عزم دولت برای آبرسانی به مناطق روستایی/بهره مندی یک میلیون و صد هزار روستایی از آب شرب

دولت یازدهم و دوازدهم در قالب طرح های آبرسانی توانسته است تعداد قابل توجهی از مناطق روستایی را به آب شرب تجهیز کند و حالا در ادامه اقداماتش در این زمینه امسال یک میلیون و صد هزار نفر از جمعیت روستایی از آب شرب سالم بهره مند می‌شوند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، دولت های یازدهم و دوازدهم برای محرومیت زدایی برنامه های مدونی را تاکنون انجام داده یا در دستور کار دارند. براین اساس طبق برنامه ریزی های صورت گرفته آبادانی روستاها و مناطق محروم در اولویت قرار دارد و تاکنون طرح های زیادی در حوزه های آبرسانی، گارزسانی، برق رسانی، مخابرات و اشتغال دراین مناطق انجام شده است.

 

بنابراین گزارش، از جمله اقدامات شاخصی که در دولت برای مناطق روستایی انجام شده است طرح های آبرسانی است. در طی سالیان گذشته افت شدید منابع آبی شرب روستا‌ها که عمدتاً از منابع آبی محلی بوده باعث شده تا مطالعات طرح‌های آب‌رسانی روستایی به جهتی سوق پیدا کند که با تجمیع چند روستا و اتصال آن‌ها به منابع آبی پایدار و مطمئن، تأمین آب روستا‌ها در قالب مجتمع‌های آب‌رسانی روستایی انجام شود بر این اساس در طی دولت یازدهم و تا پایان مردادماه سال 96 آب‌رسانی به هفت هزار و ۱۵۴ روستا انجام شد و حدود ۵.۲۵ میلیون نفر از جمعیت روستایی کشور را تحت پوشش قرار دارد.

 

همچنین در بازه زمانی ۱۳۹۵ تا پایان ۳۱ مرداد ۱۳۹۶، تعداد سه هزار و ۷۷۳ روستا با جمعیت ۲.۵ میلیون نفر از آب شرب سالم و پایدار بهره‌مند شده‌اند. با تداوم این روند در دولت دوازدهم یعنی از شهریورماه سال 96 تا شهریورماه ۱۳۹۷، آب‌رسانی به یک هزار و ۹۳۵ روستا با مجموع جمعیت ۱.۳۳ میلیون نفر انجام شده است که بخشی از این طرح‌ها در هفته دولت به بهره‌برداری رسیده است.

 

این گزارش می افزاید: در دولت اول و دوم تدبیر و امید بیش از ۸ هزار و ۹۰۰ روستا با جمعیت حدود ۶ میلیون نفر آبرسانی شده است. در همین رابطه وزیر نیرو اوایل فروردین‌ماه امسال طی نامه‌ای به مقام معظم رهبری، اقدامات شاخص سال 97 صنعت آب و برق و اهم برنامه‌های این وزارتخانه برای سال 98 را ارائه کرده بود.

بنابر گزارش وزیر نیرو، در سال 97 جمع سرمایه‌گذاری در صنعت آب و برق از محل منابع عمومی، فاینانس دولتی و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی 16 هزار و 206 میلیارد تومان بوده است و در طی این مدت یک هزار و 511 روستا با جمعیت 1.17 میلیون نفر از آب شرب سالم و پایدار بهره‌مند شده‌اند.

 

در این گزارش آمده است: «در سال گذشته 9 تصفیه‌خانه و سامانه نمک‌زدایی نیز به ظرفیت حدود 183 هزار مترمکعب در شبانه‌روز با قابلیت تأمین آب برای 913 هزار نفر به اتمام رسیده و تعداد 31 تصفیه‌خانه فاضلاب به ظرفیت حدود 290 هزار مترمکعب در شبانه‌روز با قابلیت تصفیه فاضلاب 1.5 میلیون نفر تکمیل شده است. در سال 97 حدود 56 هزار هکتار شبکه‌های اصلی آبیاری و زهکشی به بهره‌برداری رسیده و با افتتاح سدهای مخزنی جدید بیش از 1.1 میلیارد مترمکعب آب نیز مهار شده است.

 

همچنین در سال گذشته هشت واحد جدید نیروگاهی به ظرفیت یک هزار و 65 مگاوات و نیز ارتقای توان تولیدی نیروگاه‌های حرارتی موجود به میزان 150 مگاوات به بهره‌برداری رسید که براین اساس جمعاً یک هزار و 215 مگاوات به ظرفیت نیروگاه‌های حرارتی کشور در سال 97 افزوده شده است. بهره‌برداری 20 واحد نیروگاه خورشیدی به ظرفیت 126 مگاوات نیز بخش دیگری از اقدامات شاخص صنعت آب و برق در سال گذشته بوده است.

 

حالا در ادامه اقدامات دولت و به ویژه وزارت نیرو برای آبرسانی به مناطق روستایی معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا اعلام کرده است که امسال حدود یک میلیون و صد هزار نفر از جمعیت روستایی که تاکنون از آب سالم و بهداشتی برخوردار نبودند با آبرسانی به این روستا‌ها از آب شرب سالم بهره مند می‌شوند.

Image result for ‫قاسم تقی زاده خامسی‬‎

«قاسم تقی زاده خامسی» این مطب را به رسانه ملی گفته و با اشاره به اینکه حدود ۱۰ هزار روستای کشور هنوز از آب سالم و بهداشتی برخوردار نیستند، گفته است: «در سال جاری صد میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی برای آبرسانی به روستا‌ها اعتبار اختصاص داده می‌شود.»

 

به گفته وی در دولت یازدهم و دوازدهم با اجرای طرح آبرسانی روستایی، حدود شش میلیون نفر تا پایان امسال از آب سالم و بهداشتی با استفاده از اعتبارات صندوق توسعه ملی برخوردار می‌شوند. در ساختار جدید شرکت آب و فاضلاب شهری و روستایی، آبرسانی به روستا‌ها تسریع خواهد شد.

 

معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در پاسخ به این سوال که آیا امسال نیز با توجه به بارش‌های خوب، تنش آبی خواهیم داشت؟ گفته است: «اگر به تنش آبی از دو بعد تامین آب و آب رسانی نگاه کنیم در زمینه تامین آب وضع مناسبی داریم، اما از نظر آبرسانی مشکل مخزن، پمپاژ آب و زیرساخت وجود دارد که امیدواریم در بخش روستایی با اعتباراتی که از صندوق توسعه ملی در سال جاری دریافت می‌کنیم و در سایر بخش‌ها با استفاده از منابع عمومی آن را برطرف کنیم.»

 

این گزارش می افزاید: دولت، در قالب بند ب تبصره ۶ لایحه بودجه سال ۱۳۹۸ آورده است: «وزارت نیرو از طریق شرکت‌های آبفای شهری سراسر کشور، مکلف است علاوه بر دریافت نرخ آب‌های شهری، به ازای هر مترمکعب فروش آب شرب، مبلغ ۲۰۰ ریال از مشترکان آب دریافت و به خزانه‌داری کل کشور واریز کند. صددرصد وجوه دریافتی تا سقف ۹۶۵ میلیارد ریال، از حساب مذکور در بودجه شرکت مزبور صرفاً جهت آب‌رسانی شرب روستایی و عشایری اختصاص می‌یابد.

 

میزان عوارض دریافتی در قبوض آب از این محل، در سال ۱۳۹۷، معادل ۱۵۰ ریال بود و سقف وجوه دریافتی از این محل، برای آب‌رسانی شرب روستایی و عشایری، در سال جاری به میزان ۷۵۰ میلیارد ریال است که قطعاً این مساله در توسعه آب‌رسانی به روستاها می‌تواند مؤثر باشد. طی سال گذشته، ۱۵۸۳ روستا با جمعیتی بالغ بر یک میلیون و ۱۷۳ هزار نفر، از آب شرب سالم و بهداشتی برخوردار شده‌اند.»

 

بنابرگزارش شبستان با توجه به عزم جدی دولت و وزرات نیرو در زمینه تامین آب شرب مناطق روستایی می توان امید داشت که این وزارتخانه به اهداف برنامه ریزی شده خود در این زمینه که ابتدای سال جاری به عنوان الگوی راه ترسیم کرده بود و آن تامین آب شرب برای 1950 روستای کشور است، برسد.

 

یادآور می شود: وزارت نیرو در ادامه برنامه های خود در حوزه آبرسانی به مناطق روستایی قرار است در سال 98 آب شرب و پایدار برای یک هزار و 950 روستای کشور با جمعیت 1.21 میلیون نفر تامین شود. همچنین در سال جاری 11 واحد تصفیه‌خانه آب به ظرفیت حدود یک میلیون و 267 هزار مترمکعب در شبانه‌روز با قابلیت تأمین آب 6.3 میلیون نفر و 21 تصفیه‌خانه فاضلاب به ظرفیت حدود 519 هزار مترمکعب در شبانه‌روز با قابلیت تصفیه فاضلاب حدود سه میلیون نفر تکمیل و افتتاح می شود./

 

 

کد خبر 801140

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha