خبرگزاری شبستان- همدان- عید فطر یکی از دو عید بزرگ در سنت اسلامی است که درباره آن احادیث و روایات بیشمار وارد شده است. مسلمانان روزه دار که ماه رمضان را به روزه داری به پا داشته و از خوردن و آشامیدن و بسیاری از کارهای مباح دیگر امتناع ورزیده اند، اکنون پس از گذشت ماه رمضان در نخستین روز ماه شوال اجر و پاداش خود را از خداوند می طلبند، اجر و پاداشی که خود خداوند به آنان وعده داده است.
مسلمانان پس از یک ماه روزه و عبادت پروردگار، چشم به راه این روز بزرگ هستند و با برپایی آیین های خاص این روز، به اصطلاح ماه رمضان را بدرقه می کنند. در این روز، روزه حرام است و این روز نماز مخصوصی دارد که اکثر مسلمانان نماز عید فطر را به جماعت می خوانند.
رفتن به امامزادگان و زیارت اهل قبور
در استان همدان مردم اعتقاد دارند که شب عید فطر همه اعضای خانواده باید در کنار هم باشند و با هم افطار کنند. افرادی که در شهر زندگی می کنند در روز عید به روستای محل تولد خود می روند و نزد خانواده و پدر و مادر خود می روند و این روز را در کنار هم جشن می گیرند.
همدانی ها در روز عید فطر هم نماز عید فطر به جا میآورند و با دادن فطریه به یاری نیازمندان میشتابند. آنها همچنین پس از نماز به دیدار خانوادههایی که به تازگی عزادار شده اند میروند و به آنها تسلیت میگویند.
یکی دیگر از نشانه های عید فطر رفتن به زیارت اهل قبور و امامزادگان و بقاع متبرکه است مردم با جمع شدن در این اماکن نذورات خود را پخش می کنند.
پخت عداهای سنتی و شیرینی های محلی
پخت غذاهای سنتی و شیرینیهای محلی به مناسبت نخستین سالگرد فرد متوفی خانواده و توزیع آن در بین افراد مستمند از دیگر آداب و رسوم مردم همدان در روز عید سعید فطر می باشد.
نگاه كردن بهآیینه و فرستادن صلوات بر محمد و آل محمد (ص) بعد از رویت هلال ماه هنوز هم به عنوان یك رسم در بین پیرمردان استان، مرسوم است.
یک استاد حوزه و دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار شبستان در همدان گفت: مؤمنانی که در ماه مبارک رمضان، برای رضای خداوند روزه گرفتهاند، در روز عید سعید فطر منتظر دریافت پاداش هستند
حجت الاسلام نقوی با تبیین معنی واژه افطار که در روایات به آن در روز عید سعید فطر به صورت مؤکد و صریح اشاره شده است، عنوان کرد: واژه «افطار» از «فطور» اخذ شده و فطور بهمعنای خوردن و نوشیدن است و در این راستا شایسته است مؤمنان که یک ماه با عبادات و طاعات خالصانه در ضیافت الهی شرکت کردهاند، در جشن مهمانی ماه خدا شرکت و از نعمات آن بهره ببرند
وی افزود: پرتوی از فضای معنوی ماه مبارک رمضان و تلاشهای مؤمنان برای بندگی کردن در این ماه موجب میشود به یک زندگی نوین دست بیابند و به همین دلیل این زندگی را میتوان بازگشت به خویشتن نامید.
این استاد دانشگاه افزود: بر اساس استنباطی که از روایات گوناگون به دست آمده؛ روز عید فطر، روز تولد دوباره انسانهای مؤمن است بنابراین هر چه اعمال نیک، تقوا و پرهیزکاری انسان بیشتر باشد، در روز عید به خدا نزدیکتر و عطر و بوی عید برای او دلپذیرتر است.
وی با عنوان اینکه عید فطر زمان شکفتن گلهای ایمان در دل و جان انسان است، گفت: این عید تحفه خداوند به مؤمنانی است که با سلاح روزه به غبارروبی خانه دل پرداختهاند.
نظر شما