به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، اروپا که تا کنون واکنش مناسبی به ضرب الاجل ایران از خود نشان نداده و همه واکنش ها را تنها در اعلام مواضع خلاصه کرده است روز گذشته نیز بر مواضع خود در این خصوص افزود.
بنابراین گزارش، روز گذشته وزیر خارجه آمریکا به بروکسل رفت و با وزرای خارجه انگلیس، آلمان، فرانسه و رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گردهم آمدند تا در مورد برجام تصمیم گیری کنند.
«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه با بیان اینکه این اتحادیه همچنان از توافق هستهای با ایران حمایت میکند، گفت بروکسل تلاش میکند با تمام ابزارهایی که در اختیار دارد، از این توافق پشتیبانی کند.
موگرینی که پیش از آغاز نشست شورای وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل در جمع خبرنگاران صحبت میکرد، ابتدا درباره سفر «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا به بروکسل، گفت: «شب گذشته به ما اعلام شد که او قصد دارد برنامه سفر خود را تغییر دهد و اینجا، در بروکسل، هم توقفی داشته باشد. فکر میکنم اواخر صبح به اینجا برسد. ما تمام روز اینجا هستیم و برنامه شلوغی داریم. باید ببینم چطور میتوانیم و آیا میتوانیم دیداری داشته باشیم. همواره از حضور او استقبال میکنیم، اما فعلا برنامه دقیقی وجود ندارد.»
طبق ترجمه فارس، موگرینی در ادامه درباره موضع اتحادیه اروپا در قبال توافق هستهای پس از تحولات اخیر و آنچه تشدید تنش میان آمریکا و ایران خوانده شده، گفت: «به خوبی از موضع اتحادیه اروپا مطلع هستید. اولا ما همچنان به طور کامل از توافق هستهای با ایران و اجرای کامل آن حمایت میکنیم. امروز همچنین در حاشیه نشست شورای وزرای خارجه، دیداری میان من و وزرای خارجه فرانسه، آلمان و انگلستان برگزار خواهد شد تا درباره بهترین نحوه ادامه حمایت از اجرای کامل توافق هستهای با ایران بحث کنیم.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: «این توافق همچنان یکی از ستونهای کلیدی امنیت در منطقه ماست و عنصری کلیدی در معماری منع اشاعه جهان و منطقه بوده و هست. ما تا جایی که بتوانیم، با تمام ابزارهای خود و با تمام اراده سیاسی خود به حمایت از آن ادامه میدهیم و این موضوع هم برای واشنگتن و هم تهران کاملا روشن است.»
وی افزود: «و روشن است که ما بر همین مبنا، با ایران بحثهایی هم درباره تحولات منطقه میکنیم، که در برخی از این موضوعات ما اختلاف نظرها و شکافهای بسیار جدی با هم داریم. ما معتقدیم که گفتوگو بهترین روش برای پرداختن به اختلافات است، تا از تنش در منطقهای که همین حالا نیز تنشآلود است، جلوگیری کنیم.»
همچنین، «هایکو ماس» وزیر خارجه آلمان دوشنبه پیش از آغاز نشست شورای وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل در جمع خبرنگاران با اشاره به مباحثی که امروز در نشست مطرح میشود گفت: «درباره ایران و توافق هستهای صحبت خواهیم کرد و در اروپا اتفاق نظر داریم که این توافق برای امنیت ما ضروری است.»
وزیر خارجه آلمان همچنین گفت: «هیچکس نمیخواهد که ایران بمب اتم داشته باشد و (چنین چیزی) هدف توافق است.» و گفت که (اروپا) همچنان از اجرای توافق حمایت میکند و امروز هم در این مورد رایزنی خواهد شد.
ماس در ادامه گفت: «ما در ماههای گذشته گامهای سازندهای را به ویژه درباره کانال مالی اینستکس برداشتهایم تا این کانال اجرایی شده و به بهره برداری برسد تا برجام همچنان اجرا شود.» وی همچنین با اشاره به اقدامات اخیر ایران درباره برجام هم گفت: «ما بر این باوریم که ایران مرحله به مرحله از این توافق خارج نمی شود بلکه به تمامی مسئولیتهای خود پایبند است. برای ما مهم است که نقش ایران در منطقه را زیر نظر داشته باشیم. ما با نقش ایران در سوریه و برنامه موشک بالستیک این کشور موافق نیستیم اما این توافق مهمترین مبنا است تا در آینده با ایران رفتار شود.»
پس از آن، «جرمی هانت» وزیر خارجه انگلیس پیش از برگزاری نشست کشورهای اروپایی درباره ایران در جمع خبرنگاران «بروکسل» در ارتباط با اظهارات اخیر «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران در زمینه توقف برخی از تعهدات ایران ذیل برجام در نتیجه بدعهدیهای واشنگتن و همپیمانان اروپایی این کشور گفت:« و مهمتر از همه، ما باید اطمینان حاصل کنیم که در نهایت ایران را مجدداً به مسیر هستهای شدن بازنمی گردانیم.اگر ایران به یک قدرت هستهای تبدیل شود، همسایگانش نیز میخواهند به قدرت هستهای تبدیل شوند و این منطقه بیثباتترین منطقه در جهان است و (بنابراین) این یک گام بزرگ در جهت اشتباه است».
علاوه براین، «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه دوشنبه بیانیه اخیر ایران درباره توافق هستهای (برجام) را نگرانکننده خواند و تأکید کرد که اروپا همچنان بر باقی ماندن ایران در این توافق اصرار دارد.
طبق ترجمه دیگری از فارس، لودریان همچنین با اشاره به ضربالاجل دو ماههای که ایران برای کشورهای باقیمانده در برجام و انجام تعهدات آنها ذیل این توافق معین کرده، گفت: «صحبت ایران از ضربالاجل در رابطه با توافق هستهای غیرقابل قبول است».
وزیر خارجه فرانسه با اشاره به سیاست «فشار حداکثری» آمریکا در قبال ایران تأکید کرد: «درست است که موضع آمریکا برای افزایش فشار و تحریمها [علیه ایران] از نظر ما نامناسب است، اما این مسئله نیز برای ما ناخوشایند است که چنین اولتیماتومی [از جانب ایران ] مطرح شود».
اما پس از برگزاری نشست نیز مقامات اروپایی و آمریکایی اظهاراتی داشتند.
«فدریکا موگرینی»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک کنفرانس خبری دوشنبه مدعی شد کانال تجاری اروپا برای تسهیل مبادلات تجاری با ایران ظرف هفتههای آینده عملیاتی میشود.
وی گفت: «کشورهای عضو اتحادیه اروپا عزم کامل دارند تا وقتی که ایران به تعهداتش در برجام پایبند بماند تمامی آنچه میتوانند را برای اجرای کامل تعهداتمان در توافق به کار گیرند.»
موگرینی با بیان اینکه آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبندی ایران به تعهداتش ذیل برجام را تأیید کرده گفت ۲۸ عضو اتحادیه اروپا امروز متفقالقول خاطرنشان کردند که این نهاد بینالمللی کماکان تنها مرجع راستیآزمایی تعهدات ایران به برجام است.
خبرنگار والاستریتژورنال از موگرینی پرسید آیا «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا در دیدار امروز با همتایان اروپایی از آنها خواسته ایران را مجاب کنند با «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا تماس بگیرد.
موگرینی مدعی شد که پامپئو چنین درخواستی مطرح نکرده است. او گفت: «نشنیدم در این جلسه چنین درخواستی مطرح شود. اتحادیه اروپا همیشه دیگران را به گفتوگو و تعامل دیپلماتیک ترغیب میکند. این همیشه تعهد ما بوده؛ رویهای است که از جمله با خود ایران در پیش گرفتهایم؛ از هر فرصتی برای گفتوگو حمایت میکنیم.»
وی در ادامه گفت: «مایک پامپئو امروز به صراحت از ما -نه فقط از من بلکه از سایر وزرای اتحادیه اروپا هم- شنید که در شرایط حساس و مهمی قرار داریم و مسئولانهترین رویکردی که باید اتخاذ کرد، خویشتنداری حداکثری و دوریگزینی از هر نوع تشدید تنش در زمینه نظامی است.»
«جرمی هانت»، وزیر امور خارجه انگلیس نیز در توئیتر نوشت: «روز فوقالعاده گفتوگو درباره ایران. همانطور که به همکارانم از آمریکا، فرانسه و آلمان گفتم درباره احتمال تشدید تنشها نگرانیهای جدی داریم.»
وی در ادامه نوشت: «توافق هستهای برای جلوگیری از گسترش خطرناکترین سلاحها در بیثباتترین بخش دنیا اهمیت حیاتی دارد- ایران باید به همه تعهداتش پایبند بماند.»
در نهایت، «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا بامداد سهشنبه پس از این نشست در سخنانی مدعی شد هر آنچه که ایران انجام داده در زمان حضور آمریکا در توافق هستهای بوده و «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا مصمم است تا ایران را مجبور کند این رفتار را تغییر دهد.
به گزارش اسکاینیوز، وی در ادامه ادعاهایش گفت: «ایران بزرگترین بی ثبات کننده ثبات خاورمیانه بوده و هدف ما اصلاح این وضعیت است.»
پامپئو مدعی شد: «علمیات تروریستی ایران و آزمایش موشکهای بالتسک این کشور افزایش یافته و رفتارهای خبیثی را با استفاده از گروههایی همانندحوثیها و حزبالله انجام میدهد.»
وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که واشنگتن به دنبال جنگ با ایران نبوده و هدفش تغییر رفتار رهبران ایران است.
گفتنی است، شورای عالی امنیت ملی ایران ۱۸ اردیبهشتماه در بیانیهای اعلام کرد قصد دارد «در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران، و در اعمال حقوق خود مندرج در بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام» برخی اقدامات خود ذیل برجام را متوقف کند.
جمهوری اسلامی در این بیانیه که در اولین سالگرد خروج آمریکا از توافق هستهای صادر شده به کشورهای باقیمانده در برجام ۶۰ روز فرصت داده برای اجرای تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی اقدام کنند./
نظر شما