محمدمهدی نجاتی، کارشناس فرهنگی و پژوهشگر حوزه مساجد و تشکلهای فرهنگی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در بجنورد در خصوص اهمیت جایگاه مسجد به سخن امام راحل مبنی بر اینکه «مسجد سنگر است، سنگرها را حفظ کنید» استناد کرد و افزود: سنگر پناه امن و محل حراست از انسان در مقابل خطر دشمن است.
وی با بیان اینکه در سنگر، هنجارهای مقدس حاکم است و روحیه جهادی وجود دارد، بیان کرد: لذا مسجد هم محل طرح ریزی نقشه عملیات، مکان تجدید قوا و پایگاه حمله به دشمن و انبار مهمات است که با توجه به اهمیت این ویژگی ها باید همواره برای ارتقای جایگاه مسجد تلاش کنیم.
نویسنده کتاب رسالت ناتمام که در آن به دغدغههای فرهنگی و فرهنگ مسجدی پرداخته، به نقش مساجد در پیشبرد نهضت امام خمینی (ره) تا پیروزی انقلاب اسلامی و دوران دفاع مقدس اشاره کرد و با بیان اینکه همه این کارکردها ظرفیت مساجد را به عنوان مرکز ثقل فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی نشان داد، بیان کرد: این ظرفیت امروز باید بر اساس شرایط روز جامعه تعریف شده و به کمک تحقق اهداف نظام اسلامی بیاید.
این کارشناس حوزه مساجد با بیان اینکه بیش از 80 درصد سرداران شهید و شهدای دفاع مقدس مسجدی بودند و بعضا بسیاری از مدیران هم برخاسته از بطن مساجد هستند، تصریح کرد: اما اگر همه مسئولان، مدیران و فرمانداران مسجدی بوده و نگاه مسجدی داشته باشند، بسیاری از مشکلات جامعه حل می شود.
وی، با بیان اینکه نگاه به مساجد باید نگاه تبلیغی و ترویجی باشد و حتی در بیلبوردهای بزرگ شهر مساجد فعال همان شهر تبلیغ شود، اظهارداشت: هرچند فعالانی هستند که در حوزه فرهنگی تلاش می کنند اما مسئولان حاکمیتی و سیاستگذار در این حوزه ضعیف عمل کردهاند.
نجاتی به برخی آسیب های مساجد هم اشاره و مهم ترین مشکل را تعدد متولیان حوزه مسجد برشمرد و با بیان اینکه با وجود 22 متولی این حوزه، اما به مشکلات مساجد رسیدگی نمی شود؛ تکلف، حضور ژست های غلط انداز و وارسته بی جهت در مساجد، مراد و مرید پروری، حرکت مساجد در مدار کلیشه و تکرار، عدم عضویت خواهران در هیئت امنای مساجد، ضعف در سیاستگذاری ها و تصمیم سازی ها، نداشتن اتاق فکر در مساجد و تبدیل شدن کارکرد نیایشی به کارکرد اوقات فراغتی مساجد را از دیگر آسیب های حوزه مساجد عنوان کرد.
این کارشناس فرهنگی و پژوهشگر حوزه مساجد با تأکید بر داشتن نگاه تشکیلاتی به مساجد، 50 گام عملیاتی برای طرح ریزی مدل مسجد اسوه را پیشنهاد داد و افزود: اتخاذ نگاه تشکیلاتی و کار تیمی، تدوین نقشه راه و طرح عملیات، گفتمان سازی، جریان سازی، انگیزه سازی معنوی و انقلابی، تقسیم مسئولیت ها، توجیه و هدایت خادم مسجد، انجام امور خیریه، تبلیغات محلی و مدیریت معنوی و جامع امام جماعت بخشی از این 50 گام به شمار می رود.
نظر شما