به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، فرابورس بر اساس آمارهای جهانی در سال 2018 توانسته است از میان 77 بورس اوراق بهادار دیگر رتبه نخست را از نظر ثبت بیشترین بازدهی شاخص از آن خود کند که این امر نشاندهنده میزان رشد فرابورس در معاملات داخلی و جهانی دارد.
همچنین طبق آمار سالانه فدراسیون جهانی بورسها «WFE» در سال ۲۰۱۸ فرابورس توانسته است با بازدهی ۸۱ درصدی شاخص کل برای یک دوره یکساله منتهی به دسامبر ۲۰۱۸ جایگاه نخست را به لحاظ کسب بالاترین بازدهی این نماگر در مقایسه با سایر بورسها به دست بیاورد. روند رو به رشد فرابورس در سال 2019 میلادی نیز ادامه داشته است به طوری که آمارهای معاملاتی فرابورس در فروردین ماه حاکی از آن است که در این مدت یک ماهه ۲۳ هزار میلیارد ریال کالا در فرابورس معامله شد. فرابورس روند رو به رشد خود را در اردیبهشت ماه نیز ادامه داد تا جایی که در هفته ابتدایی اردیبهشت ماه سه درصد رشد را تجربه کرد و با نقل و انتقال پنج هزار و 76 میلیون ورقه به ارزش 20 هزار و 185 میلیارد ریال به پایان رسید.
این گزارش می افزاید: طبق آمارهای جداول معاملاتی در خرداد ماه و هفته منتهی به دهمین روز از سومین ماه سال خرداد با ثبت بازدهی هفتگی ۵ درصدی یک سقفشکنی را به ثبت رساند و با صعود ۱۲۹ واحدی از ارتفاع تاریخی ۲۸۰۰ واحدی عبور کرد و بازدهی آن از آغاز سال ۹۸ به ۲۴ درصد رسید. فرابورس در این مدت با داد و ستد ۸ میلیارد و ۱۴۲ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۲۶ هزار و ۸۱۶ میلیارد ریال طی چهار روز کاری هفته منتهی به دهم خردادماه، رخدادهای متنوعی را نیز همچون عرضه اولیه سهام ۲۰ درصد ۲ شرکت و قطعیت عرضه عمده ۳.۴۹ درصد از سهام غیرمدیریتی شرکت سرمایهگذاری مس سرچشمه به ارزش ۸۳۱ میلیارد ریال در بازار دوم تجربه کرد.
این گزارش می افزاید: فرابورس در ادامه خرداد ماه نیز توانست رشد خود را به ثبات برساند به طوری که در سومین هفته معاملاتی در خرداد ارزش بازار فرابورس در پایان معاملات هفته منتهی به چهارشنبه ۲۲ خردادماه رشد ۳.۲ درصدی را نسبت به هفته دوم خرداد ماه تجربه کرد و بازدهی خود را از ابتدای سال به ۲۱ درصد رساند.
بنابراین گزارش، فرابورس (18 خرداد) همراه با بورس شد و روز خود را با روند نزولی و ریزش آغاز کرد و تا ساعت 10 این روز با بیش از 19 واحد ریزش در جایگاه 2 هزار و 890 واحد قرار گرفت. نمادهای ذوب - سهامي ذوب آهن اصفهان، حريل - ريل پردازسير، سمگا - گروه سرمايه گذاري ميراث فرهنگي، كرمان - س. توسعه و عمران استان كرمان، چكاپا - گروه صنايع كاغذ پارس، زاگرس - پتروشيمي زاگرس و دي - بانك دي در لیست نمادهای پربیینده (18 خرداد) فرابورس در ساعات ابتدایی روز بودند که در میان آنها نمادهای سمگا - گروه سرمايه گذاري ميراث فرهنگي، كرمان - س. توسعه و عمران استان كرمان روز خود را با روند صعودی اغاز کردند و سایر نمادهای پربیینده تاکنون روند نزولی داشتند.
اما شاخص کل فرابورس در آغاز معاملات (یکشنبه 19 خرداد) با رشد ۳۷.۸۴ واحدی به پله ۲ هزار و ۹۳۳ واحدی رسید که براین اساس ارزش کل معاملات از یک هزار میلیارد ریال فراتر رفت که ناشی از دست به دست شدن ۲۹۷ میلیارد و ۲۱ میلیون سهم طی ۳۱ هزار نوبت معاملاتی است. در این روز (19 خرداد) نمادهای ذوب - سهامي ذوب آهن اصفهان، حريل - ريل پردازسير، سمگا - گروه سرمايه گذاري ميراث فرهنگي، كرمان - س. توسعه و عمران استان كرمان، چكاپا - گروه صنايع كاغذ پارس، غشهداب - كشت و صنعت شهداب ناب خراسان و زاگرس - پتروشيمي زاگرس در صدر نمادهای پربیینده فرابورس در ساعات نخست معاملات قرار داشتند که همگی نمادها روز خود را با روند صعودی آغاز کردند و در میان آنها تنها نماد حريل - ريل پردازسير روند نزولی داشت.
فرابورس (دوشنبه 20 خرداد) هم راستا با بورس شاخص کل فرابورس نیز در آغاز معاملات با رشد ۱۵.۴۲ واحدی به پله ۲ هزار و ۹۴۰ واحدی رسید که براین اساس ارزش کل معاملات از ۵۶۲ میلیارد ریال فراتر رفت که ناشی از دست به دست شدن ۲۹۷ میلیارد و ۲۱ میلیون سهم طی ۳۱ هزار نوبت معاملاتی است. در ادامه روزهای سومین هفته معاملاتی خرداد ماه شاخص کل فرابورس (21 خرداد) در آغاز معاملات با ریزش ۶.۳۳ واحدی به پله ۲ هزار و ۹۱۶ واحدی رسید که براین اساس ارزش کل معاملات از ۲ هزار میلیارد ریال فراتر رفت که ناشی از دست به دست شدن ۴۳۱ میلیارد و ۸۰۹ میلیون سهم طی ۴۹ هزار نوبت معاملاتی بود.
نمادهای ذوب - سهامي ذوب آهن اصفهان، سمگا - گروه سرمايه گذاري ميراث فرهنگي، حريل - ريل پردازسير، كرمان - س. توسعه و عمران استان كرمان، چكاپا - گروه صنايع كاغذ پارس، زاگرس - پتروشيمي زاگرس و غشهداب - كشت و صنعت شهداب ناب خراسان (21 خرداد) در لیست پر بیینده های فرابورس قرار داشتند و در میان آنها سمگا - گروه سرمايه گذاري ميراث فرهنگي، حريل - ريل پردازسير و زاگرس - پتروشيمي زاگرس روند صعودی را در ساعات نخست معاملاتی برای خود ثبت کردند و باقی نمادها روند نزولی داشتند.
و آهرین روز هفته گذشته (22 خرداد) فرابورس روند رو به رشدی را برای خود ثبت کرد. شاخص کل فرابورس در ساعات نخست با رشد 41 واحدی به 2 هزار و 97۳ واحد رسید و ارزش کل معاملات از یک هزار میلیارد ریال فراتر رفت که ناشی از دست به دست شدن ۳۹۴ میلیارد و ۲۷۰ میلیون سهم طی بیش از ۴۶ هزار نوبت معاملاتی بود.
این گزارش می افزاید: در این هفته به موازات رشد ارزش بازار فرابورس، آیفکس نیز با قرارگیری در ارتفاع ۲۹۵۷ واحدی بازدهی ۳۱ درصدی را از آغاز سال ۹۸ ثبت کرد. بر اساس این گزارش، در کنار رشد ۴۷ واحدی شاخص کل طی هفته گذشته، متغیرهای حجم، ارزش و تعداد دفعات معاملات کل بازارهای فرابورس به ترتیب ۹۵، ۷۳ و ۵۵ درصد افزایش یافت. بدین ترتیب معاملهگران با دست به دست کردن ۱۴ هزار و ۳۰۸ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۴۲ هزار و ۹۶۳ میلیارد ریال در ۸۹۷ هزار نوبت معاملاتی، سبزپوشی بازارهای فرابورس را طی هفته گذشته کاری رقم زدند.
ایبنا در خبری درباره روند رو به رشد فرابورس در هفته گذشته آورده است: «در ۵ روز کاری هفته گذشته به طور میانگین روزانه ۲۸۶۱ میلیون ورقه بهادار به ارزش ۸ هزار و ۵۹۲ میلیارد ریال دادوستد شده است و تمامی بازارهای فرابورس به استثنای بازار سوم عملکرد مثبتی را از خود نشان دادهاند. معاملهگران طی سومین هفته کاری خردادماه در بازار اول ۹۵۵ میلیون سهم به ارزش ۴ هزار و ۷۸۸ میلیارد ریال و در بازار دوم ۶ هزار و ۴۴۷ میلیون سهم به ارزش ۱۷ هزار و ۷۴۴ میلیارد ریال را جابهجا کردند که به ترتیب از رشد ۱۰۹ و ۲۵۴ درصدی حجم و افزایش ۱۸۲ و ۱۵۰ درصدی ارزش معاملات در بازارهای اول و دوم نسبت به هفته دوم خردادماه حکایت دارد. بازار پایه نیز شاهد افزایش حدود ۴۰ درصدی حجم و ارزش مبادلات خود بود و هر سه تابلو معاملاتی آن سبزپوش بودند. این بازار میزبان نقلوانتقال ۶ هزار و ۷۰۰ میلیون سهم به ارزش ۱۲ هزار و ۲۸۰ میلیارد ریال بود.»
گفتنی است: بر اساس گزارش عملکردی منتشرشده توسط فدراسیون بورسهای اروپایی_آسیایی «Feas»، فرابورس در سال ۲۰۱۷ بالاترین حاشیه سود را در گروه بورسهای با سایز متوسط این فدراسیون کسب کرده است. همچنین فرابورس از نظر سرانه سود به ازای پرسنل با رقم ۶۱ هزار و ۵۷۷ یورو، جایگاه نخست را در میان سایر بورسهای عضو این فدراسیون به خود اختصاص داده است.
بنابرگزارش شبستان، فرابورس همانند بورس روزهای درخشانی را در ابتدای سال جاری و در سه ماهه نخست آن از آن خود کرده است که به اعتقاد کارشناسان این حوزه این امر ناشی از اقبال عمومی به سمت سرمایه گذاری های معتبر برخلاف سرمایه گذاری های پرنوسان در بازارهایی چون دلار و مسکن است. البته مجموعه اقدامات انجام شده از سوی شبکه بانکی کشور و در راس ان بانک مرکزی برای ایجاد تعادل در بازار ارز با راه اندازی بازار متشکل ارزی و برخورد با دلالان حوزه ارز نیز باعث شده است تا سرمایه های سرگردان از این بخش به شمت بازار بورس هدایت شوند.
مجموعه اقدامات انجام شده در سیستم اقتصادی کشور این نوید را می دهد که علی رغم وجود تحریم ها شاهد روزهای درخشانی برای بازار سرمایه در روزهای آتی باشیم./
نظر شما