«سرتیپ مسعود بختیاری» به بهانه انتشار کتاب «جامعه شناسی جنگ» نوشته «مروت آزاد بخت» در پاسخ به این سئوال که چه جنبه هایی از دوران دفاع مقدس در کتابها مغفول مانده است به خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، گفت: تا آنجایی که من می توانم اظهار نظر کنم، کتابهای زیادی در مورد جنگ هشت ساله ایران و عراق نوشته شده است. در زمینه های مختلف جنگ که عمدتا روی عملیات نگاری جنگ بوده است، کتاب نوشته شده است و یک بخش بزرگتری هم که خاطرات است اما آنچه به نظرم یک مقداری مغفول مانده است، جامعه شناسی جنگ است.
این فرمانده ارتش در جنگ ایران و عراق، نویسنده و پژوهشگر که از طراحان عملیات بیت المقدس نیز بوده است، بیان کرد: کتابهای زیادی درباره جنگ نوشته شده است و باید هم نوشته شود . این بار اول است که خودمان به تاریخ نگاری جنگ پرداختیم چون معمولا تاریخ ما را خارجی ها می نوشتند مانند تاریخ نگاری روسی، انگلیسی، یونانی و فرانسوی .به نظر من کتاب در مورد جنگ زیاد نوشته شده ست اما نمی گویم به مقدار کافی نوشته شده است. با دیدگاه های گوناگون در بخش های مختلف برای گروه های سنی مختلف اعم از کودک و نوجوان و همچنین در بخش عملیاتها و روز شمار جنگ کتابهای زیادی نوشته شده است.
وی تصرح کرد: درباره اینکه پدیده جنگ هشت ساله ایران و عراق چه اثراتی در اجتماع ما از نظر اقتصاد و صنعت داشته است، کتاب کم نوشته شده است. در بخش جامعه شناسی جنگ و اینکه جنگ چه تاثیری به خصوص از نظر روانی روی جامعه ایران گذاشته است و آسیب شناسی از این منظر کم کتاب نوشته شده است.
سرتیب بختیاری در پاسخ به این سئوال که علت نپرداختن به جامعه شناسی و روان شناسی جنگ چیست، عنوان کرد: نمی توانم بگویم جامعه شناس کم داریم. شاید برای جنگ هشت ساله ایران و عراق جنبه های خاصی قائل شدیم و همین امر باعث شده که به بعضی از حوزه های جنگ همچون جامعه شناسی جنگ ورود پیدا نکنیم. بعد اجتماعی و روانی جنگ تبعات زیادی دارد که ما به آنها نپرداختیم.
این پژوهشگر و نویسنده خاطر نشان کرد: ما قائل به این هستیم که جنگ هشت ساله ایران و عراق یک دفاع مقدس بوده است. در حقیقت ما برای این جنگ جنبه تقدس و اسطوره ای خاص قائل هستیم. یک مقدار نیاز است که زمان بگذرد ، شاید 40 و یا 50 سال آن وقت زمان برای تحلیل و بررسی عمیق تری باز می شود.
وی با بیان اینکه جنبه مقدس بودن جنگ ان شالله همیشه باشد، اظهار داشت: تا زمانی که ما جانبازان جنگ را داریم ، تا زمانی که خانواده شهدا هستند و تا وقتی که آسیب دیده ای از جنگ روی تخت بیمارستان است، نمی شود جنگ را نقد کرد و به عنوان مثال گفت که اینجا درست بود و آنجا غلط . به هر حال فضا، فضایی است که ما حالت اسطوره ای ، قهرمانی و حماسی جنگ را باید حفظ کنیم.
نظر شما