محمدرضا مردانی، رئیس هیئت جذب وزارت علوم با اشاره به گزارشی از فعالیت این هیئت به خبرنگار شبستان گفت: هیئت مرکزی جذب و اعضای هیئت علمی وزارت علوم از گذشته وجود داشته ولی در دولت نهم با توجه به افزایش تعداد دانشگاه ها، دانشجویان، تعداد فارغ التحصیلان، تغییر رویکرد در دولت و توجه جذب به اعضای علمی متعهد و متخصص این موضوع در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شد و از ابتدای این دولت بحث ها و بررسی های مختلفی در این رابطه صورت گرفت.
وی اظهار کرد: از جمله این بررسی ها تصویب آیین نامه جدید جذب هیئت علمی در سه سطح هیئت عالی جذب، هیئت های مرکزی، جذب وزارت علوم و هیئت مرکزی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در تاریخ 19/4/86 در شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
مردانی خاطرنشان کرد: براساس تصویب این آیین نامه، عدالت، محور جذب افراد شد (جذب افراد در دانشگاه ها از طریق فراخوان) و شاخص ها و مولفه های تشخیص توانمندی علمی و صلاحیت های عمومی و اخلاقی اعضای هیئت علمی تعریف و تبیین شدند.
رییس هیئت جذب وزارت علوم یادآور شد: هم اکنون هیئت مرکزی جذب وزارت علوم، مسئولیت نهایی جذب اعضای هیئت علمی، گزینش و بررسی صلاحیت عمومی بورس تحصیلی دانشگاه ها و موسسات وزارت علوم وابسته به دانشگاه های اجرایی، غیرانتفاعی، غیردولتی، علمی و کاربردی، پیام نور، آزاد به همه پژوهش های خصوصی و موسسه آموزشی آزاد را بر عهده دارند که نزدیک به 2 هزار و 100 موسسه و دانشگاه را دربرمی گیرد.
وی با اشاره به فرایند جذب هیئت علمی دانشگاه ها تصریح کرد: دانشگاه ها هر ساله در ماه های شهریور و بهمن نیازهای خود را در رشته ها و گرایش های مختلف احصا کرده و با هماهنگی مراجع زیربط اطلاعیه های خود را تنظیم و روی سایت مرکز جذب اعضای هیئت جذب وزارت علوم قرار می دهند.
مردانی اظهار کرد: هر فردی مجاز به انتخاب سه اولویت است که پس از مشخص شدن اولویت ها اطلاعات به صورت الکترونیکی در اختیار دانشگاه های مربوطه قرار می گیرد، اگر شرایط متقاضیان با شرایط مندرج در اطلاعیه ها مطابقت داشته باشد آنها برای مصاحبه علمی و آموزشی دعوت می شوند در غیر اینصورت جذب نمی شوند.
انتخاب اصلح شرط جذب هیئت علمی است/رد صلاحیت در جذب هیئت علمی مطرح نیست
وی با بیان اینکه ما به دلیل فراوانی متقاضیان در جذب هیئت علمی بحثی به نام رد صلاحیت نداریم، اظهار کرد: انتخاب اصلح شرط جذب هیئت علمی است یعنی تخصص در رشته و گرایش مربوطه، تعهد دینی و مهارت سه شرط اساسی برای جذب معلمان اعضای هیئت علمیه است که در صورت اولویت در این سه شرط می توان در فراخوان های بعدی مجدداً شرکت کنند.
رئیس هیئت جذب وزارت علوم تصریح کرد: دانشجویان ایرانی متقاضی بورسیه خارج از کشور و فارغ التحصیلان دکترای خارج از کشور از جمله این متقاضیان هستند.
5 هزار و 971 پرونده اعضای هیئت علمی در سال جاری بررسی شد
مردانی با بیان اینکه هیئت مرکزی جذب از تاریخ 1/8/87 تشکیل شده است، افزود: در سال 89، 4 هزار و 205 پرونده اعضای هیئت علمی و بورس تحصیلی 7 ماهه نخست سال 90، 5 هزار و 971 پرونده مورد ارزیابی قرار گرفته است که از این تعداد 5 هزار و 181 مورد تایید، 637 مورد در حال بررسی بیشتر و 153 پرونده نیز در اولویت قرار نگرفته اند.
رئیس هیئت جذب وزارت علوم با اشاره به اینکه بررسی پرونده ها در سال جاری رشد خوبی داشته است، افزود: در نیمه دوم سال 87 یک هزار و 223 پرونده، سال 88، 2 هزار و 54 سال 89 سه هزار و 184، در سال 90، 4 هزار و 987 پرونده مورد بررسی قرار گرفته است.
مردانی با اشاره به تمهیدات وزارت علوم برای دوران بازنشستگی اعضای هیئت علمی دانشگاه ها خاطرنشان کرد: این قشر از جمله سرمایه های نظام محسوب می شوند زیرا در سال های گذشته گام های ارزشمندی برای شکستن مرزهای دانش، تحقیق و پژوهش در راستای رشد علمی کشور برداشته اند و سن بازنشستگی یک سن تعریف شده است که می بایست این چرخه ادامه داشته باشد تا جوانترها با نگاه جدید و تلاش و توان بیشتر وارد عرصه علم و دانش شوند و دانشگاه های ما را از پویایی بیشتری برخودار باشد.
سن بازنشستگی اساتید دو سال و نیم افزایش یافت
وی با اشاره به افزایش سن بازنشستگی اساتید اظهار کرد: بحث آیین نامه بازنشستگی اعضای هیئت علمی در شورای انقلاب فرهنگی بررسی و تصویب شد و تقریباً دو سال و نیم به سن بازنشستگی اساتید افزوده شد.
وی با بیان اینکه 96 درصد از کرسی های اساتید بازنشسته در دانشگاه ها محفوظ است، تصریح کرد: برای دوران بعد از بازنشستگی اساتید تدریس 10 واحد درسی در نظر گرفته شده است ضمن اینکه براساس مصوبه ای که در هیئت مرکزی جذب در حال بررسی است آنها می توانند در دانشگاه های پیام نور و غیرانتفاعی نیز تدریس کنند.
رئیس هیئت جذب وزارت علوم با بیان اینکه تا پایان برنامه پنجم توسعه به 48 هزار عضو هیئت علمی نیاز داریم، خاطرنشان کرد: هر چند تعداد دانشگاه های غیردولتی و غیرانتفاعی باید به صورت جداگانه انجام شود ولی با احتساب آنها نیز به عقیده بنده این میزان تا پایان برنامه پنجم به 60 هزار هیئت علمی می رسد.
مردانی با اشاره به مشکلات اعلام نیاز دانشگاه ها در جذب هیئت علمی گفت: محرومیت در جذب اعضای هیئت علمی با توجه به گسترش رشته ها، گرایش ها و دامنه جغرافیای دانشگاه ها یکی از مشکلات ما از گذشته بوده است. در سال 89، هفت هزار پست هیئت علمی برای وزارت علوم در نظر گرفته شده بود که با تاکید وزارت علوم مشکل این تعداد به زودی رفع می شود.
وی کمبود دانشجوی مقطع دکتر در رشته ها و گرایش های مورد نیاز دانشگاه ها از دیگر مشکلات عنوان کرد و افزود: عدم تمایل تحصیل کردگان مقطع دکترا در مناطق محروم و گرایش آنها برای فعالیت در مرکزیت کشور از دیگر مشکلات ما برای جذب هیئت علمی است.
اعلام آمادگی 101 هزار و 77 اولویت برای 230 دانشگاه و موسسه آموزش عالی
مردانی با اشاره به رشته های کم متقاضی و پرنیاز دانشگاه ها یادآور شد: در فراخوان شهریور سال جاری برای 16 هزار و 500 گرایش اعلام شده، 38 هزار و 431 نفر ثبت نام کرده بودند که هر کدام از این افراد سه اولویت برای خود تعیین کرده بودند که نزدیک به 101 هزار و 77 اولویت برای 230 دانشگاه و موسسه آموزش عالی اعلام آمادگی کرده اند که از این تعداد 12 هزار و 102 نفر خواهان اعطای بورس از سوی دانشگاه ها برای خود بوده اند.
رئیس هیئت جذب وزارت علوم تصریح کرد: همچنین هشت هزار و 886 نفر در مقطع دکترا برای عضویت پیمانی اعلام آمادگی کرده اند و 312 نفر نیز اعلام کرده اند که مدرک دکترای خود را اخذ کرده و می خواهند طرح سربازی را به عنوان هیئت علمی بگذرانند.
وی با بیان اینکه 17 هزار و 75 نفر در مقطع کارشناسی خواستار استخدام پیمانی شده اند، خاطرنشان کرد: 856 نفر نیز در مقطع کارشناسی ارشد خواستار انجام نظام وظیفه در دانشگاه ها شده اند.
مردانی به نیازهای اعلام شده رشته ها اشاره کرد و افزود: رشته ریاضی در مقطع بورس 198 اعلام نیاز و 843 نفر متقاضی، شیمی 52 اعلام نیاز و 738 متفاضی، مهندس برق 358 اعلام نیاز و 608 نفر متقاضی، آمار 79 اعلام نیاز و 68 نفر متقاضی داشته است یعنی برای هر کرسی یک نفر هم نیاز نبوده است.
برای هیئت علمی شدن در رشته شیمی شرکت نکنید
وی اظهار کرد: شیمی از جمله رشته های اشباع شده است و افراد باید توجه داشته باشند که برای هیئت علمی شدن در این رشته تحصیل نکنند.
مردانی با بیان اینکه دانشگاه پیام نور با 856 نفر بیشترین اعلام نیاز را برای جذب داشته است، افزود: دانشگاه تهران با 504 نفر، شیراز با 365 نفر، علم و صنعت با 259 نفر، سمنان با 231 نفر و دانشگاه تربیت مدرس با 77 نفر به ترتیب از دیگر دانشگاه های پرنیاز بوده اند.
رئیس هیئت جذب وزارت علوم گفت: دانشگاه غیرانتفاعی و دانشگاه پیام نور با 144 نفر پرنیازترین دانشگاه ها برای جذب مقطع کارشناسی ارشد بوده اند.
مردانی با بیان اینکه موسسات غیرانتفاعی بیشترین شانس قبولی در مقطع کارشناسی ارشد نسبت به سایر دانشگاه ها را دارند، افزود: امروز نیازهای کارشناسی ارشد بیشتر به سمت موسسات غیرانتفاعی است کسانی که متقاضی پذیرش در این موسسات باشند شانس بیشتری برای قبولی دارند.
وی اظهار کرد: براساس تحلیل های آماری صورت گرفته اغلب شرکت کنندگان این دوره دارای معدل های بالا و خوب و میانگین سنی انها بین 25 تا 35 سال بوده است.
وی ادامه داد: 8 هزار و 886 نفر متقاضی دکترا بوده اند که از این تعداد 5 هزار و 277 نفر در دانشگاه های دولتی، یک هزار و 458 نفر در دانشگاه های خارج از کشور، 800 و 24 نفر در دانشگاه آزاد، 116 نفر از دانشگاه های وابسته به دستگاه اجرایی، 93 نفر در دانشگاه پیام نور و 28 نفر در مقطع حوزوی مدرک دکترا اخذ کرده بودند.
شایان ذکر است، مردانی رئیس هیئت جذب وزارت علوم چهارشنبه 11 آبان از خبرگزاری شبستان بازدید کرد.
پایان پیام/
نظر شما