«مسجد کچاوه» شاهدی بر تاریخ متلاطم الجزایر

«مسجد کچاوه» یکی از شاهکارهای معماری تاریخی الجزایر است که در دوره عثمانی ساخته شد و با ورود استعمار فرانسه تخریب و به کلیسا تبدیل شد و با خروج استعمارگران دوباره خود را بازیافت و به مسجد تبدیل شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از الجزیره، مسجد تاریخی «کچاوه» از مشهورترین مساجد الجزایر و الجزیره پایتخت این کشور است که به دست عثمانی ها ساخته شد و استعمارگر فرانسه آن را ویران کرد، اما همچنان این مسجد شاهد رویدادهای بسیاری در این کشور است.

«حسن پاشا» مسجد کچاوه را در سال 1792 در زمان وابستگی الجزایر به دولت عثمانی بنا نهاد. نامگذاری آن به زبان ترکیه ای برمی گردد و به زبان عربی «العنزة» معنی می شود. اطلاق این اسم به این مسجد به دلیل بازاری است که در میدان مقابل این مسجد قرار داشت. بعدها نام این میدان به میدان شهداء تبدیل شد.

مسجد کچاوه باویژگی های عمرانی عربی و اسلامی متمایز شده است و نقش و نگارها بر دیوارهای خارجی آن پوشانده شده است که در برابر میدان شهدا قرار دارد و زیبایی استثنایی و متمایزی دارد.

هنگام اشغالگری فرانسه در سال 1830 از این مسجد به عنوان انبار سلاح و منزل رووسای اسقف ها استفاده می شد تا در سال 1844 از سوی ژنرال « روفیگو» فرمانده عالی نیروهای فرانسه تخریب شد. تخریب این مسجد پس از آتش زدن قرآن ها موجود در آن رخ داد.

این ژنرال فرانسوی، مسجد کچاوه را به اسطبل تبدیل کرد و تلاش کرد تا به هرآنچه مرتبط به شریعت اسلام است، ضربه بزند و فرهنگ عربی اسلامی و امازیغی الجزایری ها را نابود کند.

پس از آن  این ژنرال فرانسوی تصمیم گرفت تا مسجد جامع کچاوه به کلیسا تبدیل کند. ساکنان الجزیره پایتخت الجزایر نسبت به این اقدام به پاخواستند و آن را هتک حرمت به دین اسلام دانستند. به همین دلیل بیش از چهار هزار الجزایر داخل مسجد به منظور دفاع از آن تحصن کردند، اما روفیگو در کشتن آنها درنگ نکرد و آنها را در میدان الشهداء به زنجیر کشید و این جمله مشهور را گفت که " باید زیباترین مسجد این شهر را به معبد مسیحیان تبدیل کنیم".

پس از تخریب این مسجد و ارتکاب جنایت های شنیع، کلیسایی به نام «سنت فلیپ» تاسیس کرد تا مسیحیان نخستین نماز خود را در شب عید میلاد 24 دسامبر 1844 در آن ادا کردند. «ملکه امیلی» همسر «لویز فیلپ» هدایای گرانبهایی را به این کلیسای جدید فرستاد. پاپ «گریگور شانزدهم» نیز مجسمه هایی را از قدیسین را ارسال کرد.

این کلیسا تا زمان استقلال الجزایر از فراسنه در سال 1962 باز بود تا اینکه دوباره به مسجد و به یکی از نماد های استقلال این کشور تبدیل شد. در این مسجد نخستین نمازجمعه پس از استقلال در پنجم جولای 1962 میلادی ادا شد و «البشیر الابراهیمی» خطیب مشهور الجزایر و یکی از موسسان جمعیت علمای مسلمان الجزایر به عنوان خطیب این مسجد شد.

مسجد کچاوه به عنوان یک قلعه علمی به شمار می آید که مردم را با مضامین دین اسلام آشنا می کند. فعالیت های این مسجد در طول ماه مبارک رمضان افزایش می یابد. هر جمعه پس از نماز عصر، نشست هایی را علمای بزرگ الجزایر برای بررسی ضرورت شناخت امور دینی برگزار می کند. علاوه براین برنامه سالیانه ای برای حفظ قرآن خردسالان و زنان برگزار می شود.

باگذشت زمان این مسجد همچنان تاریخ خود را حفظ کرده است و با پیچیدگی های زمان مباره می کند. آژانس همکاری و هماهنگی ترکیه«تیکا» با همکاری موسسه ها و علمای آثار باستانی الجزایر به بازسازی این مسجد برای بازگرداندن جایگاهش به عنوان شاهکار معماری تاریخی اقدام کرد. این اقدام نزدیک به سه سال ادامه داشت و در فوریه 2018 میلادی دوباره بازگشایی شد.

کد خبر 796378

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha