به گزارش خبرنگار شبستان، اسحاق صلاحی، رییس کتابخانه ملی در نشست خبری با بیان این مطلب که این کتابخانه به شیوه هیئت امنایی اداره می شود، گفت: کتابخانه می تنها نهادی است که ییس جمهور در هیئت امنای آن عضویت دارد و در کنار او دو نخبه و وزرای آموزش و پرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز عضو هیئت امناء هستند.
وی با اشاره فعالیت شورای عالی اسناد که بدون نظارت آن امکان امحای هیچ سندی وجود ندارد، اظهار کرد: این شورا با حضور شخصیت های عالی همچون وزیر امور خارجه یا نماینده او و معاون منابع انسانی ریاست جمهوری یا نماینده او که از مجرایی قانونی تصمیم گیری می کنند و تنها با تصمیم آنها امکان حفظ یا ا محای اسناد وجود دارد.
صلاحی با بیان این مطلب که چهار معاونت کتابخانه، اسناد، آموزش و پژوهش و پشتیبانی و امور استان ها و مجلس در این کتابخانه فعالیت می کنند، تصریح کرد: یکی از وظایف کتابخانه ملی این است که از تمامی مکتوبات نسخه ای را نگهداری و از وجود آن به جامعه اطلاع رسانی کند و این از وظایف اصلی کتابخانه ملی است که اساسنامه هر دو حوزه فعالیتی آن یعنی اسناد و کتابخانه مصوب مجلس شورای اسلامی است.
رییس سازمان اسناد و کتابخنه ملی جمع آوری تالیفات حوزه های اسلام و انقلاب را ضرور دانست و بیان کرد: باید توجه داشت که کتابخانه ملی در ممیزی محتوای کتب نقشی ندارد بلکه برای تمامی تالیفات مکتوب فیپا صادر می کند و ممیزی محتوای کتب را به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی واگذار می کند.
وی ادامه داد: هر مولف باید دئ نسخه از تالیف خود را پس ازا نتشار در اختیار کتابخانه ملی قرار دهد و به ازای هر 500 نسخه نیز یک جلد را در اختیار این کتابخانه بگذارد که کتابخانه ملی نیز اضافات این کتب را در اختیار کتابخانه های شهور همچون کتابخانه آیت الله نجفی مرعشی، مجلس شورای اسلامی و آستان قدس رضوی قرار می دهد.
اسحاقی با بیان این مطلب که پرهیزی از تاخیر و تعلل در صدور فیپا برای کتب نیز از جمله رویکردهای اصلی این کتابخانه است، عنوان کرد: پیش از این فیپا طی 3 تا 6 روز برای کتب صادر می شد اما اکنون این مدت به 2 تا 4 روز کاهش یافته و با تلاش های کتابخانه ملی سیستم مجازی صدور فیپا تا پایان سال راه اندازی می شود تا این کار را یک روزه انجام دهد.
وی با اعلام عدم فهرنویسی یم کیلیون و 500 هزار جلد کتاب ابراز کرد: این امر به دلیل خروج نیروی انسانی از کتابخانه ملی رخ داده است اما ما می کوشیم با اضافه کاری نیروی انسانی موجود و نیز استفاده از مدل برون سپاری این کار به تاخیر افتاده را انجام دهیم.
اسحاقی از اتمام فهرست نویسی تمام کتبی که در فهرست ها جای نگرفته اند تا پایان سال 91 خبر داد و عنوان کرد: کتابخانه ملی تا پایان سال 92 آنچه ا عملیات فیپا ناتمام مانده است را به پایان می رساند و نیز درپی دیجتال کردن محتوای تمامی تالیفات در قالب طرح حرم است البته در این طرح موانع قانونی یعنی حق مالیکت معنوی مولف رعایت می شود و تلاش است تا از طریق مصوبه مجلس بتوان موانع اینچنین را برطرف کرد.
وی درج کتب در سایت کتابخانه ملی را سازوکاری انگیزشی در جذب مخاطب برای خرید کتاب معرفی کرد و افزود: هم اکنون درج نسخ خطی در پایگاه اطلاع رسانی کتابخانه در پروژه ای یک ساله در حال انجام است و از مجموع 34هزار نسخه خطی، 14 هزار نسخه فهرست نویسی شده است.
اسحاقی از آغاز فهرست نویسی 28 هزار جلد کتاب سربی خبر داد و گفت: خدمت رسانی آن لاین به مخاطبان از رویکردهای اصلی کتابخانه ملی است از طرفی به منظور اطلاع رسانی سریع و بهنگام به مخاطبان و علاقه مندان نرم افزار "اندرویه" نیز برای ارسال اطلاعات از طریق تلفن همراه در دست تدوین می شود.
رییس کتابخانه ملی اعلام کرد: این کتابخانه چهارمین کتابخانه داری شیفت شب در جهان و سومین کتابخانه جهان است که از طریق نرم افزار تلفن همراه اطلاع رسانی می کند علاوه بر این به عنوان وظیفه ای قانونی حفظ نشریات و مطبوعات را نیز عهده دار است.
وی با اشاره به برگزاری نشست های خبری این کتابخانه هر دو هفته یکبار اظهار کرد: کتابخانه ملی برای هفته کتاب و کتابخوانی برنامه های متنوعی را تدارک دیده است که برگزاری همایش ملی "مبانی نظری و فلسفی کتابداری و اطلاع رسانی" از مهمترین این برنامه ها است که در تاریخ 22 آبان برگزار می شود و در حقیقت خروجی کرسی های آزاداندیشی محور اصلی آن است.
اسحاقی از برگزاری همایش بین المللی مبانی نظری و فلسفی کتابداری و اطلاع رسانی خبر داد و بیان کرد: این همایش با نتاج بدست آمده از همایش ملی سال آینده همزمان با هفته کتاب و کتابخوانی برگزار می شود چراکه در غرب که علم بر دیدگاه پوزیتیوستی استوار است مسائلی همچون خداوند و ملائکه و نیز علوم انسانی در طبقه بندی علم جای نمی گیرند و تنها آن دسته از علومی که به محک تجربه آزمایش شوند در دست بندی علمی جایی را به خود اختصاص می دهند.
وی با بیان این مطلب که آخرین برنامه هفته کتاب و کتابخوانی 29 آبان برگزار می شود، عنوان کرد: این ویژه برنامه 29 آبان در مشهد مقدس برگزار می شود از 4 شخصیت برجسته که البته همگی آنها به دیار باقی شتافته اند تجلیل می شود علاوه بر ان در آینی جداگانه از 200 ناشر استان سیستان و بلوچستان تقدیر به عمل می آید.
اسحاقی درباره تعداد جلد کتاب و نسخی که هم اکنون در دست فهرست نویسی برای درج در پایگاه اطلاع رسانی قرار دارد، اعلام کرد: هم اکنون 22 میلیون و 300 هزار جلد کتاب، یک میلیون مناع غیر کتابی، یک میلیون اسناد کتابی و 227 میلیون برگ اسناد دولتی د سازمان اسناد و کتابخانه ملی نگهداری می شود که از این میان اطلاعات 2 و نیم میلیون کتاب، 25 میلیون برگ سند در حال برای درج در پایگاه اطلاع رسانی این کتابخانه در مرحله فهرست نویسی قرار دارد.
وی با بیان این مطلب که کتابخانه ملی دارای ماموریت های حاکمتی است، خاطرنشان کرد: ما به قضاوت آیندگان دربراه نوع فعالیت خود اهمیت می دهیم از این رو دست همکاری به سوی رسانه های دراز می کنیم تا در اطلاع رسانی ما را یاری کنند.
شایان ذکر است، نشست خبری رییس کتابخانه ملی دوشنبه، نهم ابان در سرای روزنامه نگاران هجدهمین نمایشگاه بین المللی مطبوعات و خبرگزاری ها نمایشگاه بین المللی مطبوعات برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما