به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران با تولید ۹۳ درصدی از مجموع تولید جهانی در مقام نخست تولید زعفران در جهان قرار دارد. کشورمان با متوسط تولید ۹۰ تا ۹۳ درصد از مجموع تولید جهانی زعفران (بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن در سال) در این زمینه مقام اول را داراست. اسپانیا با تولید متوسط ۲۵ تن، مقام دوم و کشورهای هندوستان، جزایر اسپرون روسیه، سنگاپور، مالزی، ژاپن، تایوان، چین، فرانسه، ایتالیا، آلمان، استرالیا و یونان با تولید متوسط ۲۵تن، مجموعاً مقام سوم را به خود اختصاص میدهند.
بر اساس آمار گمرك ايران بیشترین حجم صادرات زعفران ایران به ترتیب اولولیت به کشورهای امارات متحده عربی، اسپانیا، چین، عربستان سعودی، هند، سوئد، هنگ کنگ، ایتالیا، تایوان و قطر است و در حال حاضر به پنج قاره و 46 نقطه از جهان زعفران صادر می شود. همچنین براساس آمار ۱۲ ماهه گمرک در سال ۹۷ صادرات زعفران نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۴ درصد رشد داشته است و در خصوص صادرات امسال، گمرک آماری ارائه نکرده است که بتوانیم نسبت به مدت مشابه سال قبل آن را مقایسه کنیم.
بنابراین گزارش با این وجود بر اساس شواهد موجود حجم صادرات زعفران نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده است صادراتی که به دلیل افزایش تولید این محصول در کشور بوده است و حالا با توجه به شرایط مساعد اقلیمی پیش بینی میشود که تولید زعفران به ۵۰۰ تن برسد.
در این رابطه نایب رئیس شورای ملی زعفران به ایسنا گفته است: «خوشبختانه بارندگیهای اخیر سبب شده که علفهای زعفران تا یک الی یک متر و 20 سانتیمتر رشد و کاملا سبز است به همین دلیل با توجه به شرایط جوی خوبی که امسال وجود داشته، در سال 98 حدود 500 تن زعفران را به راحتی برداشت خواهیم کرد.»
«غلامرضا میری» در خصوص تاثیر تحریمها بر فروش و صادرات زعفران گفته است: «خوشبختانه تحریمها بر صادرات زعفران تاثیری نگذاشته است. مشکلاتی برای صادرکننده وجود دارد، به عنوان مثال برخی از ایرلاینها از ایران رفتهاند و برای ارسال بار با مشکلاتی مواجه شدهایم همچنین برای برگشت ارز نیز مشکلاتی وجود دارد اما این مشکلات را مدیریت میکنیم. بعد از تحریمها دیگر امکان صادرات به آمریکا وجود نداشت که در حال حاضر به طرق مختلف زعفران ایران به آمریکا صادر میشود. به طور کلی تحریمها هیچگونه کندی را در روند صادرات ایجاد نکرده بلکه میزان صادرات سال 97 نسبت به سال 96 حدود 14 درصد رشد داشته است.»
بنابراین گزارش، بر اساس برآورد سازمان جهاد کشاورزی حدود 400 تن تولید زعفران در استان خراسان رضوی در سال 97 وجود داشته که از این مقدار تولید برابر آنچه برداشت میشود 20 درصد مصرف داخلی و 80 درصد آن صادراتی است که از این مقدار در سال 97 از خراسان رضوی 250 تن و 405 کیلوگرم صادر شده است که ارزآوری آن 355 میلیون دلار بوده است. زعفران استان خراسان رضوی به 47 کشور صادر میشود و بیشترین صادرات به کشورهای امارت متحده عربی، اسپانیا، چین، هنگکنگ، هندوستان و افغانستان میشود.
یاداور می شود: هم اکنون قیمت هر کیلو زعفران دستهای ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار و زعفران سوپر نگین ۱۳ تا ۱۴ میلیون تومان است. همچنین قیمت هر بسته زعفران یک مثقالی ۵۰ تا ۷۰ هزار تومان است./
نظر شما