به گزارش خبرنگار شبستان نشست «حریم خصوصی بازیگران و مطبوعات» به همت «بانیفیلم» در سرای روزنامهنگاران ایران واقع در هجدهمین نمایشگاه بینالمللی مطبوعات و خبرگزاریها با حضور فریدون جیرانی، داوود رشیدی، کامبیز دیرباز برگزار شد. اجرای این برنامه را مسعود داوودی، سردبیر بانی فیلم به عهده داشت.
آسیبشناسی رابطه اهالی سینما و مطبوعات و دیگر رسانهها و تاکید بر ضرورت رعایت اخلاق از سوی رسانهها و مراقبت از سوی بازیگران از مواردی مطرح شده در این برنامه بود.
در ابتدای این نشست داوود رشیدی با بیان اینکه زندگی خصوصی و اجتماعی بازیگران از یکدیگر جدا نیست، گفت: حتی زندگی خصوصی بازیگران هم مربوط به جامعه است. یک بازیگر نمیتواند مثل مردم عادی باشد، مثلا هنگام رانندگی دعوا کند و با بد لباس بپوشد، بلکه بازیگر باید مراقب زندگی خصوصی خود باشد و حتی در بدترین شرایط روحی بتواند با لبخند و آغوش باز با مردم روبهرو شود.
رییس انجمن بازیگران تاکید کرد: سینما و تئاتر از دو قطب هنرمند و تماشاچی تشکیل شده و هر کدام حذف شود دیگری وجود نخواهد داشت.
در این بخش از نشست فریدون جیرانی با بیان اینکه کنجکاوی درباره زنگی بازیگران همواره وجود داشته و همه میخواهند بدانند بازیگر در یک خانواده چطور است به دوران نوجوانی خود رجوع کرد و گفت: من در سنین نوجوانی دنبال این بودم که مثلا فردین زن دارد یا نه، چند بچه دارد؟ و حتی اولین بار که مجله «فیلم و زندگی» عکس فردین و همسرش را چاپ کرد عکس را نگه داشتم.
او با بیان این که در ایران هنرمند با خانواده معنا میدهد تصریح کرد: وقتی فردین در مصاحبهای گفت من اهل خانواده هستم و دنبال چیز دیگری نیستم برای علاقمندان او جالب بود و دانستند که چه مرامی دارد.
مجری برنامه «هفت» با تاکید بر اینکه جامعه ما یک جامعه اخلاقی است اظهار کرد: کنجکاوی طبیعی مردم درباره زندگی خصوصی بازیگران وظیفه این هنرمندان را سنگین میکند تا زندگی خانوادگی را طوری اداره کنند که وقتی علاقمند به خانواده او میرسد همچنان نسبت به بازیگر احساس خوبی داشته باشد.
جیرانی در بخش دیگری از سخنان خود اوج و فرود تعامل بازیگران با رسانه را بررسی کرد و گفت: وقتی در دهه پنجاه به حاشیههای بازیگران دامن زده شد، جدایی بین بازیگران، رسانه و مردم رخ داد. دهه شست هم شرایط برای بازیگر فراهم نبود، مطبوعاتی هم نبود که بازیگری چهره شود، اما در دهه هفتاد با فیلم «عروس» از یک سو و ظهور بازیگرانی مانند عربنیا از سوی دیگر بار دیگر سینما مطرح شد و اواسط دهه هفتاد مطبوعات به چهره های سینمایی پرداختند.
او در این بخش درباره آسیب شناسی رابطه اهالی سینما و مطبوعات چنین گفت: یک سری از مطبوعات هم بر اساس تمایل علاقمندان سراغ زندگی بازیگران رفتند، اما برخی دچار افراط و تفریط شدند و راه درستی نرفتند.
جیرانی با اشاره به ضرورت توجه مضاعف بازیگران به داشتن زندگی سالم، خاطرنشان کرد: جستوجو درباره زنگی بازیگر طبیعی است، اما اشکال وقتی ایجاد میشود که هنرمند نداند رسانه به دنبال اطلاعات خانوادگی اوست و مراقب زندگی خود نباشد.
کامبیز دیرباز که با نسبت دادن تاخیر حضور خود در نشست به نام فامیلش، یعنی «دیر»باز باعث خنده حضار شد، با اشاره به اینکه هم در زمان مجردی و هم متاهلی حضور در سینما را تجربه کرده است، سخنان جیرانی را این طور ادامه داد: زندگی همکاران همیشه حتی برای من هم جذاب بوده و این جذابیت مسئولیت بازیگر را سنگین میکند. زندگی سالم یک هنر پیشه روی بازی او هم تاثیر میگذارد و من این را در طول ده سال سابقه کاری، تجربه کردهام.
داوود رشیدی نیز با بیان سه محور وظیفه مردم، هنرمند و رسانه را درباره حریم خصوصی اهالی سینما تبیین کرد و گفت: باید دو قطب بازیگر و تماشاچی به یک تعامل درست برسند، به این ترتیب که تماشاچی نباید زیاد کنجکاوی کند، رسانه هم نباید برای دلایل مانند فروش بیشتر به دروغ و یا حتی راست به زندگی خصوصی بازیگر بپردازد، ضمن اینکه بازیگر هم باید مراقب زندگی خانوادگی خود باشد.
وقتی این سوال که «تفاوت زندگی بازیگران نسل قدیم و جدید در چه بوده که آن نسل ترس کمتری نسبت به افشای اطلاعات خصوصی خود داشته و نسل امروز از فاش شدن آن هراس دارد؟» مطرح شد؛ رشیدی با تاکید مجدد بر اینکه اشتیاق مردم برای دانستن درباره زندگی بازیگر طبیعی است گفت: این طور نیست که نسل قدیم هم همیشه آمادگی مصاحبه داشته و یا دارد، ضمن اینکه گاهی اهالی رسانه سوالهایی میپرسند که اصلا به ما و حوزه کاری ما مربوط نیست.
او در این خصوص مسایلی را که شائبههای سیاسی دارد، مثال زد.
جیرانی اما تفاوت در نحوه تعامل نسل قدیم بازیگران و نسل جدید آنها را با رسانه به خصوص در مسایل خانوادگی به شرایط کنونی حاکم بر مطبوعات مرتبط دانست و اظهار کرد: نگاه نسل جدید نگاه شرایط حاکم بر مطبوعات است که امروز کمی غیرطبیعی است. نسل قدیمی تربیت شده یک شرایط طبیعیتری است و یاد گرفته چگونه تعامل کند، اما برای نسل جدید کمی حرف زدن سخت است.
دیرباز که خود از بازیگران نسل جدید محسوب میشود با بیان استعارهای دلیل تفاوت نسل خود و نسل گذشتهرا در مواجه با افشای اطلاعات خانوادگی این طور تشریح کرد: وقتی ظرف بازیگر پیش از بزرگ شدن او پر شود این اتفاق میافتد. میان معروف بودن و محبوبیت فاصله زیادی است و میان محبوبیت تا ماندگاری فاصله خیلی بیشتر است.
این بازیگر سینما سپس با ذکر بازیگران پیشکسوت چون محمدعلی کشاورز، داوود رشیدی، عزتالله انتظامی و... تاکید کرد: متاسفانه میان اهالی سینما فقط به تعداد همین افراد محبوب و ماندگار زندگی سالم وجود دارد.
در ادامه جیرانی سخنان دیرباز را چنین تصحیح کرد: اگر زنگدی یکسری هنرپیشههای جوان قابل قبول نیست، این فقط به بازیگر مربوط نمیشود، بلکه بیثباتی امروز در زندگی همه اقشار جامعه وجود دارد، اما چون بازیگر دیده میشود، آمار بیشتری از این جامعه در اختیار مردم قرار میگیرد.
در ادامه این نشست یکی از حضار از رییس انجمن بازیگران خواست تا در مورد اقدام این انجمن درباره اظهارات اخیر سلحشور درباره زنان سینمای ایران سخن بگوید که رشیدی گفت: در شورای مرکزی انجمن بازیگران به این نتیجه رسیدیم که اگر بخواهیم در رسانهها و مطبوعات پاسخ این اظهارات را بدهیم کاری شبیه همان کار انجام شده، به همین دلیل وکیل گرفتیم، ادعانامهای درباره اهانت به بازیگران زن تنظیم و تسلیم دادگاه کردیم که در حال بررسی است و تا دو، سه روز آینده دادگاه آن تشکیل میشود.
مسعود داوودی، نیز با بیان اینکه سلحشور اظهارات خود را در دو نوبت تکذیب کرده و گفته عبارات منتشر شده درست نبوده، از حضار خواست بحث را به بیراهه نبرند، ضمن اینکه درباره سلحشور گفت: البته ایشان هم دیدگاه خاصی دارند.
سردبیر بانیفیلم همچنین تاکید کرد: شرایط سینمای ایران خیلی شرایط محکمی نیست و بهتر است با این حرفها این شرایط را بدتر نکنیم.
در این جلسه همچنین حضار از دیرباز خواستند که او دیگر پیشنهاد بازی در کارهای سلحشور را نپذیرد.
این سوال و جوابهای آخر جلسه باعث شد تا نشست زودتر از آنچه پیشبینی میشد به پایان برسد.
پایان پیام/
نظر شما