به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، ایران از ۶ تیرماه افزایش ذخیره اورانیوم غنی سازی را از ۳۰۰ کیلوگرم بیشتر برده و قرار است که از ۱۶ تیرماه نیز به میزان درصد اورانیوم غنی شده بیافزاید. این اقدامات ایران در واکنش به بدعهدی های ۱+۵ است که آمریکا از آن خارج شده و اروپا هم در یک سال گذشته پس از خروج آمریکا هیچ اقدام عملی مناسبی برای کاهش تحریم ها علیه ایران انجام نداده است.
کاهش تعهدات برجامی ایران کمی اروپا را نگران کرده است و حالا آلمان، انگلیس و فرانسه در تلاشند تا ایران را از اجرای گام دوم این مرحله یعنی افزایش درصد اورانیوم غنی شده منصرف کنند. به همین منظور ۲روز گذشته دوازدهمین کمیسیون مشترک برجام را برگزار کردند و در نهایت از اجرایی شدن اینستکس خبر دادند.
۲روز گذشته یعنی جمعه ۷ تیرماه نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان وزرا و مدیران سیاسی ایران و گروه ۱+۴ و هلگا اشمید معاون موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دقایقی پیش در هتل کوبورگ برگزار شد.
«سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران که نماینده کشورمان در این کمیسیون است و در اجلاس آن روز حضور داشت، در بدو ورود به محل برگزاری اجلاس با اشاره به اینکه کشورهای باقیمانده در برجام نتوانستهاند خروج آمریکا از برجام را برای ایران جبران کنند؛ گفت که امیدوار است این بار شاهد اقدامات عملی و ملموس از طرف کشورهای بخصوص اروپایی باشیم.
وی تاکید کرد: در غیر این صورت روندی که جمهوری اسلامی ایران برای کاهش تعهدات خود در پیش گرفته که یک روند قانونی و بر اساس حق خود در برجام است ادامه پیدا خواهد کرد و هیچ تردیدی در آن نخواهد بود.
اتحادیه اروپا نیز در بیانیهای درباره نشست امروز نوشت: این جلسه با هدف اطمینان از تداوم اجرای برجام در همه ابعادش و بحث در خصوص راههای مقابله با چالشهای ناشی از خروج آمریکا از برجام و بازگرداندن تحریمها علیه ایران و همچنین اعلان اخیر ایران درباره اجرای تعهدات هستهایاش برگزار میشود.
این نشست پس از دو ساعت بحث و جدل نماینده ایران با نمایندگان ۱+۴ پایان یافت و پس از آن اعضای ۱+۴ از اجرایی شدن اینستکس خبر دادند. همچنین ماحصل دیگر این نشست برگزاری اجلاس وزرای خارجه اعضای کمیسیون مشترک برجام در آینده ای نزدیک در وین بود.
اما این اجلاس و تصمیم اجرایی کردن اینستکس ایران را از تصمیم کاهش تعهدات برجامی اش منصرف نخواهد کرد زیرا مقامات ایرانی بارها اعلام کرده اند که این ساز و کار اروپا دردی از ایران را دوا نمی کنند.
در همین رابطه، «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان هفته گذشته در حاشیه افتتاح نمایشگاه فوتو دیپلمات در وزارت امور خارجه تاکید کرد که اینستکس در مراحل مقدماتی قرار دارد و حتی اگر به صورت کامل هم اجرایی شود انتظارات ایران را برآورده نمی کند.
انتظارات ایران هفته قبل از آن از سوی «سید عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اعلام شد و آن بازگشت ایران به میزان فروش نفت خود در برجام و پیش از خروج آمریکا از توافقنامه است. ایران تاکید دارد که اینستکس باید امکان فروش نفت ایران را فراهم کند و این امکان هم باید مفصل باشد. تا جایی که ایران بتواند روزانه تا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت بفروشد. در غیر این صورت اینستکس به درد ایران نمی خورد.
این جدیت ایران موجب شده تا اتحادیه اروپا تلاش داشته باشد که اینستکس را اجرایی کند اما این اجرای اینستکس هم نمی تواند انتظارات ایران را برآورده کند.
در همین رابطه، «سیدعباس موسوی» در خصوص اجرای برنامه پیشنهادی اینستکس از سوی کشورهای اروپایی گفت: اجرای این مکانیزم پیشنهادی تاکنون به علت برخی عهدشکنی ها باتاخیر ادامه پیدا کرده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: پس از تعیین ضرب الاجل از سوی جمهوری اسلامی ایران کشورهای اروپایی اعضای برجام اقداماتی در خصوص تسریع روند اجرای اینستکس را آغاز کرده اند اما این اقدامات از نظر ما کافی نیست چرا که نحوه اجرا و زمان آن برای ما حائز اهمیت است.
وی تصریح کرد: راه اندازی این مکانیزم باید جوابگوی نیازها و خواسته های ما باشد و قطعاً صوری بودن آن مورد پذیرش ما نخواهد بود و اگر چنین باشد گام بعدی جمهوری اسلامی قاطعانه خواهد بود.
سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان درخصوص نشست وین که باحضور وزیران خارجه ایران و پنج کشور با موضوع «حفظ برجام» فردا در وین پایتخت اتریش برگزار می شود، گفت: آنچه که برای ما اهمیت دارد اقدام عملی کشورهای حافظ برجام در راستای عمل به تعهدات خودشان هست.
موسوی افزود: گامهای بعدی جمهوری اسلامی ایران منوط به اقدام عملی کشورهای اروپایی درخصوص برجام خواهد بود.
اما همزمان با برگزاری اجلاس کمیسیون مشترک ایران همچنین اعتراض خود را به صورت کتبی به اتحادیه اروپا ارایه داد. در همین خصوص، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در واکنش به یادداشت هشدارآمیز اخیر سه کشور اروپایی در خصوص توقف اجرایی برخی تعهدات برجامی کشورمان، طی نامهای شدید اللحن خطاب به فدریکا موگرینی (هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام)، نگارش این یادداشت اروپایی را با توجه به محتوای آن مغایر با برجام دانسته است.
طبق خبری که اعتماد منتشر کرد، وی در این نامه، با اشاره به موارد متعدد و اساسی قصور طرف های اروپایی در ایفای تعهدات خود وفق برجام و بیانیههای بعدی وزرای خارجه دولتهای عضو برجام، به طور مشروح و مستدل و با استناد به متن برجام و مکاتبات رسمی کشورمان با هماهنگ کننده کمیسیون مشترک، بر حق کشورمان برای توقف کلی یا جزیی اجرای برخی تعهدات برجامی خود تاکید و تصریح کرده است: جمهوری اسلامی ایران از مدتها پیش سازوکار پیش بینی شده در بند ۳۶ برجام را رسماً به اجرا گذارده است.
ظریف در این نامه تصریح کرد: عزم جمهوری اسلامی ایران برای استفاده از حقوق خود وفق برجام، از جمله توقف اجرای تعهدات، جدی است و در این مسیر تحت تاثیر فشارهای سیاسی و شانتاژها قرار نخواهد گرفت.
وی در این نامه بار دیگر خاطرنشان ساخته است: تنها راه برای حفظ برجام، این است که طرفهای مقابل تعهدات خود را اجرا کنند.
در هر صورت کشمکش ها بین ایران و اروپا همچنان ادامه دارد و مشخص نیست که آینده برجام چه خواهد شد اما آنچه که بیش از هر زمان دیگر واضح و روشن است و جدیتی است که ایران در کاهش تعهدات خود در برجام به کار گرفته و امید دارد که این استراتژی پاسخگوی نیازهای کشورمان باشد./
نظر شما