به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، «نواب حسینی منش» امروز شنبه 21 اردیبهشت در نخستین جلسه کارگروه کاهش آلودگی هوای استان گفت: طبق اعلام کنترل خودروهای سنگین در سال 97 پلیس با پنج هزار و 388 خودروی سنگین دیزلی برخورد کرد و در دو نوبت و با شش اکیپ خودروهای سنگین شهر تهران مورد رصد قرار گرفت. از این تعداد بالغ بر 25 درصد خودروها علیرغم اینکه معاینه فنی داشتند، دودزا بودند و بالغ بر هزار و 96 فقره نیز معاینه فنی ابطال شده اعزام به تعمیرگاه داشتند.
مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران گفت: میدان میوه و تره بار، حسن آباد، شوش و پایانه های حمل نخاله در تهران از جمله مراکزی بودند که معاینه فنی نداشتند لذا با همدلی ای که با پلیس، وزارت راه و شهرسازی و شهرداری ایجاد شد، اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفت که نتیجه آن این شد که از 25 درصد خودروهای سنگین که در معاینه فنی مجدد رد شده بودند به 50 درصد افزایش دهیم که در نتیجه خودروهای دودزا نیز کاهش یافت.
وی تصریح کرد: 700 خودروی سنگین از ابتدای سال کنترل و به کمتر از 20 درصد رسیدند.
حسینی منش در ادامه اظهار کرد: طبق استعلامات صورت گرفته از ابتدای سال تعداد فرار خودروهای سنگین از تهران افزایش یافته و بیشتر به سمت شهرستان های البرز و استان قزوین سوق پیدا کردند. این خودروها بیشتر از استان های همجوار معاینه فنی دریافت می کنند که امیدواریم بتوانیم این موضوع را پیگیری و کنترل کنیم.
وی خاطرنشان کرد: بعد از جهت گیری های اداره راهداری در شش ماهه گذشته سامانه 1886 شهرداری تهران مدام به ارایه گزارش در این زمینه می پردازد.
همچنین در این جلسه، عیسی فرهادی، فرماندار تهران گفت: حدود پنج هزار خودروی فاقد معاینه فنی در تهران وجود دارد که حمل نخاله های ساختمانی را بر عهده دارند لذا باید تدابیری اتخاذ شود تا آنها معاینه فنی خود را دریافت کنند.
همچنین، محمد تقی زاده نیز در جلسه امروز کارگروه کاهش آلودگی هوای تهران گفت: مراکز معاینه فنی باید با سازوکار کنترل و نظارت مضاعف نسبت به کنترل خودروها اقدام کنند.
معاون عمرانی استان تهران تصریح کرد: به نظر می رسد خودروهایی که موفق به اخذ معاینه فنی از مراکز مورد نظر نشده اند به استان های همجوار یعنی قزوین و البرز مراجعه می کنند که در این صورت باید با استان ها هماهنگی صورت بگیرد.
نظر شما