آخرین خبرها از روند تطبیق احزاب با قانون جدید/۱۰ تیر اعلام  اسامی نهایی

قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی ۲۷ آبان ماه ۹۵ برای اجرا به وزارت کشور ابلاغ شد و پس از آن احزاب موظف شدند خود را با این قانون تطبیق دهند و بر این اساس ۱۰ تیر اسامی احزاب از سوی وزارت کشور اعلام می شود.

به گزارش خبرنگار احزاب خبرگزاری شبستان، رئیس جمهوری کشورمان 27 آبان ماه 95 قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی را برای اجرا به وزارت کشور ابلاغ کرد. در متن این ابلاغیه آمده است: در اجرای اصل یکصد و بیست و سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به پیوست «قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی» که در جلسه علنی روز یکشنبه 4/11/1394 مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 8/8/1395 از سوی مجمع تشخیص مصلحت نظام موافق با مصلحت نظام تشخیص داده شده و طی نامه مورخ 22/8/1395 مجلس شورای اسلامی واصل گردیده، جهت اجرا ابلاغ می گردد.

https://cdn.mashreghnews.ir/old/files/fa/news/1395/8/27/thumb/thm_665_1947453_929.jpg

بنابراین گزارش، این قانون از تاریخ لازم الاجرا شدن جایگزین قانون «فعالیت احزاب، جمعیت‌ها و انجمن‌های سیاسی و صنفی و انجمن‌های اسلامی یا اقلیتهای دینی شناخته‌شده»، مصوبه 1360/6/7 مجلس شورای اسلامی شد و احزاب و تشکل های سیاسی باید خود را با آن تطبیق دهند.

 

قانون جدید احزاب با قانون فعالیت احزاب، جمعیت‌ها و انجمن‌های سیاسی و صنفی و انجمنهای اسلامی یا اقلیتهای دینی شناخته‌شده  تفاوت هایی دارد اول اینکه در قانون جدید درعنوان آن، جمعیت‌ها، انجمن‌های صنفی و انجمن‌های اسلامی حذف شده است و زمانی که ماده‌ قانون را بررسی می‌کنیم اشاره‌ای به این تشکل‌ها نشده است.

 

ویژگی دیگری که در قانون جدید وجود دارد اصطلاحاتی است که در فصل اول تعریف شده است همچنین قوانین و تبصره‌ها جزئی‌تر بررسی شده است از این رو قانون مصوب 1360 شامل 19 ماده، 9 تبصره در 2 فصل است و قانون جدید شامل 23 ماده و 48 تبصره در 3 فصل است.

 

در فصل دوم قانون جدید با عنوان تأسیس حزب، شرایط و ضوابط تأسیس حزب به‌صورت کامل شرح داده است در حالی که در قانون مصوبه سال 1360 شرایط کلی وجود داشته اما در قانون جدید حتی برای هیئت مؤسس هم شرایط مشخصی وجود دارد.

 

در قانون جدید، کمیسیون ماده 10 از نماینده دادستان کل کشور، نماینده رئیس قوه قضاییه، یک نماینده از میان دبیران کل احزاب ملی و یک نماینده از میان دبیران کل احزاب استانی دارای پروانه فعالیت، معاون سیاسی وزارت کشور، دو نماینده به‌انتخاب مجلس از بین نمایندگان داوطلب، تشکیل می‌شود در حالی که احزاب نماینده‌ در کمیسون ماده 10 قانون قدیم احزاب نداشته‌اند، البته این نمایندگان احزاب هم حق رأی ندارند.

 

این گزارش می افزاید: پس از آن تکاپوی احزاب برای تطبیق خود با قانون جدید آغاز شد چرا که احزابی که این تطبیق را انجام ندهند قانونا نمی‌توانند فعالیت سیاسی داشته باشند و برای فعالیت باید مجدد تقاصای تاسیس دهند و بر این اساس تا پایان سال 97 در پی اعلام خبر تطبیق اساسنامه ۹۸ حزب با قانون جدید احزاب از سوی سخنگوی وزارت کشور، لیست این احزاب از سوی سید‌سلمان سامانی منتشر شد.

https://static2.ilna.ir/servev2/XKZyAosRjnge/RL54z_netUE,/2ca32376-3f64-4100-b0e2-e1de0d4d8ca8.jpg

ابتدای اردیبهشت ماه سال جاری در راستای اجرای این قانون دفتر نمایندگی احزاب در کمیسیون ماده 10 احزاب با صدور اطلاعیه‌ای 14 خرداد را پایان مهلت تطبیق احزاب با قانون جدید احزاب اعلام کرد و تصریح کرده بود: «نظر به اتمام فرصت مهلت قانونی تطبیق احزاب با قانون جدید تا مورخ 14خرداد سال جاری بر اساس مصوبه کمیسیون ماده 10 قانون احزاب و با توجه به تماس برخی احزاب و سوال در خصوص تطبیق با قانون جدید بدینوسیله گردش کار امور به شرح ذیل اعلام شده است:

 

1- ابطال کلیه مرام نامه و اساسنامه

قبلی حزب و تنظیم مجدد اساس نامه و مرام نامه طبق ماده 22 قانون فعلی احزاب که چارچوب جدید آن از دفتر سیاسی وزارت کشور یا دفتر نمایندگان احزاب در کمیسیون ماده ده قانون احزاب قابل دریافت است.

 

2- آگهی دعوت به برگزاری کنگره عادی و کنگره فوق العاده در روزنامه کثیر الانتشار قبل از دو هفته از تاریخ برگزاری کنگره.

 

3- ارسال نامه به وزارت کشور جهت اعلام برگزاری کنگره و درخواست اعزام ناظر وزارت کشور در کنگره.

 

4- حضور حداقل نصاب در کنگره بر اساس قانون احزاب 300 نفر برای حزب ملی و 200 نفر حزب استانی.

 

5- دستور کار کنگره عادی و فوق العاده:

1- بررسی گزارش مالی حزب.

2- تطبیق اساس نامه و مرام نامه بر اساس ماده 22 قانون احزاب.

3- انتخاب شورای مرکزی و بازرس.

 

6- تنظیم صورتجلسه هیات رئیسه کنگره و ناظر وزارت کشور و ارسال آن به دفتر سیاسی یا اداره سیاسی وزارت کشور.

 

7-  ارسال گزارش مالی و بودجه حزب که مصوب شورای مرکزی جدید می باشد به دبیر خانه کمیسیون ماده 10قانون احزاب.

 

8- در صورت نداشتن سوابق امنیتی و قضایی و کیفری اعضای منتخب شورای مرکزی و بازرسان کنگره حزب در کمیسیون ماده ده قانون احزاب یکی از شاخص های تسریع در تایید و تمدید پروانه حزب می باشد.

 

9- تاسیس دفاتر حزب در 11 مرکز استان و ارسال تاییدیه فرمانداری شهر به وزارت کشور و دبیر خانه کمیسیون ماده ده قانون احزاب.

 

10- اعضای کمیسیون ماده 10 قانون احزاب:

1-  دو نماینده مجلس شورای اسلامی (خانم مافی و آقای میرزایی نکو).

2- نماینده دادستان کل کشور.

3- نماینده رییس قوه قضاییه.

4- نماینده وزارت اطلاعات.

5- معاونت سیاسی وزارت کشور و مدیرکل سیاسی و رییس اداره سیاسی.

6- دو نماینده منتخب از احزاب (آقایان: کمالی و تبرائی).

 

11- اساس نامه و مرامنامه احزاب متحد شکل است و براساس چارجوب جدید قانون می باشد و تغییرات شکلی و محتوایی ندهید.

 

با رسیدن پایان مهلت قانونی تطبیق احزاب با قانون جدی مجدد زمان آن تمدید شد و بنا به گفته مدیرکل سیاسی وزارت کشور تا دهم تیر تمامی احزاب دارای پروانه اعلام می شوند و از این تاریخ به بعد، فعالیت سیاسی و انتخاباتی احزابی که شرایط خود را تطبیق نداده‌اند، غیرقانونی خواهد بود.

 

«حمید ملانوری» در این باره به ایسنا گفته است: «در کمیسیون ماده ۱۰ احزاب تاکنون ۱۰۵ حزب را که شرایط خود را با قانون جدید احزاب تطبیق داده‌اند به خانه احزاب معرفی کرده‌ایم. ۱۰ حزب هم در حال طی کردن فرآیند تطبیق خود هستند که در ارائه مدارک خود یا برگزاری مجمع عمومی نواقصی داشتند که به آنها اطلاع داده‌ایم این نواقص را رفع کنند.»

 

 

بنابر گزارش شبستان، احزابی که دارای پروانه فعالیت بوده و خود را با شرایط قانون جدید احزاب تطبیق داده باشند می‌توانند با اسم و برند خود فعالیت انتخاباتی داشته باشند.  

 

یادآور می شود: پایان خرداد آخرین زمان برای تکمیل پرونده احزاب بود البته مجمع عمومی یک حزب هم در اول تیر برگزار می‌شود و بعد از آن دیگر هیچ مدرکی از احزاب برای تطبیق با قانون جدید احزاب پذیرفته نمی شود و بعد از این تاریخ احزابی که شرایط خود را تطبیق نداده‌اند برای فعالیت سیاسی باید تقاضای تأسیس جدید ارائه کنند و نمی‌توانند با برند قبلی فعالیت کنند و فعالیت آنها در این شرایط غیر قانونی است./

 

 

کد خبر 797505

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha