به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین عناوین اخبار اقتصادی امروز (یازدهم تیر ماه) به شرح زیر است:
امروز کشور به رفع موانع تولید از طریق ستاد تسهیل نیاز دارد
«فرشاد مقیمی» شب گذشته (10 تیر) در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما درباره رونق تولید و رفع موانع بر سر راه تولید با اشاره به اینکه نقطه نهایی قوانین وضع شده به تولید کشور برمی گردد و اثرات آن در بخش هایی از تولید نشان داده می شود، گفت: برای رونق تولید در کنار اقدامات انجام شده نیاز به عوامل متعددی است تا کنار هم قرار گیرد.
معاون امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه وقتی قوانین و مقررات وضع می شود ممکن است برخی مسائل حل شود اما مسائلی جدید را نیز به وجود می آورد، افزود: تعداد زیادی از مجوزهای صادره و استعلام هایی که باید انجام شود به سمت الکترونیکی کردن خدمات برای بالابردن کیفیت خدمات لازم است بنابراین با توجه به شرایط خاص امروز باید رویه ها نیز خاص این شرایط باشد.
وی با اشاره به اینکه امروز کشور به رفع موانع از طریق ستاد تسهیل در حوزه قوانین و مقررات در بخش صنعت تولید نیاز دارد، گفت: برای راه اندازی واحدهای متوقف به دلیل بدهی های مالیاتی و تعهدات به سازمان های خدمات رسان مجوزی به ستاد تسهیل و رفع موانع تولید تفویض شده که در صورتی که واحد صنعتی با برنامه رونق قرار بگیرد بتوان مالیات ها و بدهی های این واحدهای صنعتی را به تعویق انداخت.
شبانه روز تولید را پدافند اقتصادی کنیم/رونق تولید با حرف حل نمی شود
«سیدمحمدرضا مرتضوی» شب گذشته (دوشنبه 10 تیر) در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما درباره اقدامات لازم برای رونق تولید و رفع موانع تولید به بررسی اقدامات لازم برای حفظ صنعت تولید در شرایط تحریم پرداخت و گفت: در شرایط عادی اقتصادی کندی ها قابل تحمل است اما در شرایطی که در محاصره اقتصادی قرار داریم و تمام گروهها در کشورهای دیگر سعی می کنند اقتصادی ایران را متوقف کنند نیاز به توجه بیشتر به بخش تولید است.
دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه راه کسب درآمدهای مالیاتی جلوگیری از فرار مالیاتی است، گفت: بخش تولید، کارمندی و کارگری کشور مالیات خود را به موقع پرداخت می کنند پس باید در اقتصاد 400 میلیارد دلار فرار مالیاتی را پیدا کرد چون بیش از 200 میلیارد دلار از اقتصاد ایران فرار مالیاتی دارد.
وی بر لزوم تجدیدنظر در خطوط اعتباری بانکها برای اداره واحد تولیدی و برگشت به وضعیت قبل تاکید کرد و گفت: اینکار باید انجام شود تا نیاز واحدهای تولیدی در سرمایه در گردش برطرف شود.
مرتضوی با تاکید بر اینکه رونق تولید نیاز به برنامه جامع دارد، افزود: باید اختیارات در شرایط خاص به استان ها داده شود و شبانه روز تولید را پدافند اقتصادی کنیم و با تجدید نظر در خطوط اعتباری بانکها مشکلات تولید را برطرف کنیم.
اما و اگرهای اجرای اینستکس/تاثیر مثبت بر بازارهای مالی در کنار انتقادات مسئولان
نشست کمیسیون مشترک برجام جمعه (۷ تیر) در وین و در سطح معاونان وزیران خارجه کشورهای ۱+۴ برگزار شد. پس از پایان این نشست بیانیه ای از سوی اعضای حاضر در آن منتشر شد که در بند چهارم این بیانیه با اشاره به اینکه اولین تراکنش هیا اینستکس در حال پردازش است، آمده است: «با توجه به تحولات و بیانیههای نگرانکننده اخیر، اعضا اهمیت ادامه اجرای کامل و مؤثر این توافق از سوی تمامی طرفها را خاطر نشان ساختند. همزمان، اعضا یادآور شدند که رفع تحریمها یک بخش اساسی از برجام است و در این خصوص تعهدات مربوطه خود را مرور کردند.»
در ادامه این بند تاکید شده است: «آنها همچنین تلاشهای معطوف به کاهش آثار منفی خروج آمریکا از برجام و اعمال مجدد تحریمها، که مکرراً نسبت به آن ابراز تأسف کردهاند، را مورد مداقه قرار دادند. فرانسه، آلمان و انگلستان، به اطلاع اعضا رساندند که اینستکس عملیاتی شده و در دسترس تمامی دولتهای عضو اتحادیه اروپایی قرار دارد و اولین تراکنشهای آن نیز در حال پردازش است. همکاریهای تکمیلی جاری با نهاد متقابل تأسیس شده ایرانی (سازوکار تجارت و تأمین مالی ایران و اروپا) تسریع خواهد شد. آنها تأیید کردند که برخی دولتهای عضو اتحادیه اروپایی در حال پیوستن به سهامداران اینستکس، که یک سازوکار خاص معطوف به تسهیل تجارت قانونی با ایران است، میباشند. آنها همچنین در حال تلاش هستند تا اینستکس را به روی فعالان اقتصادی کشورهای ثالث نیز باز کنند.»
به دنبال آن «فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با انتشار یادداشتی در صفحه رسمی خود به ارائه یک جمعبندی درباره تلاشهای اتحادیه اروپا برای حفظ برجام پرداخت و در یادداشت خود تصریح کرده است: «ما روز جمعه یک موضوع بسیار مهم را در پشتیبانی از توافق هستهای با ایران اعلام کردیم؛ ابزار حمایت از تبادلات تجاری مشروع با ایران (موسوم به اینستکس) عملیاتی شده و تراکنشهای اولیه در حال انجام شدن است.»
موگرینی ادامه داده است: «ما به همراه سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان این سازوکار را راهاندازی کردیم و هفت کشور اروپایی دیگر نیز قرار است به آن بپیوندند. ما همچنین روز جمعه کمیسیون مشترک برجام را برگزار کردیم که همواره برای تضمین اجرای این توافق تلاش میکند.»
به دنبال این خبر بازارهای مالی کشورمان به اجرای اینستکس واکنش مثبت نشان دادند به طوری که هر گرم طلای 18 عیار (10 تیر) با قیمت 428 هزار و 226 تومان در بازار معامله می شد و در بازار سکه نیز سکه بهار آزادی طرح جدید 4 میلیون و 540 هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح قدیم 4 میلیون و 350 هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی 2 میلیون و 350 هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی یک میلیون و 550 هزار تومان و سکه یک گرمی یک میلیون و 20 هزار تومان ارزشگذاری شده بود این در حالی است که 9 تیر هر گرم طلای ۱۸عیار ۴۳۲ هزار تومان ارزشگذاری شده بود و در این روز سکه بهار آزادی طرح جدید 4 میلیون و 583 هزار تومان، سکه بهار آزادی طرح قدیم 4 میلیون و 410 هزار تومان، نیم سکه بهار آزادی 2 میلیون و 370 هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی یک میلیون و 570 هزار تومان و سکه یک گرمی یک میلیون و 11 هزار تومان مبادله می شد.
صندوقی برای رفاه حال مستاجران+جرئیات راه اندازی
بازار مسکن روزهای پر فراز و نشیبی را طی می کند و علاوه بر نوسانات قیمتی که باعث کاهش تعداد معاملات در این بازار شده است دولت در تلاش است با ارائه انواع بسته های ویژه در حوزه مسکن زمینه ایجاد رونق در این بازار را فراهم آورد.
بنابراین گزارش، وزارتخانه هایی چون راه و شهرسازی به عنوان نهاد اصلی و متولی و در کنار آن وزارت اقتصاد و امور دارایی وارد میدان شده اند و از ابتدای سال طرح های بسیاری را برای ایجاد رونق در بازار مسکن ارائه داده یا در دستور کار دارند. طرح ها و بسته های اعلامی این وزارتخانه ها تنها به حوزه خرید و فروش و ساخت اختصاص ندارد و حوزه رهن و اجاره را نیز در بر می گیرد.
بر این اساس پس از آنکه وزارت راه و شهرسازی از تدوین برنامه ای برای کاهش التهاب بازار اجاره بها خبر داد پنجم تیر ماه وزیر اقتصاد و امور دارایی در حاشیه جلسه هیات دولت و در جمع خبرنگاران این خبررا به اجاره نشین ها داده که این وزارتخانه در تلاش است تا رابطه بین رهن و اجاره را به نفع مستاجران سازماندهی کند و طرح ایجاد صندوقی را به این منظور را آماده و به رییس جمهوری پیشنهاد داده است.
بنا به گفته «فرهاد دژپسند» در راستای ایجاد صندوق حمایت از مستاجران قرار است وامی از این صندوق به مستاجر داده شود ولی مبلغ آن به موجر پرداخت میشود. این وام با نرخی بسیار متمایز با نرخی که الان معادل سازی میشود تسویه می شود تا مستاجر فشار بیشتری تحمل نکند. این صندوق تورمی هم ایجاد نمی کند البته هنوز این موضوع تصویب نشده و در دست بررسی دستگاههای مختلف است.
حالا معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی جزئیات تازه ای از طرح پیشنهادی وام رهن و اجاره مسکن را مطرح کرده است. بنا به گفته «محمد علی دهقان دهنوی» راهاندازی این صندوق یک پیشنهاد برای تسهیل کار مستاجرین است و قرار نیست به صورت لایحه تنظیم شود.
کاهش ۱۰ هزار تومانی قیمت گوشت نسبت به ایام قبل از نوروز
بازار گوشت قرمز به سمت نرخ تعادلی و ثابت در حال حرکت است که این امر در راستای ادامه سیاست های کنترلی دولت و ادامه واردات صورت گرفته است البته برنامه ریزی های وزارت جهاد کساورزی برای افزایش حجم تولید در سال جاری نیز در این روند بی تاثیر نبوده است.
بنابراین گزارش، توسعه پرورش گاوهاي گوشتي و شيري، ارائه تسهيلات و فراهم كردن بستر لازم براي افزايش جمعيت دام هاي سبك پربازده كه اصلاح شده و چندقلوزا و داراي رشد بالايي هستند و نيز پايهگذاري ورود دامهاي پايهپروار به ويژه گوساله در نقاط مختلف كشور از جمله پروژههايي است كه معاونت امور دام وزارت جهاد كشاورزي براي افزايش توليد گوشت قرمز در سال 98 پيشبيني كرده است. همچنین در برنامه ميان مدت تا افق 1400 حدود 60 تا 70 هزار تن توليد گوشت قرمز در كشور افزايش مييابد.
در این راستا روز گذشته (10 تیر) متوسط قیمت هر کیلو لاشه گوساله در عمده فروشیها ۶۵ هزار و لاشه گوسفند ۷۰ تا ۷۹ هزار تومان بود این در حالی است که روز پیش از آن هر کیلو شقه گوسفندی بدون دنبه ۹۳ تا ۹۵ هزار به مغازه دار و ۱۰۰ هزار تومان به مصرف کننده عرضه میشد.
رئیس شورای تامین کنندگان دام زنده با اشاره به کاهش ۱۰ هزار تومانی قیمت گوشت نسبت به ایام قبل از عید در بازار به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «با توجه به افزایش عرضه و کاهش قیمت دام زنده پیش بینی میشود که روند نزولی قیمت گوشت در بازار ادامه دار شود. با وجود شرایط مساعد تولید و عرضه، تنها سودجویان و واسطهها اجازه کاهش قیمت را نمیدهند، به همین دلیل باید زنجیرهای ایجاد شود تا پس از کشتار، دام را به طور مستقیم به بازار عرضه کنیم.»
هنرمندی روی کفش ها/با پاپوش سنتی دنیای مدرن را قدم بزن
بانوان نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند و حضور این قشر در بخش های مختلف تولیدی، خدماتی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی علاوه بر اینکه نشان دهنده پویایی جامعه و توجه آن به جامعه زنان است زمینه افزایش تولید و به دنبال آن رشد اقتصادی را برای کشور به همراه می آورد.
کار در منزل و کسب و کارهای خانگی که از آن به عنوان راهکاری برای ایجاد اشتغال و درآمد در سراسر جهان استفاده می شود در کشور ما از سوی بانوان مورد استقبال بیشتری نسبت به مردان قرار گرفته است. این نوع از مشاغل به این دلیل مورد استقبال بیشتر بانوان قرار گرفته اند که مشکلاتی مانند هزینه رفت و آمد و هزینه اجاره فضا برای انجام کسب و کار در آن وجود ندارد البته این سبک از کسب و کار مشکلات خاص خود را نیز دارد.
بنابراین گزارش، گیوه بافی و زیرشاخه های مربوط به آن از جمله مشاغل خانگی محسوب می شود. گیوه نوعی کفش یا پاپوش سنتی است که تولید و استفاده از آن در استان فارس رواج داشته و با وجود منسوخ شدن در برخی مناطق هنوز هم عدهای مشتری پروپاقرص آن و تعدادی هم به تولید آن مشغول هستند.
گیوه پایپوشی است سبک، بادوام و مناسب برای راهپیماییهای طولانی در مسیرهای ناهموار و با توجه به این خصوصیات، اغلب افراد پیدایش آن را به روزگارانی بسیار دورتر از پیدایش سایر انواع پایپوشها نسبت دادهاند و همین امر باعث شده تا تاریخچه پیدایش گیوه با افسانهها پیوند بخورد.
گیوه هماکنون با نامهای مختلفی در بسیاری از مناطق کشور ازجمله استان کرمانشاه، کردستان، لرستان، قسمتهای وسیعی از استان اصفهان، چهارمحال و بختیاری، شهرهای آباده، کازرون، بهبهان، همچنین روستای کمیجان یا سنیجان استان مرکزی تولید میشود.
صادرات گیوه از ایران بهگونهای است که برخی آمارها از صادرات چندین میلیون دلاری و مشتریان پر و پا قرص آن ور آبی حکایت دارد حتی در برخی استان ها مانند کردستان و کرمانشاه گیوه در صدر صادرات صنایع دستی قرار دارد. بیشترین آمار گیوه بافان را بانوان تشکیل می دهند و به رغم صنعتی شدن تولید کفش، پای پوش گیوه همچنان در میان کفشها جای خوش کرده و قصد دارد همچنان به رقابت نابرابر خود با کفش ادامه دهد.
البته این پای پوش قدیمی که روزگاری به خصوص در فصل تابستان مورد استفاده قرار می گرفت در سال های اخیر به سبب رواج کفش های ماشینی و جایگزین شدن آن در اکثر مناطق رونق و اعتبار دیرین خود را از دست داده و صنعتگران شاغل نیز به علت کمی درآمد و کاهش تقاضا در این رشته به مشاغل دیگری روی آورده اند اما بسیاری از بانوان ایرانی توانسته اند با تلفیق هنرقدیمی و مدرن بر جذابیت این نوع از کفش ها بیافزایند و بازار پررونقی را در فضای مدرن امروز برای این پاپوش سنتی ایجاد کنند.
«مریم روحی ابرقویی» از بانوان هنرمند ایرانی است که طراحی لباس خوانده و کار طراحی گیوه را چند سالی است که با جدیت دنبال می کند. برای آشنایی با این کار و فراز و نشیب های انجام آن به عنوان یکی از مشاغل خانگی که بسیاری از بانوان ایرانی به آن مشغول هستند پای صحبت های وی نشستیم.
وی صحبت های خود را اینطور آغاز کرده است که «سال 95 کار طراحی بر روی گیوه انجام می دادم و کارهایم در مغازه ای در اصفهان به فروش می رفت اما علی رغم کار پرزحمتی که داشت با این درآمد چندانی کسب نمی کردم و به قول معروف «پولش کم و زحمتش زیاد» بود از این رو اینکار رو رها کردم. از آنجا که مادرم در کار لباس بود از این رو تصمیم گرفتم که من هم دست به کار شوم البته اعتماد به نفس زیادی در این زمینه نداشتم و از این رو بعد از مدتی تصمیم گرفتم که با خواهرم مزون لباس بزنم. این کار را سال 97 انجام دادیم اما در این زمینه هم موفق نشدیم و پس از مدتی دوباره سراغ کار طراحی گیوه رفتم.»
۱۸.۵ میلیارد یورو ارز به کشور بازگشت
اواخر آبان ماه بانک مرکزی در بخشنامه ای نحوه بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور را ابلاغ کرد. در این بخشنامه تمام صادرکنندگان مکلف به ارایه تعهد برگشت ارز هستند و بانک مرکزی مکلف است صرفاً برای واردات کالا و خدمات صادرکنندگانی تامین ارز کند که نحوه بازگشت ارز آنها به چرخه اقتصادی کشور مطابق ساختار تعیین شده در دستورالعمل این بانک باشد.
بر اساس آمارهای اعلام شده از میزان بازگشت ارز حاصل از صادرات؛ طی سه هفته پایانی سال ۹۷ بیش از ۲ میلیارد یورو ارز صادراتی به بازار ثانویه تزریق شده و طی ۸ماه از زمان راه اندازی بازار مذکور مجموعا ۱۱.۵ میلیارد یورو ارز به کشور بازگشته است.
از نیمه مرداد ماه و همزمان با سیاست تعمیق بازار ثانویه تا پایان سال ۹۷ حدود ۱۱.۳ میلیارد یورو ارز حاصل از صادرات به این بازار تزریق شده است. همچنین طی دو هفته ابتدای سال ۹۸ نیز حدود ۲۰۰ میلیون یورو ارز صادراتی به سامانه نیما بازگشته است. بر این اساس در ۸ ماه اخیر و از زمان سیاست جدید ارزی حدود حدود ۱۱.۵ میلیارد یورو ارز حاصل از صادرات به سامانه نیما بازگشته است.
در ۳ هفته پایان سال ۹۷ شاهد رکورد شکنی تزریق ارز به این بازار بودیم و به ترتیب ۸۳۲،۸۱۶ و ۵۴۳ میلیون یورو ارز صادراتی به بازار ثانویه تزریق شده است. به نظر میرسد سیاستهای بانک مرکزی و تاکید بر برخوردهای مالیاتی( و احتمالا قضایی) با صادرکنندگانی که ارز خود را به این سامانه تزریق نکند دلیل افزایش عرضه در هفتههای پایانی سال بوده باشد. از ۱۱.۵ میلیارد یورو ارز صادراتی عرضه شده در سامانه نیما حدود ۹.۶ میلیارد یورو توسط واردکنندگان خریداری شده است. به عبارت دیگر حدود ۲ میلیارد یورو از این ارزها بدون مشتری مانده است.
این گزارش می افزاید: از زمان ابلاغ آن تاکنون سیاستگذاری های جدیدی نیز برای بهبود روند بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی انجام شده است و به تازگی نیز در اواخر خرداد ماه وزرات صنعت، معدن و تجارت پیرو نامه ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ بانک مرکزی در خصوص بسته سیاستی نحوه برگشت ارز حاصل از صادرات در سال جاری و نحوه رفع تعهد ارز صادراتی سال گذشته صادرکنندگان، بسته جدید چگونگی برگشت ارز حاصل از صادرات در سال جاری را به سازمان های صنعت، معدن و تجارت سراسر کشور ابلاغ کرد.
بر این اساس حداکثر زمان رفع تعهد ارزی هر پروانه سبز صادراتی، حداکثر چهار ماه از تاریخ کوتاژ(پروانه) صادراتی است و در صورت نیاز به مهلت بیشتر برای صادرکنندگان اقلام کشاورزی، فرش و صنایع دستی و سایر گروههای کالایی با نظر وزارتخانه های صنعت، معدن و تجارت و نفت حسب مورد امکان تمدید مهلت مذکور و اعلام آن به بانک مرکزی وجود دارد.
«بیژن نامدار زنگنه» که سال ۹۲ در اولین حضورش در اجلاس اوپک توانسته بود که نظر ایران را در خصوص صادرات و تولید نفت عملی کند شب گذشته نیز در این اجلاس با درخششی دیگر توانست خواسته ایران را برآورده کند.
نکته قابل توجه دیگر این اجلاس دیدار زنگنه با همتای عربستانی خود بود که در حاشیه اجلاس صورت گرفت و توجه جهانیان را به خود جلب کرد.
عصر روز گذشته نشست ۱۷۶ سازمان کشورهای صادرکننده نفت در وین برگزار شد. موضوع اصلی این اجلاس بررسی چگونگی نهادینه کردن همکاری کشورهای اوپک و غیراوپک بود که موجب شد تا به دلیل مخالفت زنگنه با این طرح این اجلاس طولانی شود. در نهایت هم ۱۴ کشور عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) پس از پایان نشست پشت درهای بسته وزیران این سازمان بر سر تمدید توافق کاهش ۸۰۰ هزار بشکهای تولید نفت این سازمان برای یک دوره ۹ ماهه و تا پایان سال ۲۰۲۰ توافق کردند.
در خصوص این توافق، زنگنه طبق خبر شانا پس از پایان نشست وزرای اوپک که بیش از پنج ساعت به درازا کشید، در جمع خبرنگاران حاضر شد و در پاسخ به این پرسش که اصلاحات مورد نظر ایران در منشور همکاری اوپک و غیر اوپک چه بوده است، گفت: خوشبختانه همه اصلاحات انجام شد، مسئله اصلی این است که تصمیمهای این مجموعه الزامآور نیست و هیچ تعهدی برای کشورها ندارد، ضمن اینکه به کشورها اجازه داده شد در صورت لزوم، مجوزهای لازم را از دولتها و مراجع بالاترشان بگیرند.
وی ادامه داد: علاوه بر این، مهمترین موضوع این است که این منشور هیچ تاثیری بر مکانیزمهای عملیاتی و تصمیمهای اوپک ندارد.
به گفته زنگنه، در نشست اوپک، مقداری هم درباره نحوه تامین مسائل مالی مرتبط با این فرآیند بحث شد که باید برای منابع مالی آن به صورت جداگانه تصمیمگیری شود، یعنی این کار بار جدیدی بر اوپک تحمیل نمی کند./
نظر شما