کاهش ۱۰.۲ درصدی تعداد سفته واخواستی

با آنکه سفته نیز جزو اسناد تجاری به شمار می رود اما از آنجا که چک از لحاظ قانونی جایگاه محکمتری دارد استفاده از سفته در معاملات کمتر از گذشته شده است به طوری که تعداد و مبلغ سفته واخواست شده در سال ۹۷ نسبت به سال پیش از آن ۱۰.۲ درصد کاهش نشان می‌دهد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، چک، سفته و برات سه سند مهم بانکی است که کاربرد زیادی در تبادلات مالی بین افراد دارد. البته در سال‌های اخیر استفاده از برات و سفته در معاملات کاهش یافته و نقش چک در این میان پررنگ‌تر شده است. یکی از اسناد تجاری كه اشخاص عادی و بازرگانان در معاملات خود از آن استفاده می كنند، «سفته» است كه کاربرد بیشتری از برات دارد. سفته یك سند تعهد پرداخت می باشد و در آن دو شخص مد نظر قرار دارند (متعهد و ذي نفع) كه در آن امضا كننده متعهد می شود مبلغ مندرج در آن را پرداخت كند.

 

با آنکه سفته نیز جزو اسناد تجاری به شمار می رود اما از آنجا که چک از لحاظ قانونی جایگاه محکمتری دارد استفاده از سفته در معاملات کمتر از گذشته شده است به طوری که بر اساس آخرین آمار بانک مرکزی شاخص‌های تعداد و مبلغ سفته و برات واخواست شده در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ به ترتیب ۱۰.۲ درصد کاهش و ۱۴.۵ درصد افزایش نشان می‌دهد.

 

براساس تازه‌ترین آمار بانک مرکزی، در اسفندماه ١٣٩٧ حدود ٦٢ میلیارد ریال سفته و برات در شهر تهران فروخته شد که در مقایسه با ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۳۰.۴ درصد و ۱۵ درصد افزایش داشته است. همچنین در سال ١٣٩٧ حدود ٥٠٢ میلیارد و ۳۰۰ میلیون ریال سفته و برات در شهر تهران فروخته شد که در مقایسه با سال قبل ۵.۴ درصد افزایش نشان می‌دهد.

http://media.ibena.ir/d/2019/05/06/0/60500.png

ایبنا در خبری در تکمیل آمارهای بانک مرکزی آورده است: «طبق آمار شعبه واخواست دادگستری استان تهران در اسفندماه ١٣٩٧ معادل ٦ هزار برگ سفته و برات به مبلغی معادل ٨١ میلیارد ریال در شهر تهران واخواست شد. در این ماه شاخص‌های تعداد و مبلغ سفته و برات واخواست شده به ترتیب به اعداد ۷۳.۲ و ۴۳.۹ رسید که در مقایسه با ماه قبل به ترتیب ۶.۷ درصد و ۳.۱ درصد افزایش و نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۲۳.۳ درصد و ۸۴.۲ درصد کاهش داشته است.

 

شاخص متوسط مبلـغ یک بـرگ سفته و برات واخواسـت شده در اسفندماه ١٣٩٧ به عدد ٦٠ رسید. عدد شاخص مذکور در اسفندماه ١٣٩٦ معادل ۲۹۱.۳ بوده است. در سال ١٣٩٧ معادل ٨ هزار برگ سفته و برات به مبلغی معادل ٢٥٧٠ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال در شهر تهران واخواست شد.

 

در این دوره متوسط شاخص‌های تعداد و مبلغ سفته و برات واخواست شده به ترتیب به اعداد ۸۳.۵ و ۱۱۶.۱ رسید که نسبت به سال قبل از لحاظ تعداد ۱۰.۲ درصد کاهش و از لحاظ مبلغ ۱۴.۵ درصد افزایش نشان می‌دهد. شاخص متوسط مبلغ یک برگ سفته و برات واخواست شده در سال ١٣٩٧ به عدد ۱۳۹.۲ رسید. عدد شاخص مذکور در سال ١٣٩٦ معادل ۱۰۹.۱ بوده است.»

http://media.ibena.ir/d/2019/05/06/0/60503.png

این گزارش می افزاید: هر برگ سفته سقف خاصی برای تعهد کردن دارد به طور مثال اگر روی سفته ای نوشته شده باشد تا «یک میلیون ریال» یعنی آن سفته حداکثر برای تعهد 100 هزار تومان دارای اعتبار است و با آن نمی توان به پرداخت مثلا 200 هزار تومان تعهد کرد.

 

سفته را از باجه های بانک باید تهیه کرد. دارنده سفته باید در سررسید سفته را مطالبه کند. اگر وجه سفته پرداخت شد که خب قضیه تمام است ولی در صورت عدم پرداخت، دارنده سفته باید ظرف 10 روز از تاریخ سر رسید، سفته را واخواست کند.

 

واخواست اعتراض رسمی است به سفته ای که در سررسید آن پرداخت نشده و علیه صادرکننده سفته به عمل می آید. از آنجا که این اعتراض باید رسما به صادرکننده ابلاغ شود، واخواست در برگه های چاپی که از طرف وزارت دادگستری تهیه شده نوشته می شود، علاوه بر این بانک ها نیز واخواست نامه چاپی مخصوص دارند. در واخواست رونوشت کامل سفته نوشته می شود و دستور پرداخت وجه سفته که به وسیله دادگاه انجام می گیرد، آورده می شود.

 

واخواست نامه با استفاده از کاغذ کاربن در 3 نسخه مشابه (یک نسخه اصل و 2 نسخه رونوشت) تنظیم شده و به وسیله واخواست کننده امضا می شود. پس از چسباندن تمبر که مبلغ آن را دادگاه مشخص می کند به دستور دادگاه ، سفته به وسیله مامور اجرا (طبق مقررات مربوط به ابلاغ به صادرکننده سفت) ابلاغ می شود./

 

 

 

 

کد خبر 787137

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha