ سند و یادداشت تفاهم همکاری مشترک میان مقام های دو کشور به امضا رسید. یادداشت تفاهم همکاری میان سازمان ملی استاندارد ایران و وزارت توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری جمهوری ارمنستان و سند همکاری فیمابین شورای عالی مناطق آزاد - صنعتی و ویژه اقتصادی ایران و وزارت توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری جمهوری ارمنستان دو سندی بود که از سوی مقام های دو کشور امضا شد.
حالا در ادامه اقدامات دو کشور برای توسعه روابط تجاری و اقتصادی قرار است خط سوم تبادل انرژی الکتریکی بین دو کشور راه اندازی شود. این خط حداکثر تا پایان سال 2020 به مدار میآید و با کامل شدن آن ظرفیت تبادل برق بین دو کشور به بیش از هزار مگاوات میرسد.
خبر راه اندازی این خط سوم تبادل انرژی الکتریکی را وزیر نیرو در حاشیه امضای سند همکاری اقتصادی، تجاری ایران و ارمنستان داده است. این سند امروز (۱۰ تیر) با حضور «رضا اردکانیان» و «مهر گریگوریان»، معاون نخست وزیر جمهوری ارمنستان امضا و مبادله شد.
پایگاه خبری وزارت نیرو در این باره به نقل از اردکانیان در خصوص جزئیات این تفاهمنامه با اشاره به تبادل انرژی الکتریکی به ظرفیت ۳۵۰ مگاوات بین دو کشور آورده است: «در همین زمینه خط سوم را در دست اجرا داریم و در این اجلاس توافق شد که حداکثر تا پایان سال ۲۰۲۰ میلادی خط سوم وارد مدار بهرهبرداری شود. ظرفیت خط سوم ۷۰۰ مگاوات خواهد بود و در نتیجه با کامل شدن آن، ظرفیت تبادل بین دو کشور به بیش از ۱۰۰۰ مگاوات می رسد.»
وزیر نیرو ادامه داده است: «در این اجلاس درخصوص احداث نیروگاه برق آبی ۱۰۰ مگاواتی مغری در خاک ارمنستان توافق شد. این نیروگاه با سرمایه بخش خصوصی ارمنستان و سایر کشورهای علاقهمند احداث و برق تولیدی آن با نرخ تضمینی توسط جمهوری اسلامی ایران خریداری می شود.»
رییس ایرانی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی، تجاری دو کشور اضافه کرده است: «همچنین توافق شد مذاکرات چهارجانبه در سطح معاونان وزرا بین ایران، ارمنستان، گرجستان و روسیه تحت عنوان کریدور شمال- جنوب برای ارتباط الکتریکی ادامه یابد.»
اردکانیان با بیان اینکه در حال حاضر ایران به ارمنستان گاز صادر و در مواقع مورد نیاز انرژی برق وارد میکند، گفته است: «ظرفیت انتقال گاز ایران به ارمنستان قابل افزایش است و در این اجلاس توافق شد که مذاکرات چند جانبه بین دستگاههای مسئول در دو کشور برای افزایش صادرات گاز و تهاتر گاز با برق و کالاهای مورد نیاز جمهوری اسلامی ایران انجام گیرد.»
یادآور می شود: میزان روابط تجاری ایران و ارمنستان سالیانه 300 میلیون دلار است و بیشتر حجم مبادلات دو کشور براساس تبادل انرژی است؛ ایران به ارمنستان گاز صادر می کند و آنها به ایران برق می دهند. بالاترین میزان تجارت میان ایران و ارمنستان نیز مربوط به سال 2012، به ارزش 328 میلیون دلار و مشتمل بر 219 میلیون دلار صادرات و 109 میلیون دلار واردات ثبت شده بود./
نظر شما