به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مناطق آزاد تجاری به دلیل موقعیت خاصی که برای سرمایه گذاری و داد و ستد دارند در حکم موتور محرک برای تشویق صادرات صنعتی به شمار می روند. این مناطق که به منطقه آزاد پردازش صادرات معروف هستند به بخشی صنعتی ویژه در خارج از مرز گمركی گفته می شوند که تولیداتش جهت گیری صادراتی دارند و از آن جایی که تجارت آزاد یکی از عوامل عمده تاثیرگذار بر رشد اقتصادی است از این رو مناطق آزاد تجاری می توانند نقش به سزایی در راستای توسعه تجارت داشته باشند.
بنابراین گزارش، ایجاد مناطق آزاد تجاری یکی از مهمترین راهکارهای کشورهای مختلف در چند دهه اخیر برای رسیدن به رشد و توسعه اقتصادی، کسب فناوری های نوین، ایجاد اشتغال بوده است در همین راستا نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی یکشنبه 11 شهریورماه سال 97 با بررسی لایحه ایجاد هشت منطقه آزاد تجاری – صنعتی، اصلاح محدوده سه منطقه آزاد تجاری – صنعتی و ایجاد مناطق ویژه اقتصادی، با این لایحه موافقت کردند.
این گزارش می افزاید: با توجه به این که مناطق آزاد تنها ۳ دهم درصد سرزمین اصلی هستند و کمتر از یک درصد جمعیت کل کشور را تشکیل می دهند توسعه صادرات در این مناطق در سال ۹۲، ۱۹۱ میلیون دلار، در سال 96 یک میلیارد و ۵۰ میلیون دلار و در گزارش ۱۱ ماهه سال ۹۷ نیز 97 درصد صادرات محقق شده است.
بر این اساس میزان سرمایه گذاری داخلی در مناطق آزاد به 115 درصد رشد رسیده است که این میزان سرمایه گذاری در سال 96، چهار هزار و 500 میلیارد دلار بوده که در سال 97 به 6 هزارو 200 میلیارد دلار رسیده است و با وجود تحریم ها بیش از 90 درصد سرمایه گذاری خارجی صورت گرفته است که این میزان منهای سرمایه گذاری هایی است که در حوزه نفت و پتروشیمی انجام شده است.
حالا در تازه ترین آمار از میزان سرمایه گذاری در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی خبر داده است که سرمایهگذاری داخلی در مناطق آزاد از سال ۹۶ تا ۹۷ معادل ۶۰ درصد رشد داشته و از حدود ۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان رسیده است.
ایبنا به نقل از «مرتضی بانک» در حاشیه نشست مشترک با وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص بررسی موانع و مشکلات پیش روی تولیدات مناطق آزاد و ویژه اقتصادی درمورد جذب سرمایه گذاری خارجی و تولید صادرات محور که از اهداف ایجاد مناطق آزاد تعیین شده است، آورده است: «در سال ۹۶ در مناطق آزاد حدود یک میلیارد و ۵۰ میلیون دلار صادرات و در مناطق ویژه اقتصادی حدود ۱۸.۵ میلیارد دلار صادرات داشتیم که در مجموع حدود ۲۰ میلیارد دلار صادرات از مناطق آزاد و ویژه انجام شده است.»
وی به واردات هشت میلیارد دلاری مناطق آزاد اشاره کرده و گفته است: «این میزان واردات، ما به التفاوت قابل توجهی نسبت به صادرات ایجاد میکند. بانک اضافه کرد: در سال ۹۷ میزان صادرات در مناطق ویژه ۱۶ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار بوده که با صادرات مناطق آزاد در مجموع به ۱۸ و نیم میلیارد دلار میرسد.
بانک به صادرات مناطق آزاد به سرزمین اصلی که حدود یک میلیارد و ۵۰ میلیون دلار است اشاره و اضافه کرده است: «این میزان صادرات، به غیر از صادرات نفتی است. عملکرد مناطق آزاد از سال ۹۱ که حدود ۱۹۰ میلیون دلار صادرات بوده، اکنون به حدود دو میلیارد دلار صادرات رسیده است. در سرمایه گذاری خارجی نیز در سال ۱۳۹۷ معادل ۳۰ درصد کاهش نسبت به سال ۱۳۹۶ رخ داده و از حدود یک میلیارد دلار به ۶۵۰ میلیون دلار کاهش یافته است که دلیل اصلی آن شرایط تحریمی است.»
یادآور می شود: توجه به مناطق آزاد تجاری در سیاست های کلی نظام چون سیاست های ابلاغی برنامه ششم دیده شده است. در این سیاست ها در بندهایی به جایگاه مناطق آزاد و لزوم توسعه آن اشاره شده است مانند:
اولویت دادن به دیپلماسی اقتصادی با هدف توسعه سرمایهگذاری خارجی، ورود به بازارهای جهانی و دستیابی به فنآوری برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی و سند چشمانداز.
جذب سرمایه ایرانیان خارج از کشور و سرمایهگذاران خارجی با ایجاد انگیزه و مشوقهای لازم.
اولویت بخش ریلی در توسعه حمل و نقل و ایجاد مزیت رقابتی برای آن.
گفتنی است: از مجموع 481 هزار نفر شاغلین در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، 285 هزار نفر در مناطق آزاد و 196 هزار نفر در مناطق ویژه اقتصادی مشغول به کار هستند که توسط کارفرما بیمه شده اند. از مجموع این تعداد 30 هزار نفر در واحدهای تولیدی به صورت اشتغال مستقیم صنعتی و 175 هزار نفر در مناطق ویژه اقتصادی در واحدهای تولیدی به صورت اشتغال مستقیم صنعتی فعالیت می کنند./
نظر شما