امّا و اگرهای مترو درون شهری کرج/ هزینه هایی که کرجی ها برای مترو نداشته کرده اند

مترو درون شهری کرج از ۶ خط ابتدای طرح به یک خط رسید و از ۱۶ کیلومتر به هفت کیلومتر مسیر مترو، تقلیل یافت و هزینه ای بالغ بر ۱۰۰۰ میلیارد تومان صرف شد؛ نکته اصلی این جا است که مابقی میزان هزینه ها از کجا باید پرداخت شود؟

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز، کلانشهر کرج بیش از 10 سال است که بار اجرای طرح مترو درون شهری را به دوش می کشد؛ آنچنان که در سطح شهر با بسته شدن معابر، راه ها و حتی گاهی شکایت همسایه های همجوار اجرای طرح گویای این سخن است.

 

جمعیت رو به رشد کرج به عنوان مرکز استان البرز همواره بار ترافیکی شدیدی را به دوش می کشد و ضرورت یک مترو درون شهری را بیش از پیش نشان می دهد، در این میان وعده رئیس سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری کرج مبنی بر این که کرجی ها شاید سال 1400 سوار مترو درون شهری شوند، نشان می دهد که آن چنان که انتظار می رود، همچنان روند اجرای طرح ادامه پیدا کند.

 

در این رابطه در گفتگو خبری خبرگزاری ایسنا با رئیس سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری کرج، آمده است: اگر طی بیش از یک دهه گذشته پروژه قطار شهری با سرعت یک سال و نیم اخیر تکمیل می‌شد، سال‌ها از افتتاح این پروژه گذشته بود.

 

این خبر می افزاید: فاز یک پروژه قطار شهری کرج به طول ۱۵ کیلومتر،  ۱۴ ایستگاه دارد که از میدان دانشگاه خوارزمی آغاز و تا میدان شهید سلطانی ادامه دارد.

 

رئیس سازمان حمل و نقل ریلی شهرداری کرج ادامه می دهد: اگر روند تکمیل قطار شهری با همین سرعت پیش برود، تا پایان شورای پنجم ایستگاه‌های ۴۵ متری گلشهر تا چهارراه طالقانی با دو رام قطار به بهره برداری می‌رسد.

 

متناسب با اضهار امیدواری این مسئول از اینکه کرجی ها در سال ۱۴۰۰ از مترو درون شهری بهره مند شوند، سخنگوی شورای شهر کرج در قالب نامه ای در پاسخ به یکی از شهروندان آورده است: در خصوص علل مخالف ام در خصوص مخالفت با لوایح مترو باید نکاتی را مطرح کنم.

 

اساسا بزرگ راه شمالی را یک اشتباه بزرگ و فاجعه زیست محیطی می دانم و در خصوص واگذاری زمین های مطلوب در تهاتر با این پیمانکار در لوایحی که از طرف شهرداری ارائه شده  بود نیزمخالفت کردم. متاسفانه ما در حال تکرار تجربیات غلط غرب در خصوص احداث بزرگ راه ها در داخل شهر ها هستیم و امروز اکیدا این کار صورت نمی گیرد ولی این پروژه درحال اتمام است. بنده با مترو مخالف نیستم ولی تحقق مترو برای ۱۶ کیلومتر در حال حاًًضر حداقل ۸ تا ده هزار میلیارد پول لازم است. منبع آن کجاست،؟مترو هر چند مهم ولی به چه قیمتی؟

 

تا کنون که مخالفت های بنده با اخذ وام ویا فروش اوراق برای پروژه همیشه ناتمام مترو رای نیاورده واکثریت اعضای محترم شورا به تمام لوایح مترو رای داده اند.

 

لطفا از سایر دوستان شورا بپرسید که علارغم تصویب تمام لوایح، مترو طی دوسال اخیر چقدر پیشرفت داشته است؟ خوشبختانه یا متاسفانه تا کنون فریادهای بنده در خصوص مترو به جایی نرسیده است و موضع گیری های گاه و بیگاه بنده تاثیری بر روند نداشته است ولذا جای هیچ گونه نگرانی نیست!!! قطعا حرف های حقیر بازدارنده آرزوی های بزرگ با دست های خالی برخی نخواهد بود، ولی تاریخ قضاوت خواهد کرد. من فقط نمی خواهم پروژه ای نیمه کاره با میلیاردها هزینه و بدهی به شهروندان از خود به ارث نهیم.

 

در خصوص دیگر سوالات اولا لیست امید در کدام بیانیه تبلیغاتی قول مترو داده است بنده حداقل از آن خبر دار نیستم. دوم اساسا فرد یا افرادی می توانند قولی بدهند که بار مالی فراوان دارد؟ آیا شورا پدیده ای جمعی نیست که خروجی آن رای اکثریت است؟به فرض  اگر  برخی در انتخابات قولی  داده باشند به محدودیت ها و موانع و امکانات هم اندیشه اند.

 

در خصوص سوال تان مبنی بر منابع مالی اگر مترو خرج نکنیم پول آن کجا می رود .؟برادر عزیزم پولی وجود ندارد!. لایحه هایی که تا کنون امده وام وفروش اوراق با بهره ی بالا وخام فروشی زمین های مرغوب از جمله فرهنگسراها بوده است. باوضعیت کنونی کشور و کرج احذ وام و فروش اوراق قرضه چیزی جز پروژه ای نیمه کاره و بدهی فراوان واز دست دادن امکانات  و بازماندن از سایر وظایف چیزی جز هزینه های هنگفت به مردم تحمیل نخواهیم کرد.

 

اگر همین حدود ۱۰۰۰ میلیاردی که خرج شده اگر وارد حوزه گردشگری،زیرساخت های اجتماعی ،ورزشی،فرهنگی بافت های فرسوده ،حمل و نقل ممکن و مقرون به صرفه تری می شد شکل و شمایل کرج متحول شده بود.

 

اگر منابع هزینه شده صرف خرید باغات درون بافت شهری می شد اکنون شهر سبز تری وسرانه فضای سبز بیشتری داشتیم. اگر معابر بازگشایی می شد ترافیک روان تری داشتیم به دلیل ناتوانی در تحقق برخی توافقات مان با شهروندان در خصوص معابر اعتماد مردم از شهرداری درحال سلب شدن است.

 

اگربه دلیل کمبود منابع مالی مجبور نبودیم از جرایم ماده ۱۰۰ ارتزاق کنیم شهر با هویت تر و آرام تری داشتیم . با درصد کمی از مبِلغ فوق می توانستیم گالری هنری،موزه کرج ،خطوط مناسب دوچرخه سواری و...  داشته باشیم.وضعیت پسماند این کلان شهر بصورت فاجعه باری ناکارآمد است تزریق مناسب بودجه واستفاده از متخصصین به داشتن شهر بهتر کمک می کند.

 

قطعا اگر پولی وجود داشت و پیمانکار حرفه ای تر وجود داشت مترو از اولویت های اولیه بود. مترو اساسا قرار نبود با پول یا ملک ومنابع شهر ساخته شود‌.بلکه باید پیمانکار اسپانسر وسرمایه گذار آن را فراهم می کرد.لطفا بپرسید کشورهای دیگر ویا حتی شهرهای دیگر ایران برای داشتن برای داشتن هر کیلومتر مترو چقدر هزینه کرده اند و ما برای متروی نداشته مان تا کنون چقدر هزینه کرده ایم.؟

 

فراموش نکنیم مترو کرج قرار بود ۶ خط داشته باشد، که شد یک خط و یک خط هم مداوم تعدیل خورده و به ۷ کیلومتر کاهش یافته است. اگر مترو مهم است که البته هست لطفا بپرسید چرا از ۱۶ کیلومتر به ۷ کیلومتر تقلیل یافته است؟.چرا تذکرات و تاکیدم برای به مناقصه گذاشتن ویا مشارکت سرمایه گذاری برای سایر خطوط نشنیده گرفته می شود تا در رقابت بین پیمانکاران انگیزه های بیشتری برای این خط هم بوجود بیاید. چرا از سایر روش های سرمایه گذاری از جمله BOT -Boo-BlT-BlOT ویا قرادادهای مشارکت مدنی و یا فرصت های سرمایه گذاری برای مترو استفاده نمی شود ؟ آیا وظیفه مدیرعامل یک سازمان غیر از این امور است؟

 

سخنان سخنگوی شورای شهر، می تواند برای متولیان امر یک چراغ راه باشد، آن چنان که مانع خسارت های بیشتر مادی در عرصه عمرانی برای کلانشهر کرج باشد. این که مترو کرج که در ابتدا بنای ۶ خط را در نظر داشت و امروز یک خط را در نظر دارد و کاهش هفت کیلومتری که خود جای سوال و پیگیری است.

 

نکته اساسی در نیاز مرکز استان البرز به یک مترو شهری شفافیت مطالب حقوقی و مالی و ورود نمایندگان مجلس شورای اسلامی البرز است که طی این مدت در خصوص تحقق این امر چه کرده اند و چرا امروزه مترو درون شهری کرج از ۶ خط ابتدای طرح به یک خط رسیده است و آن ۱۶ کیلومتر به هفت کیلومتر مسیر مترو، تقلیل یافته است؟

 

آن چنان که ظرفیت کلانشهر کرج و دیگر شهرهای صنعتی استان البرز نشان می دهد تا چندی دیگر شاهد وفور جمعیتی بیش از این خواهیم بود و این مهم مسأله ای نیست که به راحتی بتوان از آن عبور کرد.

 

گسترش شبکه مترو درون شهری کرج از اوائل دهه ۸۰ مطرح شده است و در مهرماه سال ۸۲ در قالب ۶ خط برای کلانشهر کرج مصوب شد. سال ۸۴ کلنگ احداث آن بر زمین خورد تا در سال ۱۳۸۹ شاهد بهره مندی آن باشیم و امروز قریب ۱۳ سال از اجرای طرح می گذرد و وقت آن رسیده است که مسئولان امر، واقعیت را به مردم بگویند.

 

 

کد خبر 797651

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha