تاکید بر تهیه گوشت از مراکز مجاز/ هیچ موردی از بیماری تب کریمه کنگو در ایلام گزارش نشده است

تب خونریزی دهنده ویروسی کریمه کنگو (CCHF) یک بیماری خونریزی دهنده تب‌دار حاد است که به‌وسیله کنه منتقل می‌شود و در آسیا، اروپا و افریقا وجود دارد، مرگ‌ومیر بالا دارد و همه‌گیری‌های داخل بیمارستان آن نیز شایع هستند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از ایلام، با شروع فصل گرما و افزایش تعداد حشرات، ابتلا به انواع بیماری‌های که حشرات ناقل آن هستند، افزایش می‌باید و یکی از بیماری‌های مشترک میان انسان و دام، تب کریمه کنگو است که ناقل آن کنه است، به همین منظور در گفت‌وگویی با دکتر «وهاب پیرانی»، مدیرکل دامپزشکی استان ایلام، با این بیماری بیشتر آشنا شده و راه‌های مقابله با آن را بررسی می‌کنیم.

 

در مورد تب کریمه کنگو توضیحاتی برای مخاطبان ما بفرمایید؟

 

تب کریمه کنگو ازجمله بیماری‌هایی است که از طریق کنه منتقل می‌شود و بسیار خطرناک است، ویروس این بیماری در بدن کنه‌های سخت که روی بدن دام‌ها زندگی می‌کنند، وجود دارد، این بیماری از طریق گزش توسط کنه و یا له کردن کنه توسط دست و تماس با ترشحات و خون دام‌های آلوده به انسان منتقل می‌شود.

 

این بیماری در محیط‌های بیمارستانی هم می‌تواند از طریق تماس با خون و ترشحات انسان بیمار به‌راحتی به سایر انسان‌ها منتقل شود، بیماری تب کریمه کنگو، بیماری بسیار کشنده برای انسان است و خطر آن به‌ویژه در فصل گرم سال افزایش می‌یابد.

 

راه‌های مقابله با این بیماری چیست و نقش دامداران در این خصوص؟

 

دامداران نیز می‌تواند اولین قدم را برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری بردارند و برای مقابله با این بیماری و زادوولد کنه، حتماً به‌صورت مداوم، محیط دامداری و محل نگهداری دام خود را سم‌پاشی کنند تا کنه از بین برود.

 

سم‌پاشی دام و جایگاه‌ها دام اولین قدم در پیشگیری از زادوولد کنه و بیماری تب کریمه کنگو است، بیشترین افرادی که ریسک ابتلا به این بیماری رادارند دامداران و افرادی ازجمله قصابان که با گوشت سروکار دارند، هستند و این افراد حتماً باید بهداشت فردی خود را رعایت کنند.

 

مهم‌ترین قدم در مبارزه با این بیماری، پیشگیری است، این بیماری در اکثر اوقات در دام هیچ‌گونه علائمی ندارد و یا علائم آن قابل‌شناسایی نیست، اما در انسان دارای علائمی همچون بروز به‌صورت آنفولانزا و خون‌ریزی زیرپوستی است که اگر در مراحل ابتدایی شناسایی و اقدام به درمان شود، قابل‌درمان خواهد بود.

 

در مورد بیماری تب کریمه کنگو و همچنین لمپی اسکین بفرمایید که این بیماری در بین دام‌های استان در چه وضعیتی قرار دارد؟

 

سم‌پاشی و ضدعفوني دام و اماكن نگهداري دام از دیگر فعالیت‌های دامپزشکی استان در راستای از بين بردن حشرات و کنه‌های ناقل بیماری‌های عفوني و مشترك بين انسان و دام است و در سال 97 همچنین 200 هزار رأس دام و 170 هزار مترمربع جايگاه نگهداري دام سم‌پاشی و ضدعفوني شده است.

 

در مورد بیماری تب کریمه کنگو که تاکنون هیچ موردی از این بیماری در استان گزارش نشده است و بیماری لمپی اسکین در استان ایلام تا حد زیادی کنترل‌شده است، این بیماری در میان دام‌های سنگین گاو و گوساله وجود دارد که تا حد بسیاری زیادی در استان با تمهیدات اندیشیده شده در کنترل است، طرح واکسیناسیون دام‌های سنگین در استان اجراشده و برای کنترل این بیماری اقدام به سم‌پاشی دام و جایگاه دام شده که در سال 97 یک‌صد هزار رأس گاو و گوساله علیه بیماری‌های تب برفكي و لمپي اسكين واکسیناسیون شده است.

 

توصیه‌های شما به مردم برای مقابله با این بیماری چیست؟

 

به مردم استان ایلام توصیه می‌شود که گوشت موردنیاز خود را از مراکز مجاز تحت نظر دامپزشکی و گوشت‌هایی که ممهور به مهر دامپزشکی و دارای لیبل دامپزشکی هستند، تهیه کنند، تأمین گوشت از منابع نامشخص خطر ابتلا به بیماری رو افزایش می‌دهد.

 

زنان خانه‌دار حتماً در زمان قطعه‌قطعه کردن گوشت، حتماً باید از دستکش استفاده کنند، همچنین توصیه می‌شود از مصرف گوشت قرمز به‌صورت تازه خودداری شود، نگهداری گوشت در یخچال به مدت حداقل ۲۴ ساعت برای گوشت قرمز و برای آلایش خوراکی به مدت ۴۸ ساعت لازم است که نگهداری گوشت در یخچال در اثر فعل‌وانفعالات شیمیایی که در گوشت صورت می‌گیرد که به‌راحتی ویروس عامل بیماری را از بین می‌برد.

 

 به همشهریان عزیز توصیه می‌شود که در فصل گرم، حداقل گوشت قرمز به‌ویژه گوسفند را به‌صورت تازه و بالفور مصرف نکنند، گوشت را اول را در یخچال نگهداری کنند تا اگر ویروس عامل بیماری در صورت وجود، از بین برود و بعد نسبت به مصرف گوشت مصرف کنند.

 

 تهیه مواد غذایی منابع نامطمئن احتمال ابتلا به بیماری‌ها را افزایش می‌دهد لذا مراکز مجاز تحت نظارت دامپزشکی همواره می‌توانند مطمئن‌ترین فرآورده‌های گوشتی را در اختیار خریداران قرار دهند.

 

گفتنی است، بیماری تب کریمه کنگو اولین بار در سال ۱۹۴۴ در کریمه اوکراین شرح داده شد و نام تب خون‌ریزی دهنده برای آن اعلام شد، در سال ۱۹۶۹ معلوم شد بیماری‌زای ایجادکننده تب خون‌ریزی دهنده در کریمه مشابه همان بیماری است که در سال ۱۹۵۶ در جمهوری دموکراتیک کنگو مشاهده‌شده است، ازاین‌رو با توجه به مشابهت نشانه‌ها در هر دو مکان، این بیماری به تب کریمه کنگو معروف شد.

 

 

کد خبر 798381

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha