بازگشایی دفتر مشترک زمینه ساز اجرای توافقات تهران – بغداد در حوزه اروندرود

توافق با عراق برای لایروبی اروندرود در قالب پروتکل ۱۹۷۵ الجزایر بین دو کشور صورت می گیرد که مستلزم بازگشایی دفتر همکارهای مشترک است در قالب این دفتر تمام عملیات لایروبی،ایمنی، راهنمایی کشتی ها و سایر موارد به صورت مشترک انجام می شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، اروند در جنوب غربی ایران و در مرز ایران و عراق که از همریزش رودهای دجله، فرات و سپس کارون پدید آمده‌است. دجله و فرات پیش از پیوستن به کارون در شهر قرنه در ۳۷۵ کیلومتری جنوب بغداد به هم می‌پیوندند. درازای اروندرود از قرنه تا ریزشگاه آن در خلیج فارس ۱۹۰ کیلومتر است. ریزشگاه اروندرود در میان شهر ایرانی اروندکنار و شهر عراقی فاو است. بصره، خرمشهر، آبادان، خسروآباد و فاو از جمله بندرهای مهم این آبراه هستند که نقش چشمگیری در رونق بازرگانی منطقه دارند.

 

بنادر ایرانی خرمشهر و آبادان و همچنین بزرگترین بندرعراق یعنی بصره در کناره‌های رودخانه واقع شده‌اند. چون این رودخانه بین دو کشور مشترک است از این‌رو بر پایه قوانین بین‌المللی هر دو کشور دارای حقوق یکسان بر رودخانه بوده و شیوه تعیین خط مرز بر رودخانه‌های مرزی یا به روش خط فرض مقسم المیاه (خط فرض منصف وسط رودخانه) یا اگر قابل کشتیرانی باشد مرز مشترک به روش تالوگ است که به معنای خط‌القعر قابل کشتیرانی درحالت جزر کامل است.

 

بنابراین گزارش با توجه به اشتراک این رودخانه با عراق دو کشور برای بهره برداری و بهبود وضعیت آن از آن توافقنامه های داشته اند و از آنجا که این رود تنها رودخانه قابل کشتیرانی کشور اروندرود است یکی از توافقات در ملاقات اخیر سران دو کشور ایران و عراق، لایروبی اروندرود بود.

 

توافق با عراق برای لایروبی اروندرود در قالب پروتکل ۱۹۷۵ الجزایر بین دو کشور صورت می گیرد که مستلزم بازگشایی دفتر همکارهای مشترک است در قالب این دفتر تمام عملیات لایروبی،ایمنی، راهنمایی کشتی ها و سایر موارد به صورت مشترک انجام می شود. در این رابطه مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی خبر داده است که براساس توافق صورت گرفته بین ایران و عراق، لایروبی اروند بعد از ماه مبارک رمضان آغاز می شود.

 

پایگاه اطلاع رسانی سازمان بنادر و دریانوردی به نقل از «محمد راستاد» در این باره آورده است: «بعد از ملاقات سران  دو کشور ایران وعراق توافقاتی  برای لایروبی اروند صورت گرفت. بعد از توافقات پیگیری ما از طریق وزارت امور خارجه شروع شد تا جلسات فنی را با طرف عراقی برگزار کنیم و مکانیزم های نهایی برای بازگشایی دفتر همکاری شروع شود.»

 

وی تاکید کرده است: « با بازگشایی دفتر مشترک می توانیم شاهد شروع عملیات لایروبی اروند باشیم. بر اساس توافق رییس جمهوری و نخست وزیر عراق شروع عملیات بعد از ماه رمضان خواهد بود. تمام تجهیزات سازمان بنادر آماده است تا بلافاصله بعد از بازگشایی دفتر مشترک، عملیات لایروبی را شروع کند. اگر طرف عراقی در مذاکرات فنی به موقع حضور پیدا کند در زمان تعیین شده عملیات لایروبی را شروع خواهیم کرد. افزایش عمق اروند کمک می کند کشتی ها با تناژ بالا در بندر خرمشهر پهلوگیری کنند.»

 

یادآور می شود: تاکنون چندین قرارداد بین ایران و عثمانی و بعد ایران و عراق در این زمینه منعقد شده که مهمترین آن‌ها عبارتند از:

عهدنامه ارزروم (۱۸۴۷)

پروتوکل استامبول (۱۹۱۳)

صورتجلسات تحدید حدود (۱۹۱۴ تا ۱۹۳۷)

عهدنامه ۱۹۳۷

پیمان ۱۹۷۵ الجزایر./

کد خبر 790262

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha