استفاده از سلول‌های بنیادی در درمان ۷۰ بیماری/ ذخیره ۱۱۰ هزار نمونه خون‌ بند ناف در کشور

ضرابی گفت: هر کشوری که دانش سلول‌های بنیادی را به دست آورده به یک ثروت هنگفت و نهفته دست‌یافته است که می‌تواند در حوزه سلامت انسان و ارتقای سطح سلامت جامعه بسیار تأثیرگذار باشد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از ایلام، دکتر «مرتضی ضرابی»، در نشست خبری با اصحاب رسانه و مطبوعات این استان، بابیان این مطلب، اظهار کرد: یکی از برنامه‌های طرح تحول نظام سلامت گسترش مراکز پیوند سلول‌های بنیادی در کشور است، است متأسفانه تعداد مراکز پیوند در کشور اندک است و به همین دلیل در خیلی از موارد متأسفانه سلول بنیادی برای بیمار پیدا می‌شود، ولی مرکزی که این پیوند بخواهد انجام دهد یا نیست یا مریض مجبور است در لیست انتظار قرار گیرد تا نوبتش برسد.

 

مدیرعامل شرکت فناوری یاخته های رویان بابیان اینکه افزایش تعداد مراکز پیوند در کشور در طرح تحول سلامت به شکل جدی پیگیری می‌شود، گفت: طی چند سال گذشته تعداد مراکز پیوند تقریباً دو برابر شده یعنی از 7 مرکز به بیش از ۱۵ مرکز پیوند افزایش‌یافته است، در طرح تحول سلامت تلاش بر این بوده که هزینه‌های انجام پیوند تحت پوشش قرار گیرد که بخش قابل‌توجهی قرارگرفته تقریباً می‌شود گفت که حل حاضر با اختصاص یارانه دولت در این زمینه، به‌صورت رایگان انجام می‌شود و این در حالی است که درصورتی‌که اگر تأمین این سلول‌ها، از خارج از کشور انجام بگیرد بین ۳۵ تا ۴۰ هزار دلار باید هزینه شود.

 

دکتر ضرابی، ابراز کرد: سلول‌های بنیادی بند ناف قابل‌کشت و نگهداری هستند و به خاطر همین است که برای صدها بیمار می‌توان به استفاده کرد، ولی در مورد سلول‌های بنیادی خون‌بند ناف، فعلاً امکان کشت در دنیا وجود ندارد، به خاطر اینکه وقتی‌که چند بار کشت داده می‌شود تغییر ژنتیکی پیدا و ماهیت آن تغییر پیدا می‌کند.

 

مدیرعامل شرکت فناوری یاخته‌ های رویان در ادامه با اشاره به‌ضرورت فرهنگ‌سازی در خصوص اهدای خون‌بند ناف در تضمین سلامتی آینده افراد، گفت: در تلاش هستیم که بتوانیم از این ظرفیت موجود در استان که توسط اصحاب رسانه فراهم‌شده است برای اطلاع‌رسانی یکی از مهم‌ترین رویدادهای پزشکی در دهه گذشته استفاده کنیم و بتوانیم در ارتقای سطح آگاهی مردم از این ظرفیت بهره ببریم.

 

وی، با اشاره به حمایت‌های مقام معظم رهبری از انجام تحقیقات در این حوزه، افزود: مقام معظم رهبری در مرقومه ای به این مرکز، از آن به‌عنوان ثروت هنگفت انسانی یادکردند و واقعاً امروزه معتقدند هر کشوری دانش سلول‌های بنیادی را به دست آورده است، به یک ثروت هنگفتی دست پیداکرده و یک ثروت نهفته است که می‌تواند در حوزه سلامت انسان و ارتقای سطح سلامت از آن استفاده شود که این پیام ایشان نقطه عطفی برای تحقیقات سلول‌های بنیادی بود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

شرابی، یادآور شد: سلول بنیادی دارای دو ویژگی مهم است که سلول هم‌زمان می‌تواند سلولی مشابه خودش رو تولید کند و می‌تواند تمایز پیدا کند تخصصی شود به‌نوعی می‌تواند یک سلول مشابه خودش رو ایجاد کند یا حتی تخصصی شود مثلاً یک سلول به سلول قلبی، سلول عصبی تبدیل شود.

 

وی، با اشاره به منابع سلول‌های بنیادی، افزود: سلول‌های بنیادی جنینی یعنی از جنینی که در حال تکمیل شدن است جداسازی می‌شود وکاملا مشخص است با اگر سلول توجه به اینکه جنین در آن تکمیل است جدا شود، باعث از بین رفتن جنین می‌شود قاعدتاً این روش فقط برای بحث تحقیقاتی در حوزه حیوانی کاربرد دارد.

 

ضرابی، بیان کرد: یکی دیگر از منابع، سلول‌های بنیادی بالغین که در چینی‌جاهای مختلف بدن وجود دارد، هر فردی همه ارگان‌های ما سلول بنیادی خودشان را دارند و منبع مهم این سلول‌های بنیادی در مغز استخوان است، ماما منبع مهم دیگر سلول‌های بنیادی، خون‌بند ناف نوزادان است که قبلاً به‌عنوان یک زباله بیولوژیک دور ریخته می‌شد اما امروزه این سلول‌های بنیادی می‌تواند در درمان 70 نوع بیماری مورداستفاده برای بیماران قرار گیرد.

 

مدیرعامل شرکت فناوری یاخته‌های رویان، ابراز کرد: بند ناف به‌عنوان یک مجرای ارتباطی بین مادر و جنین در دوران بارداری هست که انتقال مواد غذایی و اکسیژن را از مادر به جنین به عهده دارد، خون‌بند ناف که منبع مهم سلول‌های بنیادی است، قابل‌جمع آوری هست، حجم خونی که می‌شود از بند ناف جمع‌آوری کرد بین ۸۰ تا ۲۰۰ سی‌سی است که باید بعد از تولد نوزاد ۵ تا ۱۰ دقیقه فرصت داریم که این کار را انجام و اگر این زمان طول بکشد دیگر خون داخل بنده را لخته می‌شود و قابل‌استفاده نخواهد بود.

 

وی، گفت: اولین پیوند خون‌بند ناف در سال ۱۹۸۸ انجام گرفت و درنهایت متوجه شدند که این خون‌بند ناف را می‌شود ذخیره‌سازی کرد، در حال حاضر بانک خون‌بند ناف در دنیا به دو شکل راه‌اندازی و اداره می‌شود، یکی بحث بانک خون‌بند ناف عمومی یعنی خانواده‌هایی که در آستانه تولد فرزند هستند اگر بخواهند نمونه خون‌بند ناف خودشان را اهدا می‌کنند در اختیار بانک عمومی قرار می‌دهند و دیگر بانک خون‌بند ناف خصوصی است که خانواده‌هایی که مایل هستند با انعقاد قراردادی، این نمونه برای خودشان نگهداری می‌کنند.

 

دکتر ضرابی، گفت: در حال حاضر در دنیا چیزی نزدیک به ۵ میلیون نمونه در بانک‌های خصوصی و بیش از ۷۰۰ هزار نمونه در بانک عمومی ذخیره‌سازی شده و از این نمونه‌ها ذخیره‌سازی شده چیزی نزدیک به ۳۵ هزار پیوند در سطح بانک عمومی و خصوصی انجام‌گرفته است.

 

وی، بیان کرد: بلافاصله بعدازاینکه نمونه خون‌بند ناف گرفته شد، بعد از انتقال به شبکه بانکی در بانک سلول‌های بنیادی و نهایتاً در تانک‌های ذخیره محتوی نیتروژن مایع در منهای ۱۹۶ درجه نگه‌داری می‌شود و این امکان وجود دارد که بتوانیم برای مدت طولانی نگهداری شود.

 

مدیرعامل شرکت فناوری یاخته‌های رویان، اظهار کرد: ۵۴ درصد نمونه‌های ما در بانک خون‌بند ناف کشور نوزادان پسر و ۴۶ درصد نوزادان دختر است که ۱۴ درصد نمونه‌های ما حاصل زایمان طبیعی و ۸۶ درصد حاصل زایمان سزارین است، بیش از هزار پزشک در کشور در این خصوص با ما همکاری می‌کنند و بیش از ۴۰۰ بیمارستان نمونه‌های خون‌بند ناف را در کشور جمع‌آوری و ارسال می‌کنند.

 

دکتر ضرابی، با اشاره به توانمندی و ظرفیت که در بانک خون‌بند ناف وجود دارد، گفت: بانک خون‌بند ناف رویان، تنها بانک خون‌بند ناف در کشور است که هم بانک عمومی و هم بانک خصوصی دارد و بزرگ‌ترین بانک سلول‌های بنیادی در خاورمیانه است و در حال حاضر بیش از ۱۱۰ هزار نمونه در این بانک خون‌بند ناف ذخیره‌سازی شده که بزرگ‌ترین ظرفیت در سطح خاورمیانه را دارد.

 

وی، در پایان خاطرنشان کرد: دفاتر بانک خون‌بند ناف در سراسر کشور فعال بوده و در همه استان‌ها دفتر نمایندگی داریم، استان ایلام به‌عنوان یکی از استان‌های فعال ما در این زمینه از سال ۸۷ فعالیت خود را آغاز کرده و توانسته خدمات خوبی به خانواده‌ها ارائه کند.

 

 

 

کد خبر 804983

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha