به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، ایران و ترکیه به دنبال توسعه مبادلات تجاری خود تعمیق روابط بانکی را در دستور کار قرار داده اند و بر این اساس اواخر فروریدن ماه دیداری بین رییس کل بانک مرکزی و سفیر ترکیه صورت گرفت. در این دیدار «عبدالناصر همتی» با اشاره به دیدارهای پیشین مقامات عالی رتبه دو کشور اعلام کرد: «ظرفیتهای تجاری و اقتصادی کشور ترکیه این موضوع را ایجاب می کند که فعالیت بانکهای ترکیه با تجار ایرانی تسهیل شود و با وجود اینکه در شرایط فعلی حجم مبادلات تجاری میان دو کشور از سطح مطلوبی برخوردار است اما با هدف ترسیم شده ۳۰ میلیارد دلار فاصله دارد و امیدواریم که در آینده نیز حجم مبادلات با توجه به توانمندیهای متقابل دو کشور بیش از پیش افزایش یابد.»
به دنبال تاکیدات دو کشور بر توسعه مناسبات بانکی چندی پیش سفیر ایران در ترکیه از همکاری دو کشور در ایجاد یک مکانیسم جدید مالی مقاوم دربرابر تحریم های آمریکا خبر داد.
«محمد فرازمند» در این خصوص گفته بود: «ما به ترکیه حجم زیادی گاز صادر میکنیم. این امر نیاز به توسعه بیشتری دارد. ما نیاز به مکانیسم جدیدی داریم که بخشهایی از آن هم اکنون در حال کار کردن هستند. میتوان یک سیستم مبادله ایجاد کرد تا به تجارت در ارزهای ملی منجر شود؛ ما در حال ایجاد یک بانک مشترک هستیم.»
وی اضافه کرده بود: «توسعه روابط تجاری دوجانبه، حق غیرقابل قبول کشورهاست و در این زمینه هیچ کار غیر قانونی صورت نگرفته است. این کار برای جلوگیری از تحریمهای آمریکا انجام نمی گیرد. ما نمیخواهیم قانون را دور بزنیم. با این حال، ایالات متحده علاوه بر تحریم ها، درگیر تروریسم اقتصادی است و با این کار، حقوق کشورهایمان را تحت تاثیر قرار میدهد.»
براساس این گزارش، ایجاد سازوکارهای جدید مالی، زمینههای تجارت دو جانبه را باوجود تحریمهای ضد ایران ایجاد میکند و در دنباله این مسیر قرار است ایران و ترکیه سیستم پرداخت با ارزهای ملی راهاندازی کنند تا دلاررا از مبادلات تجاری دو کشور حذف کنند.
طبق ترجمه ایبنا از اسپوتنیک؛ محمد فرازمند سفیر ایران در ترکیه در گفتوگو با شبکه تلویزیونی این کشور اعلام کرد: ایران و ترکیه به روی یک مکانیسم جدید معامله کار می کنند که دو کشور را در برابر فشار تحریم های آمریکا مقاوم می سازد.
وی ادامه داد: قرار است پول قرارداد گازی بین دو کشور با ارز دو کشور و غیر از دلار پرداخت شود.
سفیر ایران در ترکیه با متهم کردن دولت ترامپ در اعمال تحریم های اقتصادی آمریکاگفت: تمام دنیا پذیرفته اند که روابط کشورها باید بهبود یابد و در مبادلات تجاری ایران و ترکیه هیچ نقض تحریمی وجود نخواهد داشت. به گفته سفیر ایران در ترکیه بخشی از این ساز و کار در حال حاضر راه اندازی است.
وی گفت: باید یک ساز و کار مبادلات جدیدی را برای استفاده بیشتر از ارزهای ملی به جای دلار راه اندازی کنیم. بر اساس این گزارش میزان صادرات ترکیه به ایران در سال ۲۰۱۸ به میزان ۲.۴ میلیارد دلار بود و ایران هم در همین مدت ۶.۹ میلیارد دلار به ترکیه صادر کرده است./
نظر شما