به گزارش خبرنگار گردشگری خبرگزاری شبستان، عصمت پناهی: صنعت توریسم یکی از متنوع ترین و پردرآمدترین صنایع در دنیا، مهم ترین منبع درآمد و ایجاد شغل در کشورهای مختلف محسوب می شود و از این صنعت به عنوان موتور توسعه پایدار یاد می شود.
گردشگری محرکی مناسب برای رشد اقتصادی است که بیش از 10 درصد تولید ناخالص جهان را به خود اختصاص داده است. رشد صنعت توریسم می تواند تولید ناخالص داخلی کشورهای گردشگر پذیر نظیر ایران را افزایش دهد و درآمدهای مالیاتی دولت ها را بالا ببرد. علاوه بر آن گردشگری به رشد تجارت بین الملل نیز کمک می کند.
با برنامه ریزی صحیح، توسعه زیرساخت ها و گسترش حمل و نقل هوایی و ریلی در کشور می توان ایران را که جاذبه های جهانگردی کم نظیری دارد به مقصد گردشگران خارجی تبدیل کرد و گردشگری را به مهم ترین منبع کسب درآمد ارزی کشور تبدیل کرد.
گردشگری صنعتی پول ساز است که می تواند در شرایط فعلی اقتصادی کشور و برای رهایی از اقتصاد تک محصولی نفت بر روی آن برنامه ریزی کرد و متناسب با شرایط اقلیمی، جغرافیایی و آب و هوا به توسعه گردشگری پرداخت. گردشگری سلامت، گردشگری طبیعی (بومگردی و طبیعت گردی)، گردشگری میراث فرهنگی، گردشگری ورزشی از جمله ظرفیت های گردشگری است که در ایران وجود دارد.
در این میان گردشگری ورزشی به دلیل جذابیت های موجود و فراگیر بودن ورزش در میان جوامع مختلف توانسته است رشد زیادی داشته باشد. ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای منحصربه فرد جهان از نظر آب و هوا و جغرافیا یکی از کشورهای جذاب در حوزه گردشگری ورزشی است و ظرفیت های زیادی نیز جهت توسعه این صنعت دارد. همچنین چهار فصل بودن ایران امتیاز ویژه ای است که می تواند گردشگری ورزشی کشور را رونق دهد.
علاوه بر فراهم بودن امکانات و زیرساخت های موجود برای توسعه گردشگری ورزشی، بازاریابی یا مارکتینگ در عرصه جذب گردشگری نقش مهمی ایفا می کند اما بازاریابی در گردشگری ورزشی از جایگاه ویژه تری برخوردار است چراکه ورزش محصولی منحصر به فرد بوده و گردشگران ورزشی با انگیزه های متفاوتی کشورهای مقصد گردشگری را انتخاب می کنند. متاسفانه برای بازاریابی گردشگری ورزشی استراتژی، برنامه و یا طرح معینی در کشور وجود ندارد و تمام اقدامات در این حوزه براساس تجارب شخصی، اقدامات مقطعی و کوتاه مدت و شخص محور انجام می شود که این موضوع باعث شده است به رغم وجود ظرفیت ها و پتانسیل های گردشگری ورزشی، در این حوزه آنگونه که باید موفق نباشیم.
عدم وجود الگوی مناسب بازاریابی گردشگری ورزشی متناسب با شرایط کشور باعث شده است تا برنامه های توسعه گردشگری ورزشی نیز موردی، سلیقه ای و کوتاه مدت باشد. بنابراین تدوین برنامه های گردشگری و الگوی بازاریابی گردشگری ورزشی دو مولفه مهم و اصلی برای توسعه گردشگری ورزشی موفق در کشور محسوب می شود.
با توجه به اینکه نسل جدید گردشگران تمایل دارند تا تعطیلات فعال، پرهیجان و ماجراجویانه ای داشته باشند و طیف گسترده جوانان را شامل می شود، گردشگری ورزشی در میان آنها محبوبیت خاصی دارد.
از طرفی برگزاری مسابقات و رویدادهای ورزشی مهم ترین عاملی است که می تواند در انتخاب کشور مقصد گردشگری موثر باشد. علاوه بر کیفیت و تنوع رویدادها و مسابقات ورزشی که در رشته های مختلف برگزار می شود، گردش های درون شهری و بازدید از اماکن تاریخی، تفریحی و طبیعی، محل اقامت و خدمات ارائه شده در طول سفر می تواند در سفر دوباره گردشگران ورزشی به کشور موثر باشد.
تعداد زیاد رویدادهای ورزشی، هزینه کرد خوب قشر متوسط جامعه، هزینه های کم مسافرت، ترجیح دادن زندگی فعال از جمله عواملی است که در رشد گردشگری ورزشی موثر است.
همچنین با راهبردهایی نظیر توسعه استراتژی برگزاری رویدادهای ورزشی ملی و بینالمللی در مناطق دارای ظرفیت گردشگری ورزشی تفریحی، ایجاد سایتهای مخصوص گردشگری ورزشی تفریحی در مناطق مختلف کشور، تدوین سایتهای اینترنتی جهت تبلیغ و بازاریابی جاذبههای ورزشی تفریحی، تدوین نظامی جهت جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی در گردشگری ورزشی تفریحی، گردشگری ورزشی تفریحی در ایران را توسعه داد.
نظر شما