به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین عناوین اخبار اقتصادی امروز (بیست و نهم خرداد ماه) به شرح زیر است:
بانک ها در پرداخت تسهیلات بازسازی مناطق سیل زده تسریع کنند
«عزیز الله مهدیان» شب گذشته (سه شنبه 28 خرداد) در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما درباره آخرین اقدامات انجام شده برای مناطق سیل زده کشور گفت: در استان گلستان 9600 خانوار به بانک ها معرفی شده اند که تعداد 1200 فقره عقد قرار داد برای پرداخت تسهیلات تشکیل شده است.
معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با تاکید بر اینکه بانک ها در روند پرداخت تسهیلات تسریع کنند خواستار تقویت ساختار و نیروی انسانی بانک ها شد.
وی با اشاره به اینکه همه پرونده ها آماده ارسال به بانک ها هستند، افزود: منتهی بانک ها ظرفیت پذیرش یکجای آنها را ندارند.
معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی با بیان اینکه هر مدیر شعبه ای برای خودش سلیقه ای دارد، گفت: مدیران شعبه ها گاهی مطابق دستور العمل عمل نمی کنند در این میان بانک تجارت و سپه خوب عمل کرده اند.
استان خوزستان در صدر لیست خرید تصمینی گندم/ خرید تضمینی به ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تن رسید
بنابر اعلام معاونت برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی تا نیمه خرداد ماه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شده و ۳.۵ میلیارد تومان پول آن پرداخت شده است. از آخرین روزهای فروردین در استانهای گرمسیر و نیمه گرمسیر، خرید تضمینی گندم را از کشاورزان شروع شده است که سیلوهای کشور، این گندمها را دریافت میکنند.
بنا به گفته مسئولان روند پرداخت مطالبات کشاورزان در مقایسه با سال گذشته شرایط بهتری دارد و مطالبات کشاورزان گندم کار که محصول خود را به صورت تضمینی به فروش رساندهاند بعد از گذشته 2 تا 3 هفته پرداخت میشود.
بنابراین گزارش بر اساس تازه ترین اخبار از میزان خرید تضمینی گندم از کشاورزان و براساس آخرین آمار از ابتدای فصل برداشت تاکنون، سه میلیون و ۱۰۰ هزار تن گندم مازاد بر نیاز کشاورزان خریداری شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش را نشان میدهد.
مجری طرح گندم وزارت جهاد کشاورزی در این باره به باشگاه خبرنگاران جوان گفته است: «روند تولید و تحویل گندم مطلوب است و با توجه به روند مناسب تولید پیش بینی میشود که امسال برای چهارمین سال متوالی خودکفایی استمرار یابد و گندم مورد نیاز از محل تولید داخل تامین شود. استان خوزستان با یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن بالاترین آمار خرید را به خود اختصاص داده است و استانهای فارس، ایلام و جنوب کهنوج از دیگر استانهای اصلی خرید تضمینی گندم هستند.»
نیمه دوم تیر حرکت قیمت مرغ به سمت هزینه تمام شده تولید
از ابتدای خرداد تاکتون شاهد روند کاهشی قیمت مرغ هستیم به طوری که چهارشنبه (اول خرداد) نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۷ هزار و ۶۰۰ تا ۷ هزار و ۷۰۰ و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشیها ۱۰ هزار و ۵۰۰ تا ۱۱ هزار تومان بود و (4 خرداد) نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۷ هزار و ۸۰۰ و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشی ۱۱ تا ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان شد.
بنابراین گزارش، (12 خرداد) متوسط نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۸ هزار و ۲۰۰ تا ۸ هزار و ۵۰۰ و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشیها ۱۱ هزار و ۵۰۰ تا ۱۲ هزار تومان بود البته کارشناسان پیش بینی کرده بودند که با توجه به تعطیلات نیمه خرداد و ازدیاد تقاضا برای خرید؛ قیمت مرغ زنده به ۹ هزار و مرغ گرم در خرده فروشیها به ۱۲ هزار و ۵۰۰ تا ۱۳ هزار تومان برسد.
این گزارش می افزاید: نوسانات قیمت مرغ در ادامه روزهای خرداد وجود داشت و بیشتر این نوسانات به صورت کاهشی بود به طوری که 21 خرداد متوسط نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۸ هزار و لاشه مرغ آماده به طبخ در خرده فروشیها ۱۰ هزار و ۷۰۰ تا ۱۱ هزار تومان شد و در ادامه این روند 25 خرداد متوسط نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری به ۸ هزار و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشیها به ۱۰ هزار و ۵۰۰ تا ۱۱ هزار تومان رسید و این روند کاهشی همچنان ادامه داشت تا جایی که (27 خرداد) نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری به جز استان سیستان و بلوچستان کمتر از ۸ هزار و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشیها ۱۰ هزار و ۵۰۰ تا ۱۱ هزار تومان بود.
بنابرگزارش شبستان بازار مرغ روزهای خوبی را از نظر مصرف کنندگان طی می کند چرا که ریزش قیمت ها در این بازار همچنان ادامه دار است تا جایی که روز گذشته (28 خرداد) نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۷ هزار و ۵۰۰ و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشی ۱۰ هزار و ۷۰۰ تا ۱۱ هزار تومان شد که نسبت به روز قبل از آن کاهش 200 تومانی داشت.
این ریزش های قیمت به اعتقاد کارشناسان و براساس بررسی های آنها از میزان عرضه و تقاضا به دلیل ازدیاد عرضه در برابر تقاضا و تاخیر در اعلام قیمتهای جدید مرغ از سوی ستاد تنظیم بازار است. همچنین به اعتقاد کارشناسان تا ۱۵ تیر به سبب عرضه مرغ مربوط به جوجه ریزی اردیبهشت پیش بینی میشود که قیمت در همین حد باقی بماند اما از نیمه دوم تیر به سبب کاهش جوجه ریزی خرداد، قیمت به سمت هزینه تمام شده تولید سوق پیدا میکند.
رونق همکاری های تهران و توکیو در حوزه آب
ایران و ژاپن علی رغم سنگ اندازی های آمریکا توسعه روابط تجاری و اقتصادی خود را با جدیت دنبال می کنند به طوری که بر اساس آمارهای اعلامی از سوی کمیته اتاق مشترک ایران و ژاپن بیش از ۲ میلیارد دلار تجارت نفتی و ۵۷ میلیون دلار صادرات غیرنفتی نتیجه مبادلات تجاری ایران و ژاپن در سال ۹۷ بوده است.
بنابراین گزارش، یکی از مهمترین مشتریهای نفتی ایران، ژاپن است که در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ بالاترین صادرات نفتی ایران بعد از چین، ژاپن و کره بوده است که جزو اصلیترین مشتریان نفت ما هستند و چیزی حدود ۴ و ۷ دهم سهم بازار نفت ژاپن در اختیار کشور ماست.
این گزارش می افزاید: ژاپنیها در گذشته در طرحهای نفتی و پتروشیمی ما سرمایه گذاری زیادی داشتند و کشورمان نیز می تواند از طریق بازار نفت و صنایع پایین دستی مثل پتروشیمی و بازارهای دیگر مثل خشکبار و صنایع دستی با ژاپن مراودات خود را افزایش دهد و حالا در ادامه برنامه ریزی های مقامات دو کشور برای توسعه همکاری های تجاری شاهد تعاملات بیشتر و متمرکز تهران و توکیو در حوزه آب هستیم.
در همین رابطه نماینده ومعاون مرکز همکاریهای ژاپن و خاورمیانه در نشست خبری همایش تخصصی مشترک بین مرکز همکاریهای ژاپن و خاورمیانه و شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور گفته است: «این مرکز، یک شرکت خصوصی بود که الان مستقل شده و هدف اصلی آن این است که روابط اقتصادی بین کشورهای خاورمیانه و ژاپن را مستحکم کند و همچنین یکی از هدفها آن، سرمایه گذاری در کشورهاست. آموزش افراد در قسمتهای مختلف از اهداف دیگر ماست که تبادل اطلاعات انجام میشود.»
بررسی راهکارهای افزایش مراودات ایران، عمان و قطر
کشورمان برای افزایش مناسبات تجاری با کشورهای منطقه برنامه ریزی هایی انجام داده است و این برنامه ریزی ها پس از تاکیدات وزیر صنعت، معدن و تجارت برای افزایش مراودات تجاری با کشورهای عراق، ترکیه، سوریه و لبنان بیشتر شده است. بنا به گفته «رضا رحمانی» یکی از برنامه های وزارت صمت برای توسعه مناسبات تجاری با کشورهای همسایه؛ راه اندازی دفاتر تجاری وزارت صنعت، معدن و تجارت در شهرهای اربیل، بصره و بغداد در عراق و استانبول در ترکیه است که در همین ارتباط دفتر وزارتخانه در آنکارا پایتخت ترکیه فعال است.
وزیر صمت همچنین بر این نکته تاکید داشت که ۵۵ درصد از صادرات غیرنفتی ایران به ۱۵ کشور همسایه است اما تنها ۲ درصد از واردات این کشورها از ایران است که برنامه ما افزایش این میزان به ۵ درصد است. افزایش همکاریهای اقتصادی با عمان، عراق و لبنان دروازه ورود به بازار کشورهای عربی است و محور برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت افزایش صادرات، تولید ساخت داخل و فعال سازی معادن است.
«فرهاد دژپسند»، وزیر اقتصاد و امور دارایی نیز به دنبال این تاکیدات در همایش بین المللی آینده جهان اسلام خواستار تشکیل یک اتحادیه تجاری بین کشورهای اسلامی به منظور پر کردن فاصله موجود میان کشورهای جهان اسلام و غرب در موضوع حجم مبادلات تجاری شده بود.
بنابراین گزارش با توجه به عزم راسخ بدنه اقتصادی کشور برای توسعه مناسبات تجاری با کشورهای همسایه روز گذشته (28 خرداد) همایش فرصتهای تجاری و اقتصادی ایران با کشورهای عمان و قطر برگزار و در آن راهکارهای افزایش مراودات سه کشور بررسی شد. این همایش با هدف ارتقاء روابط تجاری از طریق مقررات زدایی، بکارانداختن توانایی بازرگانان و فعالان اقتصادی و همکاری دستگاههای خدمات دهنده سه کشور به فعالان اقتصادی برگزار شده است.
پیشرفت ۱۴ درصدی پروژه راه آهن سریعالسیر تهران- قم- اصفهان
راهآهن سریعالسیر تهران- قم- اصفهان اولین طرح قطار تندرو در ایران است که هماکنون در حال ساخت است. این خطآهن زمان سفر بین تهران و اصفهان را کاهش میدهد و از شهر قم نیز میگذرد. همچنین اصفهان و قم را به فرودگاه بینالمللی امام خمینی، مهمترین فرودگاه بینالمللی ایران، متصل میکند و مسافرت هوایی بینالمللی را برای مسافران قم و اصفهان آسانتر میکند. کارهای عمرانی توسط انبازگروه چینی به رهبری شرکت مهندسی راهآهن چین انجام میشود.
بنابراین گزارش، چندی پیش وزیر راه و شهرسازی با اشاره به مصوبه ابلاغی از سوی معاون اول رئیس جمهوری در خصوص مجری احداث راهآهن سریعالسیر تهران- قم- اصفهان و قم-اراک گفته بود: «با توجه فراهم شدن تضامین مالی از سوی طرف خارجی این طرح ریلی با حفظ مسئولیت قانونی راهآهن، اختیارات از شرکت راهآهن به شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل تفویض شد.»
بنا به گفته «محمد اسلامي» در این مصوبه اختیارات را توسط شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران به شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل تفویض شد تا عملیات مدیریت و راهبری از سوی شرکت ساخت و توسعه با حفظ مسئولیت قانونی شرکت راهآهن انجام شود. تغییرات ماهوی صرفا به خاطر عدم انطباق اسنادی بوده است. به دلیل برخورداری طرح راه آهن سریع السیر تهران-قم-اصفهان و قم-اراک از یک طرف خارجی که تضامين لازم برای تامین مالی این طرح را فراهم کرده و اینکه تغییر و جابهجایی اسناد آن زمان بر بود، مصوبه قبلی اصلاح شد.
حالا در آخرین خبرها از روند احداث این پروژه معاون وزارت راه و شهرسازی در بازدید از روند اجرایی نخستین و بزرگترین راهآهن سریعالسیر کشور گفته است: «روند اجرای این مسیر ریلی از تهران تا محدوده فرودگاه امام خمینی بازدید و دستورهای لازم به منظور هماهنگی با فرودگاه صادر و اقدامات لازم در این محدوده بررسی و آغاز شد.
عزم دولت برای آبرسانی به مناطق روستایی/بهره مندی یک میلیون و صد هزار روستایی از آب شرب
دولت های یازدهم و دوازدهم برای محرومیت زدایی برنامه های مدونی را تاکنون انجام داده یا در دستور کار دارند. براین اساس طبق برنامه ریزی های صورت گرفته آبادانی روستاها و مناطق محروم در اولویت قرار دارد و تاکنون طرح های زیادی در حوزه های آبرسانی، گارزسانی، برق رسانی، مخابرات و اشتغال دراین مناطق انجام شده است.
بنابراین گزارش، از جمله اقدامات شاخصی که در دولت برای مناطق روستایی انجام شده است طرح های آبرسانی است. در طی سالیان گذشته افت شدید منابع آبی شرب روستاها که عمدتاً از منابع آبی محلی بوده باعث شده تا مطالعات طرحهای آبرسانی روستایی به جهتی سوق پیدا کند که با تجمیع چند روستا و اتصال آنها به منابع آبی پایدار و مطمئن، تأمین آب روستاها در قالب مجتمعهای آبرسانی روستایی انجام شود بر این اساس در طی دولت یازدهم و تا پایان مردادماه سال 96 آبرسانی به هفت هزار و ۱۵۴ روستا انجام شد و حدود ۵.۲۵ میلیون نفر از جمعیت روستایی کشور را تحت پوشش قرار دارد.
همچنین در بازه زمانی ۱۳۹۵ تا پایان ۳۱ مرداد ۱۳۹۶، تعداد سه هزار و ۷۷۳ روستا با جمعیت ۲.۵ میلیون نفر از آب شرب سالم و پایدار بهرهمند شدهاند. با تداوم این روند در دولت دوازدهم یعنی از شهریورماه سال 96 تا شهریورماه ۱۳۹۷، آبرسانی به یک هزار و ۹۳۵ روستا با مجموع جمعیت ۱.۳۳ میلیون نفر انجام شده است که بخشی از این طرحها در هفته دولت به بهرهبرداری رسیده است.
این گزارش می افزاید: در دولت اول و دوم تدبیر و امید بیش از ۸ هزار و ۹۰۰ روستا با جمعیت حدود ۶ میلیون نفر آبرسانی شده است. در همین رابطه وزیر نیرو اوایل فروردینماه امسال طی نامهای به مقام معظم رهبری، اقدامات شاخص سال 97 صنعت آب و برق و اهم برنامههای این وزارتخانه برای سال 98 را ارائه کرده بود.
بنابر گزارش وزیر نیرو، در سال 97 جمع سرمایهگذاری در صنعت آب و برق از محل منابع عمومی، فاینانس دولتی و سرمایهگذاری بخش خصوصی 16 هزار و 206 میلیارد تومان بوده است و در طی این مدت یک هزار و 511 روستا با جمعیت 1.17 میلیون نفر از آب شرب سالم و پایدار بهرهمند شدهاند.
در این گزارش آمده است: «در سال گذشته 9 تصفیهخانه و سامانه نمکزدایی نیز به ظرفیت حدود 183 هزار مترمکعب در شبانهروز با قابلیت تأمین آب برای 913 هزار نفر به اتمام رسیده و تعداد 31 تصفیهخانه فاضلاب به ظرفیت حدود 290 هزار مترمکعب در شبانهروز با قابلیت تصفیه فاضلاب 1.5 میلیون نفر تکمیل شده است. در سال 97 حدود 56 هزار هکتار شبکههای اصلی آبیاری و زهکشی به بهرهبرداری رسیده و با افتتاح سدهای مخزنی جدید بیش از 1.1 میلیارد مترمکعب آب نیز مهار شده است.
همچنین در سال گذشته هشت واحد جدید نیروگاهی به ظرفیت یک هزار و 65 مگاوات و نیز ارتقای توان تولیدی نیروگاههای حرارتی موجود به میزان 150 مگاوات به بهرهبرداری رسید که براین اساس جمعاً یک هزار و 215 مگاوات به ظرفیت نیروگاههای حرارتی کشور در سال 97 افزوده شده است. بهرهبرداری 20 واحد نیروگاه خورشیدی به ظرفیت 126 مگاوات نیز بخش دیگری از اقدامات شاخص صنعت آب و برق در سال گذشته بوده است.
حالا در ادامه اقدامات دولت و به ویژه وزارت نیرو برای آبرسانی به مناطق روستایی معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا اعلام کرده است که امسال حدود یک میلیون و صد هزار نفر از جمعیت روستایی که تاکنون از آب سالم و بهداشتی برخوردار نبودند با آبرسانی به این روستاها از آب شرب سالم بهره مند میشوند./
نظر شما