به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، رییس مجلس شورای اسلامی 17 بهمن سال گذشته در شورای اداری قم از دستور رهبر معظم انقلاب برای اصلاح ساختاری در نظام بودجهریزی کشور ظرف ۴ ماه آینده خبر داده بود و بر لزوم توجه مسئولان و مدیران به مسائل داخلی کشور و پرهیز از مشاجرات سیاسی تأکید کرده بود.
به دنبال آن در اواخر بهمن ماه همان سال سازمان و برنامه و بودجه چارچوب مفهومی اصلاحات ساختاری بودجه را ارائه کرد. طرح سازمان برنامه و بودجه بر مبنای چهار رکن تقویت نهادی بودجه، هزینه کرد کارآ، درآمدزایی پایدار و ثباتسازی اقتصاد کشور طراحی شده است. آن طور که در متن منتشر شده توسط سازمان برنامه و بودجه آمده، این سازمان تقویت نهادی بودجه را اصلیترین محور اصلاحات بودجهای عنوان کرده و قرار است طبق طرح منتشر شده برای این هدف زیرساختهای نظام بودجه ریزی در مراحل سه گانه تنظیم، اجرا و نظارت ارتقا یافته و روابط نهادی ذینفعان پیرامون بودجه به نحوی اصلاح شود که توزیع منابع مالی میان بخشها و مأموریتهای مختلف شکل کاراتری به خود بگیرد.
بر این اساس روز گذشته (20 خرداد) رییس سازمان برنامه و بودجه با اعلام اینکه طرح اصلاح ساختاری بودجه بر مبنای ۴ محور و ۲۳ برنامه در وبگاه این سازمان منتشر شده است، از صاحبنظران خواست تا نظرات تکمیلی خود را اعلام کنند.
«محمدباقر نوبخت» با انتشار پیامی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «طرح اصلاح ساختاری بودجه که در راستای تدبیر رهبر انقلاب، بر مبنای ۴ محور و شامل ۲۳ برنامه طراحی شده تا زمینه حرکت به سمت بودجه بدون نفت در تراز اهداف والای نظام را فراهم سازد، در وبگاه سازمان برنامه و بودجه منتشر شد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه از صاحبنظران دعوت کرد تا نظرات تکمیلی خود را در این خصوص ارائه کنند.
بنابراین گزارش، متن کامل چارچوب کلی برنامه اصلاح ساختار بودجه عمومی با رویکرد قطع وابستگی مستقیم بودجه به نفت به شرح زیر است:
بسمه تعالی
پیرو دستور مقام معظم رهبری در خصوص تدوین نقشه راه برنامه اصلاح ساختار بودجه و در راستای ایفای نقش مهم و تاریخی سازمان برنامه و بودجه، چارچوب کلی برنامه اصلاح ساختار بودجه عمومی با رویکرد قطع وابستگی مستقیم بودجه به نفت به پیوست ارائه شده است.
این طرح بر مبنای آسیبشناسی معضلات تاریخی و همچنین تحلیل سازوکارهای حاکم بر شرایط موجود کشور پیریزی شده و بنیان آن بر اساس دستیابی به اهداف تامین منابع مطمئن برای اداره کشور و کارا نمودن دولت، حمایت از تولید و اشتغال و ایجاد ثبات در اقتصاد کلان و ارتقای عدالت و بهبود معیشت عمومی طراحی شده است. دو گزارش توصیفی و تجویزی به همت کارشناسان سازمان برنامه و بودجه و دانشگاههای کشور تهیه شده است. گزارش حاضر که به مباحث ایجابی میپردازد، با لحاظ توان فنی، مالی و اجرایی کشور، به اولویتبندی اقدامات پیشنهادی پرداخته و برنامههای کوتاهمدت و بلندمدت را در چهار محور تقویت نهادی بودجه، هزینهکرد کارا، درآمدزایی پایدار و ثبات اقتصاد کلان طبقهبندی کرده است. بر اساس تعامل با دستگاههای اجرایی و دریافت نظر کارشناسان و خبرگان این حوزه، برنامهها در حال تدقیق و تکمیل هستند. برنامه اصلاحات اقتصادی نظام مالیه دولت، ماهیتاً زمانبر و چندینساله است و جزییات آن حین اجرا متناسب با شرایط و امکانات کشور تغییر میکند.
انتظار میرود این طرح بتواند ابعاد برنامه اصلاح ساختار بودجه را برای تصمیمسازان شفاف کند، امکان بررسی الزامات و ریسکهای مرتبط با برنامهها را فراهم سازد و از آن طریق به تصمیمگیری و اجماع سیاستگذاران کمک کند. تجربه اصلاحات اقتصادی در کشور نشان میدهد اصلاحات ساختاری بودجه نقطه شروع بسیاری از اصلاحات اقتصادی است. امید است همگرایی ارکان تصمیمگیری کشور حول این موضوع بتواند تهدید ناشی از تحریمهای ظالمانه علیه کشور را به فرصتی برای اصلاحات اقتصادی و فائق آمدن بر معضلات تاریخی اقتصاد ایران تبدیل کند.
در این جهت سازمان برنامه و بودجه کشور از تمامی صاحبنظران، اندیشمندان و علاقمندان دعوت میکند تا با ارایه نظرات و دیدگاههای خود به تدقیق و تکمیل این طرح کمک کنند.
متن کامل این چارچوب اصلاحیه را در اینجا بخوانید.
یادآور می شود: چهار محور طرح سازمان برنامه و بودجه به شرح زیر است:
طرح دولت در بخش «هزینه کرد کارا» توضیح داده که در شرایط فعلی تعادل دخل و خرج کشور منطقی نیست و برای جبران این وضعیت محور اصلاحات هزینهای بودجه خود دارای سه بسته سیاستی اصلی میشود که شامل چابکسازی دولت، بسته اصلاح نظام یارانهای و بسته اهرم کردن منابع دولت هستند. در هر کدام از این بستهها نیز به سرفصلهای دیگری توجه شده است.
«درآمدزایی پایدار» نیز سومین سرفصل طرح دولتیهاست که بر اساس آن اصلاحات درآمدازیی پایدار در دو بسته سیاستی تنظیم شده است که اولی تقویت نقش مالیات در بودجه تحت عنوان افزایش پایههای مالیاتی و ساماندهی معافیتهای مالیاتی و گمرکی است و دومی نیز بسته واگذاری و مولدسازی داراییهای دولت را شامل میشود.
سازمان برنامه و بودجه در سرفصل چهارم یعنی «ثباتسازی اقتصاد کلان» با تأکید بر اینکه بودجه باید از یک سو در برابر شوکهای بیرونی دارای ثبات باشد و از سوی دیگر خود در برابر تکانههای داخلی و خارجی نقش ثباتساز را ایفا کند، برنامههایی چون بسته ثباتسازی در برابر شوکهای نفتی، بسته ثباتسازی در مقابل نوسانات درآمدی بودجه، بسته ساماندهی بدهی دولت و حمایت از تولید و اشتغال با محوریت حفظ اشتغالهای موجود را پیشنهاد داده است. آن طور که روزنامه ایران کسب اطلاع کرده، قرار است طرح اصلاح ساختار بودجه پس از نهایی شدن به سران قوا ارسال شده و در آنجا مراحل بعدی تصمیمگیری درباره آن طی شود./
نظر شما