۳ ماه آینده آغاز عملیات اجرایی راه‌آهن شملچه به بصره

وزیر راه و شهرسازی دی ماه سال گذشته از مصمم بودن دولت برای تکمیل راه آهن شلمچه به بصره خبر داده و گفته بود که منتظر تصمیم طرف عراقی برای تکمیل آن هستیم و که با تایید طرف عراقی عملیات اجرایی راه‌آهن شملچه به بصره تا سه ماه آینده کلید می‌خورد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پس از آنکه سال 2003 رژیم بعث در عراق سقوط کرد مرزهای 1400 کیلومتری میان ایران و عراق باز شد. این اتفاق باعث شد تا مسیر مسدود شده قدیمی جاده ابریشم مجدد باز شود؛ یکی از مسیرهایی که به واسطه آن تجارت منطقه غرب آسیا به میزان قابل ملاحظه ای تحت تاثیر قرار می گیرد و نه تنها ایران و عراق بلکه کشورهای کویت، عربستان، اردن، امارات و قطر و حتی یمن و عمان را نیز در بر بگیرد.

 

بنابراین گزارش، پتانسیل موجود در این بخش باعث شد تا ایران و عراق به فکر اتصال این مسیر با خط آهن میان دو کشور باشند. خط آهنی که از طرف ایران از یک سو به خط آهن سراسری و از دیگر سو به خط آهن بندر امام متصل است و در آن سوی اروند در خاک عراق نیز به خط آهن سراسری این کشور وصل می شود. این خط آهن یعنی «راه آهن شلمچه – بصره» قابلیت ایجاد شبکه ریلی منطقه ای را نیز دارد و کشورهای این منطقه می توانند به آن متصل شوند.

 

در راستای تکمیل این خط آهن دی ماه سال گذشته وزیر راه و شهرسازی از مصمم بودن دولت برای تکمیل راه آهن شلمچه به بصره خبر داده و گفته بود: «دولت اهتمام ویژه‌ای برای تکمیل این پروژه دارد. منتظر تصمیم طرف عراقی برای تکمیل راه آهن شلمچه به بصره هستیم. پروژه اتصال راه آهن خرمشهر به بصره عراق از پروژه‌های مهم و اولویت دار دولت است و رئیس جمهوری نیز بر اجرای آن تاکید ویژه دارد.»

 

«محمد اسلامی» ادامه داده بود: «راه‌آهن خرمشهر از طریق شلمچه و عبور از اروند به بصره و خط آهن کشور عراق متصل می‌شود و توافقات اولیه این پروژه نیز انجام شده و تامین مالی آن نیز توسط ایران انجام می شود.»

 

حالا در ادامه تکمیل ای پروژه امروز (9 تیر) نشست سه جانبه همکاری‌های حمل و نقل بین ایران، عراق، سوریه به منظور توسعه حمل و نقل ریلی، افزایش ترانزیت، توسعه صادرات و واردات و همچنین نحوه اتصال راه‌آهن شلمچه به بصره برگزار شد. در این نشست یک سند سه جانبه در حوزه توسعه حمل‌ونقل ریلی بین سه کشور ارائه شده است، تا با اتصال راه‌آهن شلمچه به بصره حلقه مفقوده اتصال خطوط ریلی بین سه کشور ایران، عراق و سوریه کامل شود.

 

همچنین مدیر عامل شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران در این نشست خبر داد که عملیات اجرایی راه‌آهن شملچه به بصره تا سه ماه آینده بین ایران، عراق و سوریه کلید می‌خورد. باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از «سعید رسولی» در این نشست آورده است: «اتصال ریلی و برقراری کریدور‌های ترانزیتی بین سه کشور خواسته مقامات عالی رتبه و ملت‌های ایران، سوریه و عراق است و این موضوع مسئولیت ما را در حوزه حمل‌ونقل ریلی به  عنوان متولیان حمل و نقلی بسیار سنگین کرده است.»

 

بنا به گفته مدیرعامل شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران «هدف این نشست اتصال راه‌آهن بین شلمچه و بصره است این نشان می‌دهد ما در آستان یک تصمیم مهم و بزرگی در این زمینه هستیم و این یک پروژه بزرگ مرزی به شمار می‌آید. راه‌آهن شلمچه به بصره توسط بنیاد مستضعفان تکمیل می‌شود و راه‌آهن به عنوان بهره‌بردار با سابقه ۹۰ ساله خود اجرای این پروژه را تضمین می‌کند. این راه‌آهن با همکاری شرکت ساخت و توسعه زیرساخت‌ها سرعت بیشتری پیدا می‌کند.»

 

رسولی ادامه داده است: «ما آمادگی داریم هر گونه اطلاعات مورد نیاز را در این زمینه و همچنین در زمینه بنیاد مستضعفان در اختیار طرف عراقی قرار دهیم. استان خوزستان به عنوان مرکز تولید فولاد و همچنین مرکز کشاورزی ایران با اتصال خط راه‌آهن به بنادر جنوبی باعث می‌شود که زمینه اتصال بندر امام(ره) به بندر لاذقیه هم فراهم شود. شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل در دو سال گذشته چهار استان کشور را به خطوط ریلی ایران متصل کرده است و بنیاد مستضعفان هم تا کنون پروژه‌های بزرگ عمرانی کشور را انجام داده است.»

 

یادآور می شود: خط آهن ۳۲ کیلومتری شلمچه-بصره با احداث یک پل بر روی اروند، امکان اتصال ریلی ایران به عراق را فراهم می‌سازد. احداث این خط در سال‌های ۹۰ و ۹۳ موضوع دو تفاهم نامه میان ایران و عراق بوده است. پروژه اتصال راه‌آهن خرمشهر به شلمچه (به طول 17 کیلومتر) در سال 90 به بهره‌برداری رسیده و ادامه آن تا شهر بصره به طول 32 کیلومتر در خاک عراق باقی مانده است که به دلایل مختلف از جمله یورش داعش به عراق در 2014 این پروژه در داخل عراق با وقفه همراه بوده است.

 

با تکمیل 32 کیلومتر خط باقی مانده، خط آهن خرمشهر به خط آهن سراسری عراق متصل می شود و ازاین طریق جریان بزرگ تبادلات تجاری و جابجایی مسافر از ایران تا خاورمیانه برقرار می شود. بر اساس توافقنامه ای که بین دولت عراق و جمهوری اسلامی ایران منعقد شد، سهم ایران احداث پل 700 متری بر روی رودخانه اروند و سهم دولت عراق ساخت 32 کیلومتر خط آهن حد فاصل شلمچه – بصره است. با ایجاد این شبکه، ارتباطات ملت های گسترش خواهد یافت و تبادلات فرهنگی و اجتماعی به نزدیکی ملت ها می انجامد، بازارها رونق می یابند و فرصت های شغلی فراوان ایجاد می شود و هرچه ملت های منطقه برخوردارتر شوند، صلح و دوستی و به تبع آن امنیت گسترش خواهد یافت./

 

کد خبر 804727

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha