برنامه ریزی تهران و هند برای توسعه همکاری های بانکی/انجام تهاتر تا حل مشکلات بانکی

تهران و دهلی توسعه مناسبات بانکی در راستای افزایش حجم مبادلات تجاری را با جدیت از انتهای سال گذشته در دستور کار قرار داده اند و حالا در ادامه دیدارهای مقامات دو کشور درباره این موضوع قرار است تا پشت سر گذاشتن مشکلات بانکی از روش تهاتر استفاده شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، هند از جمله شرکای تجاری کشورمان محسوب می شود که با وجود تحریم ها و کارشکنی های کشورهای غربی و به ویژه امریکا اما همچنان به دنبال توسعه روابط اقتصادی خود با ایران است. دهلی نو در راستای توسعه مناسبات اقتصادی خود با ایران افزایش تعاملات بانکی را از انتهای سال گذشته کلید زده است به طوری که دی ماه سال 97 مکانیزم مبادله بانکی ایران و هند بنا به گفته رییس کل بانک مرکزی آماده به کار شده است. «عبدالناصر همتی» این مطلب را در همان زمان در دیدار با «سوراب کومار»، سفیر هند اعلام کرده بود. دیداری که در آن آخرین وضعیت روابط بانکی و تجاری دو کشور بررسی شد و سفیر هند در آن اعلام کرد که «مکانیزم مالی بین دو کشور آماده شده و طرفین بر اساس معافیت دریافتی دولت هند، فعالیت تجاری و بانکی خود را طی روزهای آتی انجام می دهند.»

 

در ادامه مذاکرات مقامات دو کشور برای توسعه مناسبات بانکی 7 فروردین ماه رییس کل بانک مرکزی کشورمان با «گادام دارمندرا»، سفیر جدید هند دیداری داشت.  در این دیدار بر تسریع در تاسیس شعبه یکی از بانک های خصوصی ایرانی در هند، تاکید شد.

 

حالا در نتیجه این مذاکرات سفیر هند در تهران از برنامه‌ ریزی این کشور برای در نظر گرفتن یک بانک جدید در کنار یوکو بانک به منظور تسهیل در همکاری‌های اقتصادی بین دو کشور خبر داده است. این موضوع در دیدار «گدام دارمندرا» با «غلامحسین شافعی»، رییس اتاق بازرگانی ایران مطرح شد که در ادامه سفیر هند در ایران همچنین پیشنهاد داد تا برای پشت سر گذاشتن مشکلات بانکی از شیوه مبادله کالا با کالا استفاده شود.

 

روابط عمومی اتاق بازرگانی ایران به نقل از سفیر هند در ایران آورده است: «هندوستان اراده قوی برای ادامه همکاری‌های خود با ایران دارد و مبادله کالا با کالا را راهکار مناسبی می داند که با توجه به مشکلات بانکی موجود، مبادله کالا با کالا می‌تواند به عنوان یک راه‌حل، مورد توجه قرار گیرد

اتاق ایران

گدام دارمندرا از تصمیم راسخ مقامات هندی برای تداوم همکاری‌های خود با ایران سخن گفت. بر اساس اظهارات وی در حال حاضر هند درگیر انتخابات و تعیین دولت جدید است و برای همین سفارت هند در تهران بدنبال رویکردها و روش‌های جدید در ارتباط با مناسبات خود با ایران است.

 

وی با اشاره به حجم ۱۴ میلیارد دلاری روابط ایران و هند تأکید کرده است: «اگر بتوانیم در روند تجارت خود، محصولات جدیدی را اضافه کنیم، حجم مناسبات بین دو کشور افزایش می یابد.»

 

سفیر هند در تهران با توجه به اینکه در گذشته نیز با مشکلات مشابهی در بخش بانکی روبه‌ رو بوده‌ ایم، از رایزنی با مقامات یک بانک جدید و استفاده از خدمات آن در توسعه روابط تجاری با ایران و مذاکره با مقامات ایرانی برای در نظر گرفتن بندر شهید بهشتی در مسیر توسعه روابط تجاری بین ایران و هند خبر داده و گفته است: «با این کار می‌توانیم سطح روابط  دو کشور را ارتقا دهیم. از طرفی تمرکز بیشتر روی بندر چابهار و ظرفیت‌هایی که در این بندر وجود دارد می‌تواند در این مسیر کمک ‌کار باشد.»

 

سفیر هند در ایران در این نشست بر این موضوع نیز تاکید داشت که مذاکره در مورد تجارت ترجیحی بین دو کشور از جمله برنامه‌های آتی هند در ارتباط با ایران است و مبادله کالا با کالا ایده خوبی است که می‌تواند در دور زدن مشکلات بانکی ناشی از تحریم‌ها علیه ایران به ما کمک کند.

 

رئیس اتاق ایران نیز در این دیدار با بیان اینکه با توجه به همکاری‌های دو کشور در چابهار به ‌زودی شاهد تأثیرگذاری ایران و هند در منطقه هستیم، گفته است: «با وجود اینکه هنوز مشکلات بانکی به قوت خود باقی است و یوکو بانک هند به دلیل فعالیت‌های انحصاری در ارتباط با تجار ایرانی، موانع زیادی برابر فعالیت‌ های طرف ایرانی به وجود می‌آورد، ما می‌توانیم ظرفیت‌های زیادی برای همکاری‌ های دو جانبه برشماریم.»

«غلامحسین شافعی» با توجه به برنامه‌ریزی‌های بلندمدتی که از سوی سران دو کشور صورت گرفته است، تأکید کرده است: «باید سیاست‌های جدیدی برای تسهیل روابط تدوین کرد. امروز شاهد افزایش تعرفه‌های وارداتی برخی کالاهای صادراتی ایران به هند هستیم این در حالی است که همین محصولات در هندوستان یا تولید نمی‌شود یا تولید آنها در سطح اندکی صورت می ‌گیرد. لازم است در مورد نوع روابط دو کشور از شیوه‌های جدید استفاده شود.»

 

بنابراین گزارش، چندی پیش نیز در راستای تعمیق همکاری های تجاری ایران و هند دو قرار شد بانک توسعه صنعتی هند (IDBI) به منظور تسهیل مبادلات تجاری با ایران ۳ شعبه در شهرهای دهلی، احمد آباد و کلکته افتتاح کند. بانک توسعه صنعتی هند (IDBI) اعلام کرده  بود که در اوایل ماه مارس برای انجام معاملات صادرات و واردات با ایران توافق کرده است؛ این در حالی است که موضوع عدم اطمینان در مورد امکان واردات نفت هند از ایران پس از تاریخ دوم می یا هفدم اردیبهشت ماه،(همزمان با برداشته شدن لغو تحریم‌های آمریکا علیه ایران)، بانک دولتی توسعه صنعتی هند با ایجاد شعبه‌های پردازش تجاری با ایران در ۳ شهر هندی  از جمله دهلی، احمد آباد و کلکته اقدامات لازم را در این راستا انجام داده است.

Image result for ‫بانک IDBI‬‎

در همین خصوص یکی از نهادهای ارشد بانکی تاکید داشته که بانک توسعه صنعتی هند در کوتاه مدت شروع به راه اندازی شعبات مبادلات تجاری در دهلی، احمدآباد و کلکته خواهد کرد. این بانک در حال حاضر دارای یک مرکز در بمبئی است. توافق‌های تجاری هند و ایران می‌تواند در هر شعبه ای انجام شود و این سه مرکز واحدهای پردازش خواهند بود.

 

بانک IDBI در هفته اول ماه مارس مجوز اداره صادرات واردات با ایران را صادر کرد، اما با توجه به تأخیر در دریافت وجوه در حساب‌های «وسترو» ایران، بانک نمی‌توانست مکانیسم حل و فصل تجارت را عملی کند. هم اکنون با دریافت منابع این روند شروع می شود. با توجه به مکانیزم مورد توافق طرفین دو کشور، بانک‌های ایران حساب‌های «وسترو» را با بانک IDBI در هند باز می‌کنند و پرداخت‌های واردکنندگان هند از جمله شرکت‌های نفتی و صادرکنندگان به این سپرده ها با روپیه است.

 

لازم به ذکر است که بانک توسعه صنعتی هند مأمورین مالی را در این شهرها انتساب می‌کند تا در تجارت های هند با ایران تسهیل شود. همچنین  این بانک شروع به دریافت وجوه از بانک‌های ایران برای توافقات صادرات با ایران کرده است که باعث شده تا بانک IDBI تبدیل به دومین بانک برای حل و فصل تجارت ایران شده  و  پس از UCO Bank ، که تاکنون تنها پرداخت کننده روپیه تا کنون بوده است. بانک توسعه صنعتی هند در راستای تخصیص آسان بودجه و پرداخت مستقیم صورتحساب صادرات برای صادرکنندگان، از جمله درخرید و فروش برنج و چای، تلاش می کند./

کد خبر 787123

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha