به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، متاسفانه درجامعه امروز ما به دلیل تغییرات فرهنگی و تغییردرسبک روابط بین فردی، طلاق روندی صعودی پیدا کرده در واقع یکی از عوامل مهم جدایی عدم توانایی و مهارت در صحبت کردن زوجین بایکدیگر بر سر مسائل مختلف است. در همین ارتباط گفتگویی انجام داده ایم با «عباس انصاری» کارشناس روانشناس بالینی و مدرس برنامه ریزی عصبی کلامی (NLP) که در پی می آید:
به عنوان سوال اول بفرمایین ویژگی های یک زوج موفق چیست؟
خیلی از زوجین از این مساله شکایت دارند که در ارتباط کلامی با همسرخود ناموفق هستند، اما نه به این دلیل که یکی از دوطرف در صحبت کردن مشکلی دارند، بلکه مسئله آنها شنیده نشدن است ما اگر میخواهیم که یک رابطه زناشویی خوب را تجربه کنیم باید مهارت مدیریت زندگی را در رابطه بنا بر وظایف تعریف شده نقش خود بیاموزیم .
یکی از ویژگی های یک زوج موفق برخوردار بودن از هنر شنیدن است، این به این معنا نیست که ما در زمان صحبت با همسر خود منفعل باشیم و کلامی صحبت نکنیم بلکه باید هم خوب منظور طرف مقابل خود را درک کنیم و هم این حس را به طرف مقابل القا کنیم که تو و حرف هایی که میزنی برای من ارزش دارد.
نوع ارتباطات زوجین چگونه باید باشد؟
در مرحله اول اینکه باید به طرف مقابل خود توجه نشان دهیم و او بفهمانیم که برای ما فقط شنیدن حرف های او مهم است ، مثلا این که خود را در حالتی که همسرمان است قرار دهید اگر در هنگام صحبت نشسته است بنشینید اگر ایستاده است باستید و ... با وجود این موارد زوجین هرگز از ارتباط چشمی غافل نشوند، اگر طرف مقابل در حال حرکت است مآ نیز سرمان را با او بچرخانیم در حین گوش دادن گاهی با کلام و کارهای غیر کلامی احساساتمان را به همسرمان منتقل کنیم در واقع هم زمان باید تمام افکار و احساسات و علائم بدنی طرف مقابل خود را ردگیری کنیم تا به اصل منظور او برسیم.
چگونه می توان از بحث و مجادله جلوگیری کرد؟
یادمان باشد که به تجربه طرف مقابل احترام بگذاریم و به اعتباری که نزد شما دارد دائما اشاره کنیم این اعتبار می تواند با تکان دادن سر باشد و یا کلمات مختصری مانند ((بنظر میرسد که صحبت تو صحیح هست )) یا ((نگرانی تو را واقعا حس میکنم )) استفاده کنید حتی برای شنیدن بهتر ما میتوانیم با استفاده ازعباراتی همسرمان را به دادن اطلاعات بیشتر ترغیب کنیم مثلا از جملاتی مانند (میشه برام بیشتر راجع به این موضوع صحبت کنی )استفاده کنیم.
زوجین توجه داشته باشند که از مرور خلاصه بحث تا جایی که پیش رفته غافل نشوند زیرا این امر از نکاتی است که بسیار در نشان دادن اهمیت طرف برای ما موثر می باشد.
نکته دیگر که ما باید در بحث های زناشویی رعایت کنیم این است که سوال های باز بپرسیم سوال های باز باعث میشود که طرف مقابل ما در فضای بازی برای پاسخ قرار گیرد و این عدم محدودیت باعث میشود که بتواند بدون استرس واضح و کامل توضیح بدهد .
همسران دقت کنند که سوال هایی که با چرا شروع میشوند از جمله سوالاتی مثل :چرا با من آن کار را کردی ؟ چرا با بچه این رفتار را کردی ؟ چرا با خانواده من اینطور برخورد میکنی؟ و سوالاتی از این دست میتواند سوالات مضر و آسیب زننده به رابطه زناشویی ما باشنددقت کنند.
دخالت افراد خارج از رابطه در زندگی چه تاثیری می تواند داشته باشد؟
همیشه باید عشقی که در قلب خود نسبت به همسرمان داریم را در هر لحظه ای اعم از زمان صحبت های دوطرفه بین خودمان، وقتی که در جمع ها حضور داریم و حتی زمانی که با یکدیگر قهر هستیم یادمان باشد هیچ کس را بطور کامل وارد حریم خصوصی زندگی خود نکنیم، اگر این کار را انجام دهیم قطعا دو حالت رخ خواهد داد یا کسانی که در رابطه ما دخالت میکنند از روی عصبانیت ما را ترغیب به واکنش میکنند که در بسیاری از مواقع این مسئله به نوعی به رابطه لطمه میزند .
در حالت دیگر امکان دارد فرد دخالت کننده به خاطر احساسی که نسبت به ما دارد در راهنمایی دادن به شما از راه عقل و منطق خارج شود و این ممکن است باعث دور تر شدن فاصله بین ما و همسرمان بشود.
باید یادمان باشد که هیچ کس به اندازه خود ما به جزئیات رابطه ما اشراف ندارد، بنا براین فقط خود ما میتوانیم تصمیم منطقی و درستی را در مورد رابطه زناشویی خود اتخاذ کنیم.
چگونه می توان مهارت های گفت و شنود را فرا گرفت؟
برای کسب و استفاده از مهارت هایی مثل هنر گوش دادن یا گوش کردن در بحث های زناشویی میتوانیم به یک کلینیک معتبر مراجعه کنیم و از مشورت های یک روانشناس حاذق استفاده و بهرمند شویم .
یک روانشناس ماهر مدت زیادی را صرف تحصیل و کسب علم در این مسیر میکند و میتواند به عنوان نفر سوم راهنمایی و هدایتی بدون آسیب و ضرر را برای ما به ارمغان بیاورد پس اگر در زمان هایی پیچیدگی رابطه احساس کنیم که به نفر سومی احتیاج داریم بهتر و صلاح است که آن نفر سوم یک روانشناس ماهر باشد .
نظر شما