خبرگزاری شبستان_ خراسان شمالی؛ شهرستان فاروج در شرق استان خراسان شمالي قرار گرفته و از شمال به شهر باجگيران، از جنوب به شهرستان اسفراین، از غرب به شهرستان شيروان و از شرق به قوچان در استان خراسان رضوي منتهي مي شود. این شهرستان حدود هزارو 736 كيلومتر مربع مساحت دارد.
جغرافياي طبيعي شهرستان فاروج
شهرستان فاروج در درۀ رود اترک بین رشته کوه های کپه داغ در شمال و آلاداغ در جنوب شکل گرفته است. آّب و هوای این منطقه در تابستان ها معتدل و در زمستانها بسیار سرد است. به دلیل وجود منابع آب کافی، از جمله رودخانه اترک، کشاورزی در منطقه رونق دارد و شهرستان فاروج به یکی از مراکز مهم تولید غلات روغنی و انواع آجیل تبدیل شده است. کوه شاهجهان با ارتفاع سه هزارو 51 متر به عنوان بلندترین قلۀ خراسان شمالی در جنوب شهرستان فاروج قرار دارد.
پيشينه تاريخي فاروج
به طور کلی شرایط زیست محیطی و اقلیمی شهرستان فاروج برای ایجاد مراکز سکونتی بسیار مناسب است و از آن جا که شواهدی مبنی بر بروز تغییرات اساسی مورفولوژیکی و هیدرولوژیکی در درۀ رود اترک وجود ندارد، احتمالاً این وضعیت در دوره باستان نیز وجود داشته است. پراکندگی فراوان تپه ها، محوطه ها و ابنیۀ باستانی در بخش های مختلف این شهرستان از دورۀ پیش از تاریخ تا دورۀ اسلامی گواه این مدعا است. تپه یام به عنوان یکی از کهن ترین و گسترده ترین استقرارگاه های باستانی خراسان شمالی نشان دهندۀ شکوفایی منطقه در دوران پیش از تاریخ است. وجود مراکز سکونتی و قلعه های نظامی- تجاری دورۀ اشکانی و ساسانی در این شهرستان، از قبیل محوطۀ وسیع ویرانشهر حاکی از حضور فعال اقوام اشکانی و ساسانی در پهنۀ این شهرستان است.
معرفی جاذبه های گردشگری فاروج
تپه يام
شماره ثبت در فهرست آثار ملي: 16586
موقعيت: شهرستان فاروج،روستاي يام
تپه يام، بزرگترين محوطه شناسايي شده در دره رود اترک عليا در خراسان شمالي است که آثار چندين هزاره استقرار، از دوره پيش از تاريخ تا دوره اسلامي را در خود جاي داده است. کاوش هاي علمي تيم باستان شناسي دانشگاه تورين ايتاليا در اين تپه نشان دهنده شباهت فراوان فرهنگ هاي اين منطقه با فرهنگ هاي پيشرفته دورۀ مس و سنگ و مفرغ در آسياي مرکزي است.
محوطه ويرانشهر
شماره ثبت در فهرست آثار ملي: 16588
موقعيت: شهرستان فاروج،2 کيلومتري غرب تيتکانلو
محوطه ويرانشهر بقاياي يک قلعه دوره ساساني است که گرداگرد آن حصاري ستبر با برج هايي در فواصل معين وجود داشته که امروز به صورت پشته هاي خاک در آمده است. بقاياي اين قلعه خشتي حدود 14 هکتار وسعت دارد و در بخش هاي مرکزي و گوشه شمال غربي آن تأسيسات مسکوني و نظامي وجود داشته است.
قلعه تاريخي علي آباد
شماره ثبت در فهرست آثار ملي: 12083
موقعیت: شهرستان فاروج، روستای یام
قلعه علی آباد یکی از قلعه هایی است که در دورۀ صفوی برای ایستادگی در برابر اقوام مهاجم ساخته شده و با توجه به ناامنی منطقه همچنان تا اواخر دوره قاجار مورد استفاده بوده است. این قلعه، پلان مستطیلی دارد و با برج و بارو و خندق بزرگی مستحکم سازی شده است. این قلعه دو دروازه در وسط حصار شمالی و جنوبی، چهار برج درگوشه ها و دو برج در وسط حصار شرقی و غربی دارد.
آرامگاه بابا و بی بی
شماره ثبت در فهرست آثار ملي: 5945
موقعیت: شهرستان فاروج، روستای استاد
زیارتگاه بابا و بی بی از آثار تاریخی دوره تیموری در شهرستان فاروج است. این بنا متشکل از دو اتاق در ضلع شمالی و جنوبی و یک ایوان بزرگ با پوشش قوسی در ضلع شرقی است. در داخل هر اتاق قبری وجود دارد که بر روی آن یک صندوقچه چوبی منبتکاری شده با نقوش گیاهی و کتیبه هایی به خط ثلث وجود دارد. سقف اتاقی که مرقد بابا حسین در آن قرار گرفته با گنبد رُک و عرقچینی در زیر پوشش یافته و پوستۀ خارجی گنبد روکشی از جنس ورق گالوانیزه دارد.
حمام قدیمی روستای استاد
موقعیت: شهرستان فاروج، روستای استاد
نمونه ای از حمام های دورۀ قاجار-پهلوي در شهرستان فاروج است که به صورت زیرزمینی با مصالح سنگ و ساروج ساخته شده است. طرح کلی حمام از یک راهروی ورودی، یک سربینه با پلان هشت ضلعی، گرمخانه و مخازن آب تشکیل شده است. سقف حمام پوشش گنبدی دارد و در وسط گنبدها روزنه ای جهت ورود نور به حمام تعبیه شده است.
مسجد جامع استاد
شماره ثبت در فهرست آثار ملي: 18739
موقعیت: شهرستان فاروج، روستای استاد
مسجد جامع استاد از آثار مذهبی-تاریخی شهرستان فاروج است که به دلیل انجام تعمیرات فراوان تاریخ دقیق ساخت آن معلوم نیست. این مسجد از نوع مساجد شبستانی ساده است و پلان آن متشکل از یک مستطیل است که در وسط آن ستون های چهارگوش بزرگی به قطر دو متر وجود دارد. این ستون ها در قسمت بالا به وسیلۀ قوس های جناقی که فشار حاصل از سقف را به پایه ها منتقل می کنند به هم ارتباط یافته است.
نظر شما