به گزارش خبرگزاری شبستان از زنجان، فرش بافی از دیرباز یکی از هنرهای اصیل مردم ایران زمین است که دستان هنرمند با زدن گره هایی از جنس عشق، طراوتی به جان فرش می دهند که انسان مبهوت در خلق این هنر می شود.
آموزشگاه باغ گره زنجان در مرکز آموزش فنی و حرفه ای الزهرای زنجان واقع شده است و از زمان تاسیس تاکنون با آموزش بانوان بالاخص بانوان سرپرست خانوار تحت نهادهای حمایتی گره هایی بسیاری از زندگی این بانوان گشوده است.
در این خصوص خبرگزاری شبستان گفتگویی با رقیه حسنی مدیرآموزشگاه باغ گره انجام داده که مشروح آن را در ذیل می خوانید.
شبستان: این آموزشگاه در چه تاریخی و با چه هدفی آغاز به کار نموده است؟
مدیرآموزشگاه باغ گره: این آموزشگاه در سال 94 ویژه خواهران و در سه رشته قالی بافی، گلیم بافی و ورنی بافی آغاز به کار نموده است.
در این آموزشگاه هنرجویان 450 ساعت دوره قالب بافی را آموزش می بینند، این دوره ها شامل محاسبات مربوط به قالی بافی، بافت سنتی ، پایین کشی، قیمت گذاری و دیگر نیازهای مربوط به قالی بافی است.
در این آموزشگاه که در مرکز آموزش فنی و حرفه ای الزهرای زنجان واقع است، دوره های عملی قالی بافی آموزش داده می شود ولی برای دریافت گواهی مهارت باید شرکت گنندگان در آزمون های تئوری شرکت کرده و نمره لازم را کسب کنند.
این آموزشگاه تلاش می کند تا با آموزش این هنر قدیمی چرخی از چرخ های اقتصادی کشور را به حرکت درآورد؛هنرجویان با استعدادی که در این دوره ها خوش درخشیده باشند، به عنوان مربی در این مرکز جذب می شوند.
شبستان: این مرکز چه برنامه ای برای زنان سرپرست خانوار که تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند، دارد؟
مدیرآموزشگاه باغ گره: این مرکز با نهادهایی همچون کمیته امداد و بهزیستی تفاهم نامه های منعقد نموده است، و زنان تحت پوشش این مراکز می توانند به عنوان هنرجو در دوره های آموزشی این مرکز شرکت کنند.
وقتی مددجویان در این دوره ها شرکت کنند با گواهی مهارتی که به تایید مرکز فنی و حرفه ای رسیده و در اختیار مددجویان قرار می گیرد، می توانند تسهیلات اشتغالزایی دریافت کنند و همین می تواند به اشتغالزایی این مددجویان کمک کند.
بسیاری از هنرجویان این مرکز به جهت تبحری که در کار کسب می کنند، سفارشاتی در گلیم و فرش بافی دریافت می کنند و همین موضوع با ابعاد اقتصادی که دارد؛ کمک حال بانوان است.
شبستان: چه انتظاری از دیگر ارگان ها برای معرفی این رشته در بین علاقمندان دارید؟
مدیرآموزشگاه باغ گره: صدا و سیما به عنوان یک رسانه ملی می تواند با تهیه مستند و گزارشاتی از این مرکز که در نوع خود توانسته بانوان را در عرصه اقتصادی توانمند سازد، این حرفه را معرفی کند.
مربیانی که از طریق این مرکز به عرصه فعالیت رسیده اند می توانند با حضور در صدا و سیما ضمن معرفی این رشته هنری از صفر تا 100 قالی بافی و گلیم بافی را به علاقمندان از طریق رسانه ملی آموزش دهند.
شبستان: چه نوآوری هایی را در هنر قالی بافی دخیل کرده اید؟
مدیرآموزشگاه باغ گره: در حال حاضر «مبل قالی» یکی از نوآوری های عرصه قالی بافی است که متقاضی خوبی هم دارد، هنرجویان می توانند در این عرصه هم آموزش ببینند؛ در حال حاضر در ارمغانخانه دوره های مبل قالی آموزش داده می شود.
همینظور سفارش هایی برای بافت مبل قالی از سوی مددجویان کمیته امداد داشتیم که کمیته امداد حاضر به آموزش مددجویان در این زمینه است؛ آموزش این هنر می تواند به راحتی موجب ورود این افراد به بازار کار شود.
شبستان: آیا در استان زنجان رشته دانشگاهی مرتبط با این هنر تدریس می شود؟
مدیرآموزشگاه باغ گره: متاسفانه رشته دانشگاهی این هنر اصیل در زنجان وجود ندارد، در بسیاری از موارد از اساتید دانشگاه تهران در زمینه فرش بافی کمک می گیریم.
با ارائه این رشته در دانشگاه های استان زمینه علاقمندی بسیاری در این حوزه فراهم خواهد شد؛ این هنر در کنار زیبایی هایی که در عرصه هنری دارد، زمینه کسب درآمد را برای جویندگان کار فراهم می سازد.
هنر فرش بافی جلوه ای از فرهنگ و هنر ایران زمین است و در کنار آن بخش از چرخ های اقتصادی به دست توانای این هنرمندان به چرخش درمی آید، امید می رود تا این هنر اصیل در کشور رونقی دوچندان گیرد.
نرگس سعادتی- زنجان
نظر شما