خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ نزدیک به هفت ماه است تنها همراه با فرزندانش در خانه مستاجری روزگار میگذراند، به همه گفته همسرش رفته ماموريت، رفته تهران کارگری، دختر بزرگ داشت تو خونه و پسر تازه بالغ؛ نمی خواست غرورشون جريحه دار بشه.
اوايل که اصلا از خونه هم نمی ذاشت بچه ها بيرون بروند، سرش به کار خودش بود. اما پسرش بعد سه ماه درسش رو ول کرد و رفت کارگری. تا اينکه يکی از همسایهها فهمید شوهرش به جرم حمل موادمخدر زندانیه و دیگه توی محله پیچید. از همان روزها با آزار و اذیت همسایهها مواجه شد. همسایههایی که با صدای بلند نه در خفا که علنی جلویش را میگیرند و به او تهمتهای اخلاقی میزنند.
الهام روسریاش را کمی جلو می کشد تا موهايش را بپوشاند، گوشه چادر رنگ و رو رفتهاش را به دندان گرفته، می گويد: «می دونی؟ اصلا دنيا انگار با ما سر ناسازگاری نداره، زندگی مون پاشيد از هم، نه شوهر دارم و نه آبرو».
تقاص گناهی رو پس می دهم که حتی روحمم ازش خبر نداشت. از وقتی بیکار شده بود هیچ وقت نمیگفت چیکار میکنه. اما گناه من اين وسط چيه که با نداری و بدبختيش ساختم، الانم به خاطر اون حتی آدما حاضر نمی شن برم تو خونه هاشون کار کنم.
الهام، يکی از هزاران زنی است که بار خانواده زندانيان را به دوش می کشد، خانوادههايی که به گفته کارشناسان، عقوبتی سنگين تر از زندانی می کشند و زجرشان تمامی ندارد.
خانواده زندانیان که به دلیل نبود سرپرست خانواده علاوه بر ناتوانی در تامین حداقل های زندگی، گاهی دچار فقر مالی، فرهنگی و بهداشتی می شوند، شرایطی را تحمل می کنند که ناخواسته گرفتار آن شده اند. به گفته کارشناسان اجتماعی خانواده زندانی رنج بسیاری متحمل می شوند و مشکلات مالی بار آن را مضاعف می کند، علاوه بر آن، بازار انگ زنی به خانواده زندانيان هميشه داغ است و آنها در مظان هرگونه اتهامی قرار می گيرند.
زنان خانواده زندانيان برای حل مشکلات معيشتی و پيداکردن شغل مناسب نيز دچار مشکلات فراوانی هستند؛ چراکه اکثريت قريب به اتفاق زندانيان از خانوادههای آسيب ديده اجتماعی هستند و در ميان اين خانوادهها کمتر کسی به سطح تحصيلات قابل قبول يا حرفه آموزی دست پيدا کرده است لذا مسئله اصلی که خانواده زندانيان با آن دست به گريبان هستند، فقر است.
روزی برای خانواده زندانيان
بنا به پيشنهاد سازمان زندان ها و اقدامات تامينی و تربيتی کشور و براساس تصويب شورای عالی انقلاب فرهنگی، روزی، به عنوان روز ملی حمايت از خانواده زندانيان يا روز نسيم مهر نام گذاری شده است که با هدف توجه بيشتر عموم به مشکلات اين قشر نيازمند و لزوم حمايت همه جانبه از خانواده زندانيان، اين روز در تقويم رسمي کشور برابر با 5 خرداد به ثبت رسيده است.
« سید هاشم اسماعیل زاده» مدیرعامل انجمن حمایت از زندانیان شهرستان بیرجند درباره مشکلات اين خانواده ها امروز (4 خرداد) در نشست خبری با اصحابه رسانه می گويد: مسئله پيداکردن شغل مناسب و تامين هزينه های مادی زندگی از اساسیترين مشکلات خانواده های زندانيان است به همین دلیل خيرين بايد اين مسئله را به صورت جدی مد نظر قرار بدهند.
وی میافزاید: عدم رسيدگی به مشکلات اساسی اين خانواده ها ممکن است مشکلات زيادی را سر راه آنها قرار بدهد؛ از طرفی اگر از نظر روحی و روانی مشکلات آنان حل نشود و همچنين فکری به حال وضعيت اقتصادی و معيشتی آنان نشود، جرم در اين خانواده حالت مسری پيدا خواهد کرد.
خانواده زندانیان، محکومان بیگناه
اسماعیل زاده با بیان اینکه مشکلات اجتماعی بعد از مشکلات اقتصادی، دومين مشکل بزرگ اين خانوادهها است، ادامه میدهد: بسیاری از فرزندان این خانواده ها به خاطر فضای حاکم بر جامعه ترک تحصیل می کنند و مجازات اجتماعی رنجی مضاعف به این خانواده ها تحمیل میکند لذا از مردم می خواهيم شرايط خانوادههای زندانیان را درک کنند و خانواده زندانی را مجرم نبينند.
مدیرعامل انجمن حمایت از زندانیان شهرستان بیرجند میگوید: بايد در جامعه اين فرهنگ را نهادينه كنيم كه خانواده زندانيان نيازمند حمايت و توجه هستند و برخوردهای نامناسب و طردكردن آن ها جز آن كه همسر و فرزندان آنها را در معرض آسيب های اجتماعی بيشتری قرار دهد و از آنها نيز افرادی بزهكار و زندانيان آينده را بسازد فايده ای نخواهد داشت.
700 خانواده زندانی تحت پوشش انجمن حمایت
به گفته وی هم اکنون در شهرستانهای بیرجند، قاین، نهبندان، فردوس و طبس انجمن حمایت از زندانیان تشکیل شده است و در حال حاضر 700 خانواده تحت پوشش انجمنهای حمایت از خانوادههای زندانیان بیرجند قرار دارند که این انجمن شهرستانهای سربیشه، خوسف و درمیان را نیز پوشش میدهد.
اسماعیل زاده با اشاره به اینکه 72 درصد از زندانیانی که تحت پوشش انجمن هستند جرم مرتبط با مواد مخدر و اعتیاد دارند، تاکید میکند: هدف از ایجاد انجمن حمایت از زندانیان کمک به زندانیان و خانواده های آنان، بازسازی شخصیت زندانیان، کمک به اشتغال پس از آزادی، مساعدت در وضع بهداشت و درمان و حرفه آموزی، استفاده از خدمات صاحبان تخصص جهت بهبود وضع زندانیان، جمع آوری کمک های خیرین برای کمک به زندانیان است.
70 درصد خانواده زندانیان فاقد مسکن
وی با بیان اینکه 70 درصد خانوادههای زندانیان در شهر و 30 درصد در روستاهای استان زندگی میکنند، میافزاید: همچنین یک هزار و 392 فرزند زندانی تحت حمایت انجمن هستند که 56 درصد آنان زیر 12 سال سن دارند.
مدیرعامل انجمن حمایت از زندانیان شهرستان بیرجند با تاکید بر اینکه 79 درصد همسران زندانیان زیر 41 سال سن دارند، میگوید: همچنین 80 درصد آنان خانهدار و فاقد شغل و 70 درصد خانواده زندانیان فاقد ملک مسکونی و مستاجر هستند و متاسفانه 65 درصد از خانوادههای زندانیان کم سواد و تحصیلات ابتدایی دارند.
آمار طلاق در خانواده زندانیان خراسان جنوبی 36 درصد کاهش یافت
اسماعیل زاده با اشاره به اینکه در سال گذشته 672 میلیون تومان مشارکت مردمی برای حمایت از خانواده زندانیان داشته ایم، ادامه میدهد: 35 درصد افزایش مشارکت مردمی نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن داشتیم.
به گفته وی سال گذشته 700میلیون تومان کمک به خانواده های زندانیان در قالب مستمری، کمک بلاعوض و توزیع سبد غذایی پرداخت شده است و برای 843 نفر دوره آموزش مهارت زندگی، کنترل خشم و پیشگیری از آسیب های اجتماعی برگزار شده و با مراقبت و آموزش خانوادهها 36 درصد در بحث طلاق پیشگیری شده است.
مدیرعامل انجمن حمایت از زندانیان شهرستان بیرجند با بیان اینکه پیگیری قضایی زندانیان، گرفتن اخذ مرخصی و عفو برای زندانیان و تخفیف مجازاتها یکی از اقدامات انجمن حمایت از خانواده زندانیان است، میگوید: در این راستا 170 مورد پیگیری عفو مشروط، 449 مورد اخذ مرخصی، 17 مورد انتقال زندانی به محل زندگی و 105 مورد اخذ رضایت شاکی انجام شده است.
نباید خانوادههای زندانیان اسیر ظلم مضاعف شوند/ ایجاد 80 شغل خانگی
مدیرعامل انجمن حمایت از زندانیان شهرستان بیرجند به ارائه یک هزار و 529 مورد مشاوره به خانواده های زندانیان اشاره و تاکید میکند: باید بین زندانی و خانواده آنها تفاوت قائل می شویم، نباید خانواده ها اسیر ظلم مضاعف شوند لذا باید آنان را جزئی از آسیبدیدگان تلقی کنیم.
اسماعیل زاده با بیان اینکه امسال با توجه به شعار « رونق تولید» بر اساس فرمایش مقام معظم رهبری 80 شغل خانگی برای خانواده زندانیان ایجاد میشود، میافراید: محصولات تولیدی این خانوادهها توسط انجمن حمایت و خریداری میشود.
توزیع 200 پرس غذای گرم در شبهای ماه مبارک رمضان
وی از توزیع 200 پرس غذای گرم در هر شب و سبد غذایی به ارزش 200 هزار تومان بین خانوادههای زندانیان در ماه مبارک رمضان خبر داد و میگوید: تا پایان شبهای قدر امیدواریم سبد غذایی و معیشتی بین تمامی خانوادههای تحت حمایت توزیع شود.
سخن پایانی
حمایت های مادی، معنوی، فرهنگی و بهداشتی به خانواده های زندانیان نه تنها موجب کاهش جرم می شود بلکه کاهش مشکلات و آسیب های اجتماعی را به دنبال دارد و نقطه آغازی برای جلوگیری از تکرار بزه فرزندان آنها در جامعه است.
امروز مشکلات اقتصادی و آسيب های اجتماعی کمک بيش از پيش خيران را برای کمک به خانواده های زندانيان طلب می کند.
نظر شما