رونق فعالیت بندر چابهار با اعمال معافیت‌های ویژه برای سرمایه گذاران

توسعه بندر چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی کشور که جایگاه مناسبی در حوزه ترانزیت دارد در دستور کار قرار دارد و در این راستا افزایش ۱۰ درصدی سالیانه اجاره ثابت و برداشتن تعهد بار و عدم تحمیل هزینه به سرمایه‌گذاران حذف شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، بندر چابهار که تنها بندر اقیانوسی کشور است، می تواند با اجرای طرح‌های توسعه ای در میان بنادر تمامی کشورهای منطقه به‌عنوان یک بندر با قابلیت‌های فوق‌العاده فعالیت کند. نقش بندر چابهار در اقتصاد بین‌الملل حائز اهمیت است و به شکل بارز و اثرگذاری بر کوتاه کردن زمان و قیمت تمام شده حمل کالاهای تجاری به ایفای نقش می‌پردازد.

 

بنابراین گزارش این بندر می‌تواند به نقطه اتصالی بین کشورهای مختلف از جمله هندوستان با افغانستان، کشورهای آسیای میانه، قفقاز و شرق اروپا تبدیل شود. از سوی دیگر این بندر به‌عنوان یک سرمایه خدادادی دارای موقعیت استراتژیک و یکی از راه‌های افزایش ترانزیت کالا در کشور محسوب می‌شود که می‌تواند از فرصت جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی و همچنین تسهیل شرایط برای هدایت سرمایه‌های داخلی با هدف گسترش و توسعه صنعت حمل‌ونقل بهره ببرد از این توسعه این بندر در دستور کار قرار گرفته است.

 

این گزارش می افزاید: در راستای توسعه فعالیت های بندر چابهار و ایجاد شرایط مناسب برای افزایش سرمایه گذاری خارجی در آن مدیرکل بنادر استان سیستان و بلوچستان از حذف افزایش ۱۰ درصدی سالیانه اجاره ثابت و عدم تحمیل هزینه به سرمایه‌گذاران خبر داده است.

 

وزارت راه و شهرسازی به نقل از «بهروز آقایی» در این باره آورده است: «بندر چابهار تنها بندری است که اپراتور خارجی در آن فعالیت دارد و با بهترین کیفیت و کوتاه‌ترین زمان عملیات تخلیه و بارگیری در این بندر صورت می‌پذیرد. هیچ محدودیتی ازنظر سرمایه‌گذاری برای سرمایه‌گذاران در بندر چابهار وجود ندارد. این بندر با ارائه بسته‌های تشویقی مناسب از سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی استقبال می‌کند

 

وی با اشاره به توافقنامه سه‌جانبه چابهار گفته است: «این توافقنامه بین جمهوری اسلامی ایران، افغانستان و هندوستان به امضا رسیده و در حال حاضر عملیاتی است و امکان پیوستن دیگر کشورها به آن نیز وجود دارد.»

 

یادآور می شود: بندر چابهار به دلیل موقعیت راهبردی که نزدیک‌ترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه (افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قرقیزستان و قزاقستان) به آبهای آزاد است از اهمیت فراوانی برخوردار است و سازندگی و سرمایه‌گذاری فراوانی در آن صورت می‌گیرد از جمله ساخت اسکله و افزایش گنجایش بارگیری کشتی‌های اقیانوس‌پیماو ساخت راه‌آهن به سوی آسیای میانه و احداث فرودگاه بین‌المللی. این بندر یکی از مهمترین چهارراه‌های کریدور شمال-جنوب و شرق-غرب بازرگانی جهانی است./

کد خبر 803903

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha