به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، اینستکس هنوز نتوانسته اقدام خاصی در ساز و کار مالی خود برای ایران انجام دهد و این مساله همچنان انتقاد ایران را به دنبال دارد.
علاوه براین، تهران معتقد است که انجام تعاملات تجاری محدود با اروپا زیر سایه اینستکس دردی از ایران را دوا نمی کند و از این ساز و کار مالی انتظار دارد که امکان فروش بیشتر نفت و انتقال وجوه ایران از بانک های خارجی را فراهم کند.
حالا مسکو هم برای دومین بار از این موضع ایران حمایت کرده است.
در این باره، «سرگئی ریابکوف»، معاون وزیر امور خارجه روسیه روز جمعه در جمع خبرنگاران اعلام کرد که این کشور از همتایان اروپایی خود میخواهد تا امکان استفاده از مکانیسم مالی «اینستکس» را برای معاملات نفتی با ایران را فراهم کند.
طبق ترجمه تسنیم از خبرگزاری تاس، ریابکوف گفت: «مسلماً در این زمینه تلاش مشترک لازم است و بسیاری از مسائل به کشورهای اروپایی بستگی دارد. البته من امیدوار هستم که آنها موافقت کنند تا مکانیزم مالی «اینستکس» برای مبادلات نفتی با جمهوری اسلامی ایران مورد استفاده قرار بگیرد البته این موضوع به کشورهای دیگری که وارد کنندگان اصلی نفت ایران هستند نیز مربوط می شود. ما از همه طرفها می خواهیم تا در این زمینه مشارکت کنند، چرا که جایگزینی برای این اقدام وجود ندارد.»
معاون وزیر خارجه روسیه تاکید کرد که استفاده از این مکانیسم مانند برنامه "نفت در برابر کالا" در مبادلات بازرگانی با ایران، تغییر زیادی در اوضاع نمیکند. ما در حال حل و فصل این مسئله بوده و به این تلاش خود ادامه خواهیم داد. مسئله این است که ایران امکان آن را پیدا کند تا بتوانند صادرات نفت خود را حداقل به مقیاس قبل از ماه مه سال گذشته برساند.
این در حالی است که پیش از این نیز روسیه یک بار دیگر بر این مساله تاکید داشته است.
یک هفته گذشته سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه در سخنرانی خود در نشست علمی ــ کارشناسی بینالمللی «مطالعات پریماکوف» در مسکو تأکید کرد: «بهعقیده ما زمان برای حفظ برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) نیز باقی است و گزینههایی در این رابطه وجود دارد که یکی از آنها راهاندازی هرچه سریعترمکانیزم مالی «اینستکس» است که مقامات ایرانی مدتهاست خواستار آن هستند و ما نیز این موضوع را در رایزنیهای خود با آنها و شرکای اروپایی مورد بررسی قرار دادهایم. راهاندازی این مکانیزم باید امکان مشارکت طرفهای ثالث، بهغیر از اروپاییها و خود ایران، برای تسهیل مبادلات مالی قانونی در چارچوب توافق هستهای را نیز فراهم کند و در عین حال امکان آن را بهوجود آورد تا نهتنها در خدمت مبادلات گروه کالاهای غیرتحریمی مانند مواد غذایی، دارویی، تجهیزات پزشکی و... مورد استفاده قرار بگیرد، بلکه باید امکان فروش محصولات نفتی جمهوری اسلامی را که بهخاطر تحریمهای غیرقانونی آمریکا با مشکلاتی مواجه است نیز فراهم سازد».
اما این اظهارات روسیه در حالی منتشر می شود که آلمان نیز نگاهی این چنینی به این ساز و کار مالی دارد.
در این باره، چندی پیش «هایکو ماس»، وزیر امور خارجه آلمان تاکید کرده بود که برنامه اروپایی اینستکس باید یک تجارت مقاوم در برابر تحریم ها را امکان پذیر کند. البته همه طرف ها به محدودیت های این برنامه آگاهند.
گفتنی است، ساز و کار مالی اینستکس از بهمن ۹۷ راه اندازی شده و مدیر این ساز و کار نیز چند سفر به ایران داشته است اما تاکنون تعاملات تجاری زیر نظر این پروژه اجرایی نشده است./
نظر شما