خبرگزاری شبستان، گروه مهدویت و غدیر: ماه مبارک رمضان به دلیل استعدادها و ظرفیت هایش، ظرف زمانی مطلوبی برای تمرین و نهادینه کردن سبک زندگی منتظرانه در افکار، گفتار و رفتار است، البته این مهم راهکارهایی را می طلبد که بدون آنها نمی توان به آن هدف غایی رسید.
از این رو، در سلسله گفت وگوهایی با یک کارشناس مهدوی راه های دستیابی به سبک زندگی منتظرانه از شاهراه ماه مبارک رمضان را بررسی کرده ایم که در ادامه بخش دوم آن تقدیم حضورتان می شود:
حجت الاسلام «حسن ملایی» با بیان اینکه تمام اعمال و مناسک عبادی در دین برای آن است که ما را به عبودیت و بندگی برساند، اظهار کرد: در واقع این عبادات، شعائر و نمادهایی هستند که انگیزه مضاعفی را برای بندگی ایجاد می کنند، اینها نقش وسیله ای دارند نه سببی به همین جهت است که رسول خدا(ص) فرمودند: ملاحظه نماز و روزه بسیار و حج بسیار و احسان بسیار و زمزمه دعای شب افراد را نکنید بلکه ملاحظه راستگویی و امانتداری آنها را کنید. این یعنی عبادات باید در سبک زندگی فردی و اجتماعی خود را نشان دهد.
مدیر گروه اخلاق مرکز تخصصی مهدویت تصریح کرد: اطاعت خدای متعال از مسیر شناخت اوامر و نواهی او است که ممکن می شود، این اوامر و نواهی از مسیر ولی خدا به ما می رسد که یا پیامبر(ص) است یا جانشینان ایشان یعنی امامان معصوم(ع): «مَّن يُطِعِ الرَّسُولَ فَقَدْ أَطَاعَ اللَّهَ». لذا عبادات باید انسان را به سوی خدا سوق دهد.
وی تاکید کرد: با این نگاه اگر عبادات ما را به ولی دوران و امام عصر(عج) نرساند و به پذیرش و اطاعت از ایشان منجر نشود، بی مغز است و ما را به عبودیت و اطاعت الهی نمی رساند. همین عبادات یعنی مناسک ظاهری که اظهار بندگی است گاهی می تواند مستقیماً در ارتباط با خدا باشد مثل نماز، مناجات، روزه، دعا و ... اما یکسری دیگر از اعمال هستند که اگرچه ما را به بندگی می رساند اما در ارتباط مستقیم با خدا نیست بلکه در پرتوی ارتباط با ولی خدا به عبودیت کمک می کند مثل توسل به امام معصوم(ع).
حجت الاسلام ملایی با اشاره به آیه شریفه «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَ ابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ»، بیان کرد: امامان معصوم(ع) مانند اوصافی هستند که خدا را با آنها می خوانیم مثل «رحیم» و «کریم»، چنان که خدای متعال در قرآن حضرت عیسی(ع) را کلمه الله معرفی می کند.
این کارشناس مهدوی در ادامه ابراز کرد: لذا توسل به ائمه معصوم(ع) را نباید به شرک تلقی کرد و گفت شیعه قائل به الوهیت ائمه(ع) است چراکه این توسل اساساً سفارش خدا و نوعی عبادت است. چنان که پیامبر اکرم(ص) فرموده اند: یاد خدا عبادت است و یاد من پیامبر هم عبادت است و یاد علی(ع) عبادت و یاد همه ائمه معصوم هم عبادت است.
وی تاکید کرد: چراکه همه این حضرات(ع) مظاهر کلمات خدا هستند که با نام و یاد آنها، نام و یاد خدا را احیاء کرده ایم. در محک عقل هم اینطور است یعنی به دلیل بزرگی شان و منزلت خدا نمی توان مستقیم به سراغ خود او رفت بلکه انسان های برتر را واسطه ارتباط با خدا قرار می دهیم چنان که نزول وحی نیز به واسطه همین انسان های برتر و شایسته یعنی انبیاء انجام شده است.
حجت الاسلام ملایی با بیان اینکه با این توضیح عبادات دو دسته هستند، گفت: یک گروه عبادات مستقیم همچون نماز، روزه، حج و ... که اگر اینها در ارتباط با ولی خدا باشد ما را مقابل وسوسه های شیطان مصون می کند چنان که امام عصر(عج) فرمودند: «هیچ چیز مانند نماز بینی شیطان را به خاک نمی مالد»، لذا عبادات مثل نماز وسیله هستند نه هدف.
این کارشناس مهدوی اضافه کرد: در ماه مبارک رمضان جلوه هایی زیبا از نماز را می توان تصویر کرد برخی نمازها ما را به حضرت حجت(عج) وصل کرده و می تواند به ارتباط ما با ایشان عمق و دامنه ببخشد؛ همچنین می توان در قنوت برای ایشان دعا کرد چنان که روایات در این باره به ما سفارش کرده اند.
وی در پایان این بخش از سخنان خود خاطرنشان کرد: کتاب هایی همچون «صحیفه مهدیه» می تواند به ما راه و رسم عبادات و مناجات هایی را که فضای ارتباط با امام زمان(عج) در ماه مبارک رمضان را تسهیل می کند، نشان دهد.
نظر شما