راه شست‌وشوی روح و جسم از گناه/رهاورد رمضان برای سبک زندگی

یک استاد اخلاق با بیان اینکه نه تنها گناه بلکه عیب هم با سبک زندگی رمضانی و حمایت و کمک خدا از وجود ما رخت برمی‌بندد، گفت: انسان با پاک شدن از گناهان و عیوب به جایگاهی می‌رسد که آماده امتحان الهی می‌شود و در پرتوی این امتحانات رشد می‌کند.

حجت الاسلام والمسلمین «ابراهیم بهاری» در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان و در شرح دعای بیست و سومین روز از ماه مبارک رمضان، اظهار کرد: این دعا از ادعیه ای است که در مرتبه ای بالاتر قرار دارد. گرچه مرحوم شیخ عباس قمی در انتهای بیان این ادعیه در مفاتیح الجنان، آورده تقریضی دارد مبنی بر آنکه ممکن است برخی دعاها به نظر انتساب به روزی خاص، جابجا شده باشد و او تاکید دارد که وی دخل و تصرفی در بیان دعاهای روزهای ماه مبارک رمضان نداشته است. لذا بنابر این تذکر، بعید نیست دعای روز بیست و هفتم برای روز بیست و سوم رمضان باشد.

 

این استاد اخلاق با اشاره به فرازهای دعای روز بیست و سوم ماه رمضان بیان کرد: حضرت رسول(ص) بیان می دارند: «بسم الله الرحمن الرحیم؛ اللهمّ اغسِلْنی فیهِ من الذُّنوبِ وطَهِّرْنی فیهِ من العُیوبِ وامْتَحِنْ قَلْبی فیهِ بِتَقْوَى القُلوبِ یا مُقیلَ عَثَراتِ المُذْنِبین. خدایا بشوى مرا در این ماه از گناه و پاكم نما در آن از عیب‌ها و آزمایش كن دلم را در آن به پرهیزكارى دل‌ها اى چشم پوش لغزش‌هاى گناهكاران.»

 

وی اضافه کرد: عجیب آنکه پیامبر(ص) از خدا درخواست می کند که ایشان را چه جسمی و چه روحی شستشو بدهد تا اگر بعد از گذشت این ایام گناهی در ته وجود ما مانده پاک شده و طیب و طاهر شویم. این معلوم می کند که گناهان از بین رفته اند و شاید ذراتی باقی مانده که با شستن ملایم، آنها نیز اثرشان محو می شود. عبارت «وطَهِّرْنی فیهِ من العُیوبِ» نشان می دهد حضرت(ص) نه فقط پاک شدن از گناهان بلکه پاکی و بری شدن از عیب ها را نیز از خدا مسئلت می دارند؛ این یعنی نه تنها گناه بلکه عیب هم با سبک زندگی رمضانی و حمایت و کمک خدا از وجود ما رخت برمی بندد.

 

این استاد حوزه علمیه با اشاره به ادامه فرازهای دعا، ابراز کرد: حضرت رسول(ص) در ادامه بیان می کنند: «وامْتَحِنْ قَلْبی فیهِ بِتَقْوَى القُلوبِ» این یعنی انسان با پاک شدن از گناهان و عیوب به جایگاهی می رسد که آماده امتحان الهی می شود و در پرتوی این امتحانات رشد می کند. وقتی انسان گناهان را ترک کرد، دروازه های رشد به رویش باز می شود.

 

وی تاکید کرد: وقتی تقوای جسمی، روحی و فکری در انسان ایجاد شد، به جایی می رسد که گناهان صغیره و کبیره را کنار نهاده و حتی عیوب را از خود پاک می کند و هر روز درصدد اصلاح، روزآمدسازی و صیقل وجودی خویش برمی آید؛ اینجا است که با طهارت، عیوب هم از بین می رود چنان که زمانی به دلیل مسِ میت غسل می کنیم و در ادامه وضو می گیریم تا برای ورود به نماز طاهر شویم.

 

حجت الاسلام بهاری ابراز کرد: به عبارت بهتر، در ماه مبارک رمضان به جایی می رسیم که حتی در مخیله انسان فکر گناه وارد نمی شود. نقل است که شیخ انصاری گفت: من حتی فکر گناهم نکرده ام؛ و در برابر سوال و ابراز تعجب اطرافیان ادامه داد: همانقدر که خوردن کثافات در نظر شما مکروه و ناخوشایند است برای من گناه چنین است، چون به ماهیت آن پی برده ام.

 

وی با بیان اینکه رسول خدا(ص) چنین تقوایی را از خدا می خواهند، گفت: فرازهای کوتاه این دعا نشان می دهد دهه سوم ماه مبارک رمضان در سومین روز مرا به جایی رسانده که روزه ام چنین از آسیب ها مرا دور کرده است؛ خوش به حال آنان که عیوب مردم را ندیده و خوبی هایشان را برجسته می کنند و تعبیرشان از خوبی دیگران به قدری است که به خیرات بیشتر تشویق شان می کند.

 

حجت الاسلام بهاری در پایان خاطرنشان کرد: در انتهای دعا حضرت(ص) عرضه می دارد: «یا مُقیلَ عَثَراتِ المُذْنِبین» یعنی حتی اگر گناهی از ما سر بزند این تویی از آن چشم پوشی می کنی. روزهای ماه مبارک رمضان رو به پایان است باید اوج بگیریم و به عنوان عبد الهی در عالی ترین مقام خود را قرار بدهیم.

 

 

 

کد خبر 793652

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha