به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا ظهر جمعه ۱۷ خرداد به وقت واشنگتن در بیانیهای تحریمهای ظالمانه جدید را اعلام کرد. طبق این بیانیهای، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس و همچنین ۳۹ شرکت وابسته به صنایع پتروشیمی خلیج فارس تحریم شدهاند.
وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیه خود ادعا کرده است که شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس با سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران ارتباط دارد و به تنهایی نیمی از صادرات پتروشیمی ایران را عهدهدار است.
«سیگال مندلکر»، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی با تکرار ادعاهای واهی مقامات آمریکایی علیه کشورمان مدعی شده بود که «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به شکل سیستماتیک و سازماندهی شده وارد بخشهای حساس اقتصاد ایران شده است.»
این در حالی است که بلافاصله با انتشار این خبر مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس در واکنش به تحریمهای جدید آمریکا گفت: با آرامش به مسیر خود ادامه خواهیم داد.
«جعفر ربیعی» اضافه کرده بود: «در شرایط اقتصادی در برهه کنونی با جنگ اقتصادی مواجه و تحریمها یکی از ابزارهای طرف مقابل در این جنگ است. باید در چنین زمانی با آرامش در مسیر از قبل پیشبینی شده گام برداشت و نباید این فضا را به نفع طرف مقابل هیجانی کرد.»
بنابراین گزارش سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اقدام تازه وزارت خزانه داری آمریکا در تحریم شرکت های پتروشیمی ایران، این اقدام رژیم آمریکا را شدیداً محکوم کرد و آن را مصداق تروریسم اقتصادی و در ادامه خصومت های مستمر کاخ سفید علیه ملت ایران دانست.
«سیدعباس موسوی» اضافه کرد: «تنها یک هفته صبر نیاز بود تا پوچ بودن ادعای رئیسجمهور آمریکا برای مذاکره با ایران ثابت شود. سیاست فشار حداکثری آمریکا یک سیاست شکست خورده است که بارها توسط روسای جمهور پیشین آن کشور امتحان شده بود. این مسیری اشتباه است و دولت آمریکا میتواند مطمئن باشد که به هیچ یک از اهداف تعیین شده برای این سیاست نخواهد رسید.»
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین تاکید کرد: «همه کشورها مسئولیت دارند تا در برابر نقض آشکار اصول بنیادین حقوق بین الملل واکنش نشان داده و اجازه ندهند دستاوردهای جامعه بین المللی در زمینه چندجانبه گرایی به واسطه اقدامات زورمدارانه و یکجانبه هیات حاکمه آمریکا بیش از پیش از بین برود.»
همچنین «کامران سلطانی زاده»، کارشناس بازار ارز درباره تاثیر تحریمهای بخش پتروشیمی وضع شده از سوی آمریکا بر بازار ارز کشور به ایبنا گفته است: «برای بررسی تاثیر وضع این تحریمها بر بازار ارز کشور باید به چند نکته توجه داشت از جمله اینکه تمامی شرکتهایی که با ایران همکاری میکنند، به علم وجود تحریمها به همکاری ادامه میدهند و این نگرانی همیشه وجود داشته و با اقدام روز گذشته آمریکا، تنها شاهد تاکید دوباره بر تحریمها است و به نوعی می توان گفت که اتفاق جدید رخ نداده است.»
وی اضافه کرده است: «از سویی دیگر شرکتهای ایرانی و طرفهای خارجی همواره راه حل رهایی از تحریم ها را پیدا میکنند که در مجموع به نظر من شرایط نگران کننده نیست و با وضع تحریم علیه بخش پتروشیمی ایران شاهد ایجاد هیجان و افزایش قیمت چشمگیری در بازار نخواهیم بود. برای بررسی این موضوع میتوان به وضع تحریم های قبلی و تاثیر آن بر بازار نگاهی انداخت زیرا پیش از این که تحریم ها گستردگی بیشتری داشت، بازار دچار شوک و التهاب چشمگیری نشد.»
حالا با گذشت یک روز از اعمال این تحریم ها خبرگزاری رویترز با استناد به تحلیل برخی مقامات و تحلیلگران آمریکایی گزارش داد که تحریمهای جدید اعمال شده بر بخش پتروشیمی ایران از سوی وزارت خزانهداری آمریکا تاثیر چندانی نخواهد داشت.
طبق ترجمه ایسنا از رویترز یک تحلیلگر و یک مقام سابق وزارت خزانهداری آمریکا گفتهاند که تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا بر بخش صنایع پتروشیمی ایران تنها تأثیر خفیف خواهند داشت چراکه شرکتهای غیر آمریکایی پیش از این نیز به خاطر تحریمهایی که وجود داشتند از تجارت با بخش پتروشیمی ایران خودداری میکردند.
طبق تحریمهایی که پس از خروج دونالد ترامپ از توافق هستهای ایران در پنجم نوامبر اعمال شد، هر کسی که معامله قابل توجهی در زمینه محصولات پتروشیمی ایران انجام دهد مشمول یک سری تحریمها میشد.
سوزان مالونی از اندیشکده بوکینگز تشریح کرد که تحریمهای اخیر آمریکا «یک گام عادی دیگر است که فکر میکنم ردیفی اضافی و تعمدی از محدودیتهاست».
یک مقام سابق وزارت خزانهداری آمریکا که میخواست نام او فاش نشود گفت که تحریمهای جدید تأثیر کمی خواهند داشت چرا که بیشتر شرکتها با فعالیت بینالمللی تا کنون معامله با ایران را متوقف کردهاند و این تحریمهای جدید اقدامی صرفاً در چارچوب «روابط عمومی» بوده است.
وی همچنین گفت که این برای برجسته نشان دادن فشار سیاسی روش خوبی است.
این گزارش می افزاید: پیش از اعمال تحریمهای یکجانبه علیه صنعت پتروشیمی کشورمان از سوی آمریکا این کشور چندی پیش نیز تحریم هایی را بر دیگر بخشهای صنعت کشورمان از جمله نفت و معادن اعمال کرده بود که این تحریم ها با واکنش ها و اعتراضات جهانی همراه شده بود./
نظر شما