خبرگزاری شبستان، گروه سیاست خارجی- پریسا رهنما: بازار خودرو در ایران هنوز به سرو سامان نرسیده و علیرغم کاهش قیمت ها در هفته های گذشته هنوز این بازار دچار آشوب است. به منظور تحلیل این روزهای این بازار به سراغ یکی از فعالان صنعت خودرو یعنی «مازیار بیگلو» دبیر انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو رفته ایم تا در مصاحبه زیر در خصوص ابعاد مختلف بازار خودرو برایمان توضیح دهد.
سوال: چرا بازار خودرو این روزها با کاهش قیمت روبرو شده است؟
بازار خودرو را باید از دو منظر بررسی کنیم . این بازار در یک بخش به عموم مردم و دلال ها تعلق دارد که در آن با کاهش قیمت همراه بوده است. اما در بخش دیگر که به خودروسازان مرتبط است دچار تغییری نشده و کاهش قیمت نداشته است و البته متاسفانه افزایش قیمت هم را شاهد نبوده ایم.
سوال: قطعه سازان از کاهش قیمت در بازار مردمی دچار ضرر می شوند یا نفع؟
در قسمت بازار دلال ها در خصوص افزایش یا کاهش قیمت خودروها ما نه انتفاعی داریم و نه ضرر می کنیم زیرا قیمت ها واقعی نیست.
سوال: در بازار خودروسازان چطور؟ تغییر قیمت چه تاثیری بر عملکرد شما دارد؟
در بازار خودروسازان ما این روزها تحت فشار هستیم زیرا مواد اولیه گران شده است و در ما متضرر شده ایم. از این رو ما درخواست داریم که خودروسازها قیمت را افزایش بدهند تا ما به سودی برسیم.
سوال: سال گذشته دولت قیمت خودروی خودروسازان را افزایش داد. شما خواهان افزایش قیمت دیگری هستید؟ مگر آن افزایش قیمت کافی نبود؟
افزایش قیمت خودرو در سال گذشته یک افزایش قیمت نصفه و نیمه بود. قیمت ارز هم در آن زمان از4200 تومان به 8500 تومان رسید. اما الان ارز 8500 تومانی هم به ما نمی دهند و ارزی که برای واردات مواد اولیه در اختیار قطعه سازان قرار می گیرد، بیش از 12000 تومان است و ما مدام زیان کنیم. از این رو ما اصلاح قیمت قبلی را قبول نداریم و درخواست اصلاح قیمت جدید برای خودروهای خودروسازان را داریم.
سوال: در این باره تقاضایی را به نهادی خاص اعلام کرده اید؟
بله ما درخواست افزایش قیمت خودروی خودروسازان را به وزیرصنعت، معدن و تجارت، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سازمان حمایت از مصرف کنندگان و شورای رقابت اعلام کرده ایم اما بنا به مصالحی این درخواست ما پاسخ داده نمی شود.
سوال: چه مصالحی برای عدم افزایش قیمت خودرو وجود دارد؟
این نهادها مصالحی را در نظر می گیرند که شاید به صورت کوتاه مدت به نفع مردم باشد اما در طولانی مدت موجب از بین رفتن صنعت خودروسازی می شود.
سوال: این نهادهای متولی همواره تاکید دارند که بازار خودرو را مدیریت می کنند. پس این مدیریت چه منفعتی برای شما داشته است؟
در این باره اقدامی انجام نشده که می گویند بازار را می خواهیم مدیریت کنیم. سوال اینجاست که این بازار چگونه مدیریت می شود که حاشیه سود بزرگ بین بازار و خودروساز ایجاد شده و به جیب دلال می رود.
این در حالی است که این نهادها می توانستند با حاشیه و سود کمتر بازار را به گونه ای مدیریت کنند که این سود به جیب خودروسازان و قطعه سازان برود.
سوال: وزارت صنعت، معدن و تجارت خودروسازان را موظف کرده نمونه خارجی قطعاتی که نمونه داخلی دارند، خریداری نکنند. این تصمیم دولت چه تاثیری بر وضعیت فروش قطعه سازان ایرانی داشته است؟
خودروسازان تابع شرایط منفعت اقتصادی هستند و اگر قرار است که کالای خارجی به دلایل مختلف ارزانتر در آید نمی توانند آن ها را الزام کنند که کالای گرانتر داخلی را بخرند و کالای ارزان را نخرند. این تصمیم خودش باعث می شود قیمت خودرو افزایش یابد در حالیکه ما از آن طرف می خواهیم خودکفا شویم و از این طرف قیمت خودرو را افزایش می دهیم.
صحبت درست این است که اگر کالای ایرانی وجود دارد نمونه خارجی نخرید در صورتی که منفعت اقتصادی داشته باشد اما در حال حاضر قطعات خودرویی خارجی به دلیل رانت ارز از قطعات داخلی ارزانتر می شوند.
سوال: راهکار ارزانتر شدن نمونه های داخلی از نمونه خارجی چیست؟
ما اصرار داریم که قیمت ارز واقعی شود وقتی قیمت ها واقعی شود کالایی که با رانت وارد شود به صرفه نخواهد بود و خریدار به سمت قطعه ساز داخلی می رود. اما امروز که قیمت ارز چندین قیمت است باعث ایجاد رانت و فساد می شود و چنین توصیه هایی از سوی وزارت صمت نتیجه مثبتی برای قطعه سازان ایرانی نخواهد داشت./
نظر شما