به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، هم اندیشی «کاربردی سازی مطالعات قرآنی» با حضور احمد پاکتچی، دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و حجت الاسلام مهدوی راد، استاد علوم قرآنی و محمدرضا وصفی عصر امروز (سه شنبه، 31 اردیبهشت ماه) در بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزار شد.
حجت الاسلام «محمدعلی مهدویراد» در این نشست طی سخنانی اظهار کرد: حدود دو تا سه سال قبل در مغرب نشستی برای عینی سازی مفاهیم قرآنی برگزار و مجموعه آثارشان هم در پنج جلد منتشر شد، بسیاری از مباحث را بررسی کردند که اگر به بطن جامعه بیاید چه تاثیری دارد و بسیار جالب توجه بود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: سوال آن است که وقتی می گوییم کاربردی سازی چه کار می خواهیم بکنیم و فهم ما از کاربرد چیست؟ گمان میکنم وقتی تعبیر کاربرد را استفاده میکنیم ذهنمان سمت چیزهای کوچه بازاری می رود در حالی که باید دقیق تر تامل کنیم، یک زمان در ماه رمضان در مورد رهنمودهای حضرت علی(ع) در فهم از قرآن تامل می کردم و می گفتم اگر همین الان در محضر امیرالمومنین علی(ع) باشیم و سوال کنیم برای بهره بردن از قرآن باید چه کنیم حضرت چه پاسخ خواهد داد؟ من از مجموعه مطالب امام(ع) که بررسی کردم فکر می کنم امام(ع) در رهنمود اول می فرمایند: سعی کنید دردمندانه سراغ قرآن بروید. ما کشف درد نمی کنیم، از سوی دیگر می فرمود که در محضر قرآن پرسشگرانه بنشینید. این شناخت درد بسیار مهم است.
وی تصریح کرد: قرآن شفا است، اما تا شفا را می شنویم ذهن مان سمت دردهای جسمی می رود در حالی که دردهای ما فقط جسمی نیست، اگر می پذیریم که قرآن هدی لناس است باید در همه ابعاد این زندگی حرف داشته باشد. وقتی خداوند تاکید بر فرا گرفتن دانش میکند، باید بر آگاهی های گسترده توجه کنیم. در قرآن 72 مورد از ماده ذکر وصف شده که این نوعی آگاهی است.
مهدوی راد تاکید کرد: حضرت امام صادق(ع) در بیانی بسیار شگفت انگیز فرمود: «وَجَدْتُ عِلْمَ اَلنَّاسِ كُلَّهُ فِي أَرْبَعٍ أَوَّلُهَا أَنْ تَعْرِفَ رَبَّكَ وَ اَلثَّانِي أَنْ تَعْرِفَ مَا صَنَعَ بِكَ وَ اَلثَّالِثُ أَنْ تَعْرِفَ مَا أَرَادَ مِنْكَ وَ اَلرَّابِعُ أَنْ تَعْرِفَ مَا يُخْرِجُكَ مِنْ دِينِكَ»؛ همه علم مردم را در چهار چيز يافتم: اول اينكه پروردگار خود را بشناسي. دوم اينكه بداني با تو چه كرده (بخلقت موزون و حكيمانه ات و نعمت عقل و حواس و ارسال رسل و انزال كتب پي ببري) سوم اينكه بداني او از تو چه خواسته است، چهارم اينكه بداني چه چيز تو را از دينت خارج كند(گناهان و موجبات شرك و ارتداد را بشناسي). شناخت مبدا، اغاز کردن با یک تکیه گاه جدی اهمیت دارد.
این پژوهشگر علوم قرآنی ادامه داد: همه افرادی که زندگی انسان را بررسی کردند می دانند که اگر انسان تکیه گاه نداشته باشد با افول مواجه می شود، بر طبق بیان حضرت، انسان باید بشناسد آن چه برایش آفریده شده است. هرچه در هستی در اختیار انسان است مصداق اين بیان است. آن چه خداوند برای جامعه مومن اراده کرده، حیات طیبه است، بنابراین معلوم می شود که امام در این حدیث دین را باز کرده است. این همان آسیب شناسی است. علامه مجلسی در کتاب «مراه العقول» در باب ذکر گفته است که تمام ارسال رسل و انزال کتب برای ذکر است. تا جامعه به ذکر و هوشیاری و رشد را درک نکرده، موفق نمی شود.
حجت الاسلام مهدوی راد تصریح کرد: اولین مشکل ما در مورد قرآن آن است که آن را به عنوان مجموعه ای که سلوک اجتماعی ما را ارایه می کند نگاه نمی کنیم. در کنار قرآن، عترت را دارید که به شما می گوید چه طور از قرآن استفاده کنیم. اگر حتی موارد کوچک خود را به قرآن عرضه کنیم، نتیجه را خواهیم دید.
وی تاکید کرد: قرآن برای عینی شدن در جامعه نیاز به راهنمایی های عترت(ع) دارد. اگر به دین آنگونه که دین است، نگاه کنیم، اولین گام عینی سازی قرآن آن است که قرآن در متن زندگی تبلور یافته و اقامه شود.
گفتنی است، بیست و هفتمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم تا چهارم خرداد ماه در مصلای امام خمینی(ره) پذیرای بازدیدکنندگان است.
نظر شما