به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مالیات بر حسب تعریف سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) پرداختی است الزامی و بلاعوض. مالیات ممکن است به شخص، مؤسسه، دارایی تعلق گیرد. چنین تعریفی پرداختهای تأمین اجتماعی را هم در بر میگیرد، حال آن که بر حسب مقررات و عرف مالیاتی ایران اصطلاح مالیات پرداختهای اخیر را شامل نمیشود.
مالیات یک نوع هزینه اجتماعی است که آحاد یک ملت در راستای بهرهبرداری از امکانات و منابع یک کشور موظفند آن را پرداخت کنند تا تواناییهای جایگزینی این امکانات و منابع فراهم شود. همچنین مالیات به عنوان یکی از ابزارهای هدایت غیرمستقیم دولت از طریق تأثیر بر فعالیت های بنگاه های اقتصادی می تواند در سیاستگذاری های توسعه صنعتی نقش کلیدی ایفا کند. دولت با تدوین نظام مالیاتی مناسب می تواند بر چگونگی دستیابی به هدف های توسعه ای تأثیر گذارد.
همچنین مالیات یکی از اجزای اصلی منابع درآمدی دولت را تشکیل می دهد و بر همین اساس همه ساله در تهیه لایحه بودجه سعی می شود که سهم درآمدهای مالیاتی نسبت به سال قبل افزایش داشته تا از این طریق مالیات بتواند جایگزین درآمدهای نفتی شود از این رو سالهاست که مالیات سرلوحه برنامه های اقتصادی دولتها بوده و اقتصاددانان و در رأس آنها مسئولان نظام مالیاتی تلاش می کنند با شفاف سازی و تبیین نقش مالیات در گرداندن چرخ اقتصادی کشور، راهکارهایی را که موجب افزایش اعتماد عمومی و میزان مشارکت آنها در پرداخت مالیات باشد، اجرایی کنند از جمله نهادهایی که تاکنون اقدامات تاثیرگذاری را در این زمینه انجام داده است «مجلس شورای اسلامی» است.
بنا به گفته رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی «اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده حدود 2 سال کار مشترک داشت که کلیات آن در صحن به تصویب رسید و در نهایت برای شور دوم به کمیسیون برگشت و احتمالا فردا جمع بندی می شود. اصلاح قانون مالیات بر ارزش افزوده یکی از مهمترین پیگیریهای کمیسیون اقتصادی مجلس در سال جاری است و بخش خصوصی و تعاون از همرهان مجلس در بررسی قانون مالیات بر ارزش افزوده بودند و امیدوارم بزودی در صحن علنی وارد بررسی جزییات قانون شویم.»
«محمدرضا پورابراهیمی» این مطالب را امروز (18 خرداد) در مراسم تودیع و معارفه روسای جدید و قدیم سازمان امور مالیاتی بیان کرده و ایبنا به نقل از وی آورده است: «مجلس در زمینه مالیات مصوباتی جدید را در دستور کار قرار داده است. موضوع مالیات بر عایدی بخش مسکن توسط مجلس بررسی و کلیات آن به تصویب رسیده است. همچنین در بحث صندوقهای مکانیزه فروش در شورای نگهبان جلسه ای داشتیم و برخی موارد جزیی و اشکالات آن بزودی رفع خواهد شد و ما اجرای قانون صندوق های فروش را دنبال میکنیم.»
پور ابراهیمی در زمینه موضوع مالیات بر عملکرد به برخی بررسیها در مجلس اشاره و اضافه کرده است: «بحث نظام جامع مالیاتی و تغییر مالیات ستانی سنتی به هوشمند در طرح جامع مطرح است. میزان مالیات وصولی کشور میتواند به راحتی دو برابر ارقام فعلی شود. هدف از طراحی نظام جامع مالیاتی، حذف مالیات علی الراس و شخص محوری است.در سال ۹۶ و ۹۷ حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان مالیات از کسانی وصول شد که شناسه مالیاتی نداشتند.»
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داده است: «هوشمندسازی مالیات ستانی و جلوگیری از ممیز محوری باید دنبال شود. در زمینه مالیات بر عملکرد در نظر است امسال ۵ درصد کاهش در راستای حمایت از تولید محقق شود. این امر میتواند فرار مالیاتی را کاهش دهد. ایجاد پایه های جدید مالیاتی امروز یک ضرورت در کشور است و موضوع مالیات بر مجموع درآمد خانوار سالهاست به فراموشی سپرده شده و پیشنهاد این است که میتوان آن را به عنوان یک پایه مالیاتی اجرا کرد مانند کاری که در زمینه تراکنشهای بانکی اتفاق افتاد و به راحتی میتوان آن را اجرایی کرد.»
این گزارش می افزاید: در راستای عملکرد بهتر در سیستم مالیات ستانی؛ سازمان امور مالیاتی تحول نظام مالیاتی از سال ۸۰ با تشکیل مودیان حوزههای مالیاتی آغاز کرد. در سال ۸۱ اصلاحات قانون مالیات مستقیم با چندین دستورالعمل تصویب شد و در سال ۸۴ برنامهریزی طرح جامع و همکاری شرکت کانادایی صورت گرفت.
همچنین از سال ۸۵ تا ۸۷ لایحه مالیات بر ارزش افزود با پیگیریهای رئیس سازمان امور مالیاتی به مجلس ارسال شد. قانون مالیاتهای مستقیم در ابتدا یک هزار و ۵۰۰ هزار میلیارد تومان درآمد داشت که با رشد قابل توجهی به درآمد بیش از ۷۰ هزار میلیارد تومان برای دولتها و ۲۲ هزار میلیارد تومان برای شهرداریها رسیده است.
بنابرگزارش شبستان، مجموعه اقدامات نمایندگان مجلس شورای اسلامی و نهادهای اقتصادی چون سازمان امور مالیاتی و در راس آنها وزارت اقتصاد و امور دارایی برای شفافیت سیستم مالیات ستانی و استفاده از روش ها و فناوری های روز برای کارآمد کردن ان این نوید را می دهد که در آینده نزدیک بسیاری از دغدغه ها و مشکلات این زمینه چون فرار مالیاتی و عدم شفافیت در میزان مالیات ها و پرداخت ها رفع شود./
نظر شما