به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، کلزا (Brassica napus) گیاهی با مصارف خوراکی است که در شرایط مساعد دمایی و رطوبتی و مناطق معتدله رشد می کند و دارای طیف نسبتاً وسیعی از سازگاری اقلیمی است. کلزا یکی از با کیفیت ترین دانه های روغنی به شمار می رود.
روغن کلزا به دلیل داشتن اسیدهای چرب اشباع نشده و فاقد کلسترول و همچنین درصد بسیار پایین اسيد اروسيک، از کیفیت تغذیه ای بالایی برخوردار است و بین ارقام و در شرایط مختلف، تنوع زیادی در ترکیب اسیدهای چرب آن مشاهده می شود. دانه کلزا دارای ۲۵ تا ۵۵ درصد روغن، ۱۸ تا ۲۴ درصد پروتئین و ۱۲ تا ۲۰ درصد پوست می باشد.
بنابراین گزارش، طرح دانههای روغنی در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری در اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی تهیه و از نیمه دوم سال ۹۴ با اجرای این طرح روغن های با کیفیت مرغوب تولید شد. از آن سال تا سال 97 بنا به گفته «علیرضا مهاجر»، مجری این طرح تولید دانه های روغنی هفت برابر افزایش یافته است به طوری که میزان تولید به 340 هزار تن رسیده و 133 هزار تن آن نیز از کشاورزان خریداری و تمام پول کشاورزان نیز تاکنون پرداخت پرداخت شده است.
حالا در ادامه مسیر برای افزایش تولیدات دانه های روغنی، مهاجر به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «اگرچه انتظار برآن بود که تولید کلزا نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد رشد داشته باشد، اما وقوع سیل اخیر تا حدودی به تولید کلزا در استانهای خوزستان، مازندران، ایلام و لرستان خسارت زد.»
مشاور وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به دلایل رشد ۱۵ درصدی تولید کلزا نسبت به مدت مشابه سال قبل گفته است: «خرید و پرداخت به موقع، افزایش سطح زیر کشت و شرایط مساعد آب و هوایی از جمله دلایل افزایش تولید نسبت به مدت مشابه سال قبل به شمار میرود، چنانچه دانههای روغنی با ارز نیما وارد شود، ظرف مدت زمان ۳ تا ۴ سال به خود اتکایی نسبی در تولید دانههای روغنی میرسیم.»
مهاجر با اشاره به اینکه سایر دانههای روغنی در حال کشت است، بیان کرده است: «در صورت تحقق تولید ۴۰۰ هزار تن کلزا رقمی حدود ۱۸۰ هزار تن روغن استحصال میشود که با این وجود رقمی معادل ۵۰۰ میلیون دلار در واردات روغن صرفه جویی می شود.»
یادآور می شود: با توجه به شرایط مساعد اقلیمی و مزارع پیش بینی میشود که تولید کلزا از ۴۰۰ هزار تن فراتر رود./
نظر شما