به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، مهمترین عناوین اخبار اقتصادی امروز (پنجم خرداد ماه) به شرح زیر است:
ایجاد انقلاب اقتصادی با عملیاتی شدن اصل ۴۴ قانون اساسی/ خصوصی سازی درحد شعار ماند
«مصطفی صفاری» شب گذشته (شنبه 4 خرداد) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما که با موضوع سرانجام اصل 44 قانون اساسی پخش شد با اشاره به اینکه اگر اصل ۴۴ قانون اساسی عملیاتی میشد یک انقلاب اقتصادی رخ میداد. در سال های گذشته نه تنها هیچکدام از بندهای اصل 44 اجرایی نشده بلکه بخشی به نام خصولتی ها هم پدیدار شدند.
این کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر اینکه اصل خصوصی سازی درحد شعار ماند و اجرایی نشد، گفت: قرار بود در آمدهای خصوصی سازی هم مغفول ماند قرار بود اصل 44 بعنون یک سیاست عرض اندام کند نه اینکه بخشی از در آمدهای دولت را تشکیل دهد و در دولت هزینه گردد.
وی در ادامه صحبت هایش با بیان اینکه کارگران شرکت های هپکو و هفت تپه همه از خصوصی سازی ناراحتند در تشریح دلیل ناراحتی آنها گفت: اصل 44 در این زمینه اجرا نشده و فقط بخش کسب درآمد و رد دین انجام شده است. در این شرکت رهاسازی به جای خصوصی سازی انجام شده است.
صفاری با اشاره به اینکه اهلیت در واگذاری ها ملاک نبود، ادامه داد: محور در این موضوع پول بوده و دستورالعمل مدونی برای اهلیت در واگذاری ها وجود نداشته است.
اهداف اصل ۴۴ قانون اساسی تا حد زیادی مغفول مانده است
«محمدهادی سجانیان» شب گذشته (شنبه 4 خرداد) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما درباره اقدامات انجام شده برای عملیاتی شدن اصل 44 قانون اساسی با تاکید بر اینکه اهدافی که درقانون وسیاست های کلی برای اصل 44 عنوان شده بود تا حد زیادی مغفول مانده است، گفت: آنچه درعمل شاهد هستیم افزایش در آمدها برای جبران کسری بودجه دولت ها است.
این عضو هیات علمی دانشگاه و کارشناس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه به دلیل آنکه نتوانسته ایم ساختار حکمرانی در کشور را اطلاح کنیم کسری تر از عملیاتی کشور در سال های مختلف افزایش یافته است، افزود: متاسفانه در خصوص اجرای اصل 44، اهداف قانون گذاران چندان محقق نشده است.
وی با اشاره به اینکه در واگذاری ها نگاه دولت درآمدی است، گفت: دولت تلاش می کند در این روند درآمد بیشتری داشته باشد از این رو زمانی که نگاه دولت در واگذاری ها درآمدی شد سهامی که در بورس نیز عرضه می شود به صورت بلوکی است.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به عدم توانایی بخش خصوصی برای خرید واگذاری ها گفت: نوع نگاه حاکمیتی نیز به بخش خصوصی نداشتن باور به این بخش بود این در حالی است که در دیگر کشورها واگذاری ها به بخش خصوصی ابتدا از بنگاه های کوچک آغاز می شود تا بخش خصوصی توانمند شود.
مشکلات در خصوصی سازی با تغییر نگاه مردم سالار به سرمایه سالار آغاز شد
شب گذشته (4 خرداد) برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با موضوع بررسی عملیاتی شدن اصل 44 قانون اساسی پخش شد که در این برنامه «محمدرضا رضی» در این باره با اشاره به اینکه افزایش کار آمدی، بهره وری، مولدیت اقتصادی، افزایش عدالت اجتماعی، مالکیت عمومی بر اقتصاد و مسائل پیرامون حوزه در آمدها بر ثروت از محورهایی هستند که به عنوان هدف ابلاغ سیاست های کلی اصل 44 کمتر مورد پردازش قرار گرفته اند، گفت: عدم اجرای بندهای اصل 44 به فاصله طبقاتی حاکمیت بخش خصوصی بر بخش زیادی از سرنوشت و مقدرات جوامع محلی شهری و ملی دامن زد.
این کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه یک مجتمع تخصصی در بخش های گوناگون باید به اهل آن واگذار شود که بتواند مجموعه زیان ده را به سود ده تبدیل کند و توان اداره موفق آن را داشته باشد، افزود: شرکت کشت و صنعت هفت تپه سرزمینی به وسعت 24 هزار هکتار است که به دو یا سه نفر که تخصص یک نفر آنها تولید چسب چوب و دیگری تولید لامپ های الکترونیکی است واگذار شده است.
رضی درباره تاثیرات این واگذاری ها اینگونه توضیح داد: این واگذاری موجب شده مجموعه هفت تپه با ورودی آب 27 مترمکعب در ثانیه با اعتراض کارگران آن و کاهش تولید روبرو شود.
تهیه پیش نویس اولیه درباره مالیات عایدی سرمایه تا هفته آینده
«احمد زمانی» شب گذشته (4 خرداد) در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما که با موضوع ضرورت توسعه پایه های مالیاتی پخش شد با اشاره به اینکه دولت به این نتیجه رسیده است که باید جراحی های مالیاتی انجام دهدف گفت: برخی دستگاه ها همکاری خوبی داشته اند اما تعدادی از دستگاه ها همکاری نداشتند.فهرست نهادهای دولتی و غیر دولتی که با ندادن اطلاعات در نظام مالیاتی اخلال ایجاد می کنند به مجلس ارائه می شود.
معاون سازمان مالیاتی کشور از تهیه پیش نویس اولیه درباره مالیات عایدی سرمایه تا هفته آینده خبر داد و گفت: مطالعات مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر درآمد سرمایه نیز در دست تکمیل است و باید هرنظام مالیاتی ضوابط و ساختار خود را داشته باشد.
وی یکی از اصلاحات ساختاری در نظام مالیاتی را که از یک دهه گذشته صورت گرفته است را معرفی مالیات مصرف عنوان کرد و گفت: این موضوع یکی از موفقیت های نظام مالیاتی کشور است اگرچه نیاز به بازنگری دارد. اصلاح ساختای معافیت های مالیاتی نیز در دستور کار است.
زمانی با اشاره به اینکه ظرفیت مالیاتی در قالب 2 ساختار ظرفیت با قوانین فعلی ( ظرفیت اقتصادی) و ظرفیت با وضع نظام های جدید مالیاتی تعیین می شود، افزود: شاخص نسبت مالیات ما نسبت به تولید ناخالص دولتی 9درصد است که نحوه محاسبه آن در کشورهای دیگر متفاوت است.
معاون سازمان مالیاتی کشور با بیان اینکه در کشور ما فقط براساس نسبت مالیات بر مالیات و مالیات بر ارزش افزوده لحاظ می شود، گفت: هنوز فاصله قابل توجهی با نسبت واقعی داریم. برای جبران و پوشش دادن شکاف مالیاتی یکی از ابزارها، طرح جامع مالیاتی است که اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفته است و در حوزه خدمات الکترونیکی پیشرفت های خوبی حاصل شده است.
افزایش اندک قیمت هر گرم طلا/ثبات نرخ رسمی ۴۷ ارز بین بانکی
امروز (یکشنبه 5 خرداد) هر گرم طلای ۱۸عیار۴۳۱ هزار تومان ارزشگذاری شده است، ضمن آنکه هر اونس طلا در بازارهای جهانی با قیمت ۱۲۸۵ دلار معامله میشود. همچنین سکه بهار آزادی طرح جدید، سکه بهار آزادی طرح قدیم، نیم سکه بهار آزادی، ربع سکه بهار آزادی و سکه یک گرمی برای امروز (5 خرداد) به ترتیب با قیمت های 4 میلیون و 805 هزار تومان، 4 میلیون و 690 هزار تومان، 2 میلیون و 680 هزار تومان، یک میلیون و 721 هزار تومان و یک میلیون و 28 هزار تومان مبادله می شود.
بنابراین گزارش، صرافیهای بانکها قیمت دلار را ۱۳ هزار و ۹۷۰ تومان اعلام کردهاند. این صرافیها دلار را از مردم با قیمت ۱۳ هزار و ۸۷۰ خریداری میکنند. یورو نیز در این صرافی ها با قیمت 15 هزار و 770 تومان خریداری می شود و با قیمت 15 هزار و 870 تومان به فروش می رود در حالی که دلار و یورو امروز (5 خرداد) در بازار آزاد به ترتیب با قیمت های 14 هزار و 100 تومان و 15 هزار و 950 تومان ارزشگذاری شده اند.
همچنین امروز (5 خرداد) در بازار آزاد پوند 17 هزار و 980 تومان، درهم 3 هزار و 850 تومان، لیر 2 هزار و 370 تومان، یوان چین 2 هزار و 50 تومان، دلار کانادا 10 هزار و 600 تومان، دلار استرالیا 9 هزار و 850 تومان و کرون سوئد هزار و 560 تومان ارزشگذاری شده است.
کاهش سرعت نرخ تورم در اردیبهشت ماه
معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق بازرگانی تهران در گزارشی با توجه به آمارهای مرکز آمار ایران به روند تغییرات یکساله نرخ تورم پرداخته و نوشته است: شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی در اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ با ۱.۵ درصد افزایش نسبت به فروردین ماه ۱۳۹۸ به حدود ۱۷۳.۵ رسیده است. این رقم در مقایسه با اردیبهشت ماه سال قبل، حدود ۵۲ درصد رشد داشته است.
مطابق نمودار شماره یک، در اردیبهشت ماه ۹۸ از سرعت رشد شاخص بهای مصرف کننده کاسته شده؛ به طوری که به نظر میرسد در اردیبهشت ماه ۹۸ متوسط قیمتها با کمترین سرعت طی هفت ماه اخیر افزایش یافته است.
با توجه به اینکه نرخ تورم ماهانه اقلام خوراکی، آشامیدنی در اردیبهشت ماه ۹۸ منفی بوده، به نظر میرسد کاهش متوسط قیمت این اقلام نسبت به فروردین ۹۸، مهم ترین عامل افت سرعت افزایش شاخص بهای مصرف کننده در اردیبهشت ماه باشد.
کاهش تعداد چک های برگشتی/برگشت ۱۰.۸ درصد از کل مبلغ چکهای مبادلهای
تازهترین آمار بانک مرکزی حاکی از آن است که حدود ۵.۴ میلیون فقره چک به ارزشی بالغ بر ٥٤١ هزار میلیارد ریال در فروردین ماه ٩٨ در کل کشور مبادله شد که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۲۹.۴ درصد و ۴۷.۵ درصد کاهش نشان میدهد. در ماه مورد گزارش در استان تهران بالغ بر ۱.۷ میلیون فقره چک به ارزشی حدود ٢٦٤ هزار میلیارد ریال مبادله شد.
بر اساس این آمار ۴۹.۷ درصد از تعداد چکهای مبادلهای کل کشور در فروردین ماه ٩٨، در سه استان تهران، اصفهان و خراسان رضوی مبادله شده است که به ترتیب با ۳۱.۹ درصد، ۹.۵ درصد و ۸.۳ درصد بیشترین سهم را در مقایسه با سایر استانها دارا بودهاند. همچنین ۶۱.۳ درصد از ارزش چکهای فوق در سه استان تهران (۴۸.۷ درصد)، خراسان رضوی (۶.۷ درصد) و اصفهان (۵.۹ درصد) مبادله شده است که بیشترین سهم را در مقایسه با سایر استانها دارا بودهاند.
در حالی که در اسفندماه بالغ بر ۷ میلیون و ۶۰۰ فقره چک به ارزشی بالغ بر ١٠٣١ هزار میلیارد ریال در اسفندماه ١٣٩٧ در کل کشور مبادله شد. در این ماه در استان تهران بالغ بر ٢ میلیون و ۷۰۰ هزار فقره چک به ارزشی حدود ٥٧١ هزار میلیارد ریال مبادله شد. در اسفندماه ١٣٩٧، ۵۳.۲ درصد از تعداد چکهای مبادلهای کل کشور در سه استان تهران، اصفهان و خراسان رضوی مبادله شده است که به ترتیب با ۳۵.۶ درصد، ۹.۷ درصد و ۷.۹ درصد بیشترین سهم را در مقایسه با سایر استانها دارا بودهاند. همچنین ۶۶.۲ درصد از ارزش چکهای فوق در سه استان تهران (۵۵.۳ درصد)، اصفهان (۵.۵ درصد) و خراسان رضوی (۵.۴ درصد) مبادله شده است که بیشترین سهم را در مقایسه با سایر استانها دارا بودهاند.
بنابراین گزارش حدود ۴.۹ میلیون فقره چک به ارزشی بالغ بر ٤٨٣ هزار میلیارد ریال در فروردین ماه ٩٨ در کل کشور وصول شد که نسبت به ماه قبل از نظر تعداد و مبلغ به ترتیب ۳۰.۱ درصد و ۴۸.۳ درصد کاهش نشان میدهد. در ماه مورد گزارش، در کل کشور ۹۰.۲ درصد از کل تعداد چکهای مبادلهای و ۸۹.۲ درصد از کل مبلغ چکهای مبادلهای وصول شد./
نظر شما