به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، فصل تابستان با بازی های کودکانه در راه است، بسیاری از خانواده ها با دغدغه غنی سازی اوقات فراغت فرزندانشان به پایگاه های اوقات فراغت سر می زنند تا بتوانند با برنامه ریزی صحیح زمان پرنشاط و پرمحتوایی را برای فرزندان خود در ایام فراغت از درس و مدرسه رقم بزنند.
در آن روی سکه کودکانی هستند که تاکنون طعم اوقات فراغت با بازی و تفریح را نچشیده اند، از آن ها به عنوان کودکان کار یاد می شود، کودکانی که هنوز به سن قانونی کار نرسیده اند ولی دست روزگار، روزهایی را برایشان نقاشی کرده است که از سن کودکی ، شانه هایشان در زیر باز فقر خم شده و دستان کوچکشان همچون مردانی بزرگ به واسطه شلاق سختی کار که با روح لطیف کودکانهاشان ناسازگار است ترک بردارد.
به رغم اینکه 12 ژوئن سال 2002 از سوی سازمان بین المللی کار به روز جهانی مبارزه با کار کودک اعلام شده است ولی همچنان شاهد کودکان کار بسیاری در سراسر جهان هستیم که چشم انتظار همراهی دولت و سازمان ها برای پایان دادن به کار کودک هستند.
در تعریف کودک کار، کودکی است که به یکی از اشکال کار «سبک یا سخت» و «داوطلبانه یا اجباری» جهت کسب درآمد و نه کسب توانمندی، اشتغال دارد.
منظور از کار کودک درگیر نمودن کودکان در آن دسته از فعالیتهای اقتصادی است که مانع تحصیل، آموزش و برخورداری آنان از امکانات اولیه رشد فردی و اجتماعیشان میشود و با آسیب و بهره کشی همراه است.
بسیاری از کودکان کار با مزد پایین در نزد کارفرما یا شخص ثالث مشغول به کار هستند، بسیاری از آن ها مورد آزار و اذیت قرار می گیرند، احتمال منزوی شدن این کودکان بسیار است.
بنا به اعلام بهزیستی استان زنجان در استان ۱۸۸ کودک کار شناسایی و تحت پوشش بهزیستی قرار دارد؛ بیشتر کودکان کار در زنجان خانواده هایی هستند که از روستاها به شهر مهاجرت کردند و یا بچه های طلاق و مادر سرپرست هستند.
سازمان بهزیستی در استان زنجان به منظور ساماندهی کودکان کار اقدامات انجام داده است که از آن جمله می توان به تشویق کودکان به بهره مندی از خدمات مرکز، یک سری خدمات سرپایی اولیه به تناسب نیاز کودکان شامل تغذیه ای، بهداشتی، ویزیت پزشک، آموزش های بهداشتی و پیشگیرانه، ایجاد زمینه های اشتغال سالم برای سرپرست خانوار و یا تامین بخشی از هزینه های درمان در صورت لزوم ، رفع نیازمندی های اساسی زندگی و ایجاد زمینه های بازگشت به تحصیل (در صورت ترک تحصیل کودکان کار به دلیل مشکلات اقتصادی و یا از کار افتادگی سرپرست خانواده) اشاره کرد.
متاسفانه آسیب های اجتماعی بسیاری این کودکان را تهدید می کند که شایع ترین آن اعتیاد است، کودکانی که از پشتوانه خانوادگی محکمی برخوردار نیستند به راحتی به سمت این ماده مخرب ترغیب می شوند و همین می تواند زمینه ساز مشکلات آتی برای این کودکان در بزرگسالی باشد.
به رغم تلاش های بسیاری که از سوی دستگاه های متولی برای پایان دادن به کار کودک انجام شده هنوز هستند کودکانی که بار زندگی بر دوش آنان است ولی ساماندهی این امور که عزم دولت و سازمان ها را می طلبد می تواند روزی را برای این کودکان رقم بزند که نقش لبخند را بر لبان این کودکان نظاره گر باشیم.
نظر شما