خبرگزاری شبستان- گرگان: روز 14 تیر مصادف با سالروز تصویب قانون تاسیس دهیاری ها است و از این رو این روز را به عنوان روز دهیاری مینامند.
در کشور 33 هزار و 500 دهیاری وجود دارد که بازوی توانمندی برای اجرای پروژهها و برنامههای مختلف در روستاها را شامل میشود.
اما با وجود گذشته حدود 21 سال از تصویب این قانون دهیاریها در روستا که به منظور خودکفایی روستا بود هنوز 90 درصد اعتبارات روستا به بخش دولت متکی است و دهیاریها با مشکلات زیادی روبهرو هستند.
به نظر میرسد اهمالکاری در حوزه شرایط خودکفایی روستاها در طی این سالها وجود داشته که این مهم منجر به آن شده که هنوز دهیاران به خودکفایی نرسند.
از سویی با شرایط پیش آمده اقتصادی کشور با کمبود اعتبارات بسیاری از پروژهها در سطح روستاها بلاتکلیف باقی مانده است و نادیده گرفتن مشکلات روستا و کاهش سطح آسایش زندگی در روستاها مشکلاتی از قبیل بیکاری و مسائل اجتماعی را دامن میزدند که این امر منجر به مهاجرت روستایان به شهرها میشود.
«علیاکبر گرزین» در خصوص این مشکلات در همایش گرامیداشت روز دهیار در گرگان با اشاره به اعتبارات دهیاریها، اظهار کرد: اعتبارات دهیاریها از سال ۹۷ نسبت به سالهای گذشته بیش از 50 درصد کاهش یافت و این امر منجر به آن شد که پروژههای روستایی متوقف شود.
دهیار روستای قرن آباد به امنیت شغلی دهیاریها اشاره کرد و افزود: بسیاری از دهیاریها با سابقه کاری که دارند پس از مدتی کنار گذاشته میشود و برای این دهیاران شغلی در نظر گرفته نشده است.
گرزین با بیان اینکه ستونهای ورودی روستاها قدیمی و فرسوده شده است، افزود: بر اثر بارندگی و یا باد و طوفان این ستونها با مشکل روبهرو میشوند.
وی به طرح هادی روستایی اشاره کرد و گفت: در بسیاری از روستاها بنیاد مسکن طرحهادی را اجرایی کرده ولی هنوز به پایان نرسیده است.
نماینده دهیاران بخش مرکزی گرگان با بیان اینکه اشتغالزایی روستایی گیر بروکراسی اداری است، افزود: در حوزه پروانههای ساختمانی نیز به دلیل بروکراسی اداری مردم روستا با مشکل روبهرو میشوند.
گرزین افزود: بهسازی جادههای بین مزارع از دیگر مشکلاتی است که روستاهای گرگان دارند و انتظار داریم جهاد کشاورزی وزارت خاصی برای این بخش ببیند.
وی به مشکلات بیمه دهیاران پار وقت اشاره کرد و گفت: تنها 15 روز بیمه برای این افراد پرداخت میشود و شرایطی فراهم شود که بتوانند به طور کامل دهیاریها بیمه خود را پرداخت کنند.
«مسعود جافرنوده» نیز در این جلسه اظهار کرد: طرح هادی روستایی باید در بسیاری از روستاها بازنگری شود، افزایش بافت و بازنگری در طرحهای هادی نیاز است اقدام شود تا مانع از ساخت و سازهای غیرمجاز شویم.
دهیار روستای نوده ملک بیان کرد: در بخش کشاورزی نیز برخی روستاها در خرید تضمینی توتون را مطرح کردند و روستاهایی مثل تقرتپه، جعفرآباد و ... با این مشکل روبهرو شدند.
جافرنوده خاطرنشان کرد: از ساعت 13 الی 16 بیان کردند که به دلیل صرفهجویی در مصرف برق باید آب چاههای کشاورزی قطع شود و این مهم باعث مختل شدن آبیاری اراضی کشاورزی شده است.
وی تاکید کرد: در حوزه آب و فاضلاب روستای مثل شمس آباد، چوپلانی، میرمحله و ... با مشکل آب روبه هستند و نیاز است که تعویض شبکه آبرسانی اقدام شود.
دهیار روستای نوده ملک شهرستان گرگان با بیان اینکه بحث اینترنت و تلفن همراه نیز در برخی روستاها با مشکل روبهرو هستند، افزود: بسیاری از روستاها ضعف ولتاژ برق دارند و فرسودگی شبکه برق نیز به این مهم دامن زده است.
جافرنوده افزود: دهیاران با توجه به اعتباراتی که در سال ۹۷ بیان شده مشکلات خاص خود دارند و برخی روستاها پروژههای عمرانی را آغاز کردند ولی به دلیل عدم اعتبارات با مشکل روبهرو هستند.
از سویی فرماندار گرگان نیز به این مهم تاکید کرده که دهیاران نباید تنها به امید اعتبارات دولتی باشند و باید بتوانند با پیگیریهای خود به توسعه روستا کمک کنند.
«محمد حمیدی» یادآور شد: باید اتاقی به عنوان فکر سرمایهگذاری باید در روستاها ایجاد شود و این مهم منجر میشود که افراد خوش فکر در این اتاق گرد هم آمده و به توسعه اشتغال روستا کمک کنند.
فرماندار گرگان گفت: در کنار مسائل امنیتی موضوع اشتغال برای ما بسیار حائز اهمیت است و بخشداران نیز باید با این اهمیت باید موضوع اشتغال در روستاها را دنبال کنند.
نظر شما